Ingrediencie na fit moravského vrabca a špenát
Mäso
- 1 kg chudé bravčové plece
- 1 ks cibuľa (70 g)
- 5 strúčikov cesnaku (15 g)
- 1 lyžička drvenej rasce
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička korenia
- 150 ml vody (na pečenie v rúre 250 ml)
- 20 g celozrnná ražná múka
Špenát
- ½ ks cibuľa (30 g)
- 3 ml repkového oleja
- 900 g mrazeného špenátu (ideálne pretlak)
- 5 strúčikov cesnaku (15 g)
- 300 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 40 g celozrnná špaldová múka
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička korenia
- 2 ks vajcia M (100 g)
Postup receptu – ako urobiť fit moravského vrabca
- Špenát nechaj vopred povoliť v izbovej teplote.
- Mäso dobre očisti od všetkého tuku, umy a nakrájaj na kocky.
- Cibuli ošúpej a nakrájaj nadrobno. Cesnak olúpaj a prelisuj.
- Ak nemáš pomalý hrniec, prečítaj si, prečo ho používam.
- Verzia v pomalom hrnci – Do hrnca daj cibuľu, cesnak, mäso, soľ, korenie a rascu. Dobre premiešaj a zalej vodou. Var 4 hodiny na stupeň Low. Po dovarení sceď vzniknutý výpok do malého kastrólika. Časť odober, vmiešaj do nej múku, poriadne rozmiešaj a vlej ju do vriaceho výpeku za stáleho miešania, kým výpok nezhustne. Potom ešte prevar 5 – 10 minút. Ak šťavu nepotrebuješ, zahustenie môžeš vypustiť a mäso jesť bez šťavy.
- Verzia v rúre – Rozohrej rúru na 180 °C. Zmiešaj mäso, soľ, korenie, rascu a cesnak. Vytri plechový pekáč alebo remosku repkovým olejom, na dno daj cibuľu a vlož mäso. Podlejte 250 ml vody a pečte 90 – 120 minút na 180 °C. Priebežne premiešaj a keby sa mäso veľmi pripaľovalo, prilej ďalšiu vodu. Akonáhle je mäso hotové, vytiahni ho, premiestni pekáč na platňu, nechaj vyvariť vodu, zapraš múkou a orestuj dozlatista. Potom zalej cca 200 ml vody, dobre premiešaj a var na miernom ohni cca 20 minút, kým nebude mať šťava požadovanú hustotu, občas premiešaj. Pokiaľ šťavu nepotrebuješ, môžeš dokončenie na platni vynechať.
- Pre čo najmenej tuku v mäse odporúčam vynechať kroky s výpekom a mäso dať vrátane vzniknutej šťavy cez noc do chladničky. Stuhnutý tuk potom zozbieraj lyžicou a vyhoď.
- Medzitým priprav špenát. Odporúčam pretlak, ale na fotke som použila listový, pretože pretlak nemali. Listový sa však dobre nespojí, ale pomohla som si rozmixovaním pomocou tyčového mixéra.
- Cibuli ošúpej a nakrájaj najemno. Cesnak olúpaj a prelisuj.
- Na troške oleja orestuj cibuľu a pridaj špenát, soľ, korenie a dobre zahrej. Prilejte 250 ml mlieka a dobre premiešajte. Ak je špenát veľmi riedky, rozmiešaj vo zvyšku mlieka múku a za stáleho miešania ju vlej do špenátu a prevar. Potom vmiešaj prelisovaný cesnak a podľa chuti dosol a dopepri. Na záver vmiešaj rozmiešané vajcia a ešte 2 – 3 minúty povar. Špenát je planý a je potrebné ho dobre ochutiť, takže sa s tým musíš chvíľu hrať, než trafíš správnu chuť. To isté platí o konzistencii. Pokiaľ špenát nezahustíš múkou, je možné, že z neho bude na tanieri vytekať voda.
- Podávaj s fitness zemiakovou knedľou.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Komentáre
Toto je naozaj nádhera. Chcela by som Vám povedať, alebo skôr napísať 🙂, že Vaše recepty sú najkrajšie, a čo sa týka praktickosti najlepšie. Čo je pre mňa najlepšie je to, že uvádzate nutričné hodnoty, čo mi veľmi pomáha. Vlastne som si zatiaľ nikde nevšimla, že by tie hodnoty niekde inde uvádzali. A čo mám na Vašich receptoch najradšej, je klasika. 🙋
Veľmi vďaka za pochvalu, to mám radosť 😉