Ingrediencie na fit ryžový nákyp so slivkami a tvarohom
Základ na nákyp
- 400 g ryža (ideálne guľatozrnné)
- 1 liter nízkotučného mlieka (0,5%)
- 200 g sliviek vykôstkovaných (príp. blumy, jablká, marhule, broskyne, čerešne, jahody, hrušky)
- 1 lyžička škorica (3 g)
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 750 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji (2 ml)
Na dozbobenie a dochutenie
Postup receptu – ako upiecť výborný zdravý ryžový nákyp so snehom bez cukru
- Ryžu pomaly uvar v mlieku na kašu. Trvá to cca 15 – 25 minút, záleží na type ryže. Mlieko musí byť kompletne vsiaknuté a ryža musí byť mäkká, takže ju ochutnaj. Ak je tvrdkavá, prilej trochu viac mlieka a ešte povar do zmäknutia.
- Rozohrej rúru na 200 °C.
- Medzitým umy ovocie, vykôstaj, nakrájaj na menšie časti a pridaj lyžičku škorice.
- Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov so štipkou soli ušľahaj sneh pomocou ručného mixéra. Podrobný návod, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, nájdeš tu.
- Zmiešaj žĺtky, tvaroh a sladidlo (množstvo podľa chuti, ja som dala 2 odmerečky sukralózy) a vmiešaj do ryže. Ak neosladíš dostatočne, nevadí, dosladíš si to potom na tanieri.
- Polovinu zmesi daj do silikónové formy s priemerom 22 cm vystriekanej repkovým olejom, potom polož nakrájané ovocie, pridaj zvyšnú časť zmesi a hore daj sneh z bielkov.
- Peč v rúre 20 minút na 200 °C. Potom zníž teplotu na 180 ° C a peč ďalších 10 – 20 minút, kým nebude sneh mať zlatisto hnedastú farbu.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na jednoduchý diétny ryžový nákyp zapečený v rúre
- Vďaka guľatej forme vyzerá ryžový nákyp po upečení ako torta a aj tak ho môžeš servírovať, ale chuťovo lepšie je, keď si ho nahneváš na tanieri, posypeš škoricou, ľanovým semienkom a práškovým erytritolom. Prípadne môžeš poliať čakankovým sirupom a ak nie si v redukcii, tak pokojne aj troškou kokosového oleja alebo masla.
- Nutričné hodnoty sú uvedené len na nákyp so slivkami bez ozdôb a posypania.
- Celý nákyp má cca 2 555 g, jedna porcia 320 g.
Komentáre
Tak dnes som prvýkrát robila od teba recept. Bol super robila som ryžový nákyp len my chýbal jeden tvaroh tak som k tomu dala trochu masla🙂. Zajtra budú brokolicové placky. Už sa na nich teším.
Ahoj Jitko, paráda, vďaka za otestovanie aj pochvalu 😉 Ak nie si v redukcii, tak občas maslo neuškodí, ale inak by som ho nahradila radšej cottage syrom, gréckym jogurtom, nízkotučnou ricottou alebo ešte mascarpone, to je síce tiež tučné, ale menej ako maslo .
Tento nakyp robim pravidelne a veelmi nam chuti, dakujeme za receptik ! 😊
Tak to mám radosť, Mončo, vďaka za pochvalu a komentár 😉
Tak som robil ten fitness nákyp. Bol super.
Len ma zarazilo, že používate sukralózu……..veď je to chemické sladidlo.
Navrhoval by som nahradiť sukralózu buď erytritolom alebo steviou…obe sú prírodné.
Vďaka za otestovanie aj komentár, Jardo 😉 Sukralózu som používala skôr, teraz už dlhší čas používam v receptoch práve erytritol, avšak výhodou sukralózy je úplne bezkokurencná cena. Čo sa týka zdravotníckej stránky, zatiaľ neboli preukázané negatívne dopady okrem mikrobiomu, takže za mňa, pokiaľ sa sukralóza bude striedať s inými sladidlami, a istý dostatok probiotík, tak by som ju vo fáze diéty úplne nezatracovala. Čo sa týka stevie, tak jej nahorkla chuť mi nevyhovuje.
Ahoj Olinko, išiel by tento nákyp upiecť aj bez snehu? A ak áno, stačil by ten čas, ktorý je uvedený pred znížením teploty? A musí sa upravovať doba pečenia, keď som ubrala množstvo na 6 porcií? Ďakujem.
Ahoj Barčo, jasne, bez snehu pôjde, čas bude asi stačiť kratšie, ale neviem povedať, koľko presne, to budeš musieť otestovať.