Ingrediencia na zdravé batátové hranolky
- 250 g sladké zemiaky (cca polovica)
- 10 ml olivového oleja extra panenského
- ½ lyžičky soli (3 g)
Postup receptu – ako urobiť fit batátové hranolky
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Sladký zemiak zbav šupky alebo môžeš nechať so šupkou, ak chceš viac vlákniny, a nakrájaj ju na hranolky podľa tohto návodu.
- Plech vystel papierom na pečenie, postriekaj olivovým olejom, naskladaj naň hranolky, ideálne aby sa nedotýkali, znovu postriekaj olejom a osole. Alebo môžeš dať hranolky, olej a soľ (prípadne bylinky) do vrecka so zipsom a pretrepať všetko v sáčku.
- Peč 15 – 20 minút na 180 ° C a stráž, aby sa hranolky nespálili. Ak máš funkciu gril, pred koncom pečenia ju zapni.
- Druhou možnosťou je usmažiť hranolky v teplovzdušné fritézy – zmaž cca 7 – 10 minút na 180 °C (priebežne kontroluj, môže to byť menej aj viac).
- Skvele sa hodí ako príloha k fitness bábike v hubovej omáčke.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Ak chceš znížiť množstvo tuku, môžeš hranolky pripraviť úplne bez oleja.
- V priebehu pečenia môžeš hranolky obrátiť, ale nie je to nutné.
- Z druhej polovice môžeš urobiť batátové pyré. Stačí zabaliť do alobalu, piecť spoločne s hranolkami a potom ešte navyše 10 – 20 minút, kým nebude batáta po zapichnutí noža úplne mäkká. Potom ošúp a rozmixuj. Môžeš použiť ako prílohu alebo na pečenie sladkostí.
Komentáre