Ingrediencie na fit ryžový nákyp so slivkami a tvarohom

Základ na nákyp

  • 400 g ryža (ideálne guľatozrnné)
  • 1 liter nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 200 g sliviek vykôstkovaných (príp. blumy, jablká, marhule, broskyne, čerešne, jahody, hrušky)
  • 1 lyžička škorica (3 g)
  • 4 ks vajcia M (200 g)
  • 750 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • sladidlo bez kalórií
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Zdravý ryžový nákyp so slivkami - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť výborný zdravý ryžový nákyp so snehom bez cukru

  1. Ryžu pomaly uvar v mlieku na kašu. Trvá to cca 15 – 25 minút, záleží na type ryže. Mlieko musí byť kompletne vsiaknuté a ryža musí byť mäkká, takže ju ochutnaj. Ak je tvrdkavá, prilej trochu viac mlieka a ešte povar do zmäknutia.
  2. Rozohrej rúru na 200 °C.
  3. Medzitým umy ovocie, vykôstaj, nakrájaj na menšie časti a pridaj lyžičku škorice.
  4. Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov so štipkou soli ušľahaj sneh pomocou ručného mixéra. Podrobný návod, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, nájdeš tu.
  5. Zmiešaj žĺtky, tvaroh a sladidlo (množstvo podľa chuti, ja som dala 2 odmerečky sukralózy) a vmiešaj do ryže. Ak neosladíš dostatočne, nevadí, dosladíš si to potom na tanieri.
  6. Polovinu zmesi daj do silikónové formy s priemerom 22 cm vystriekanej repkovým olejom, potom polož nakrájané ovocie, pridaj zvyšnú časť zmesi a hore daj sneh z bielkov.
  7. Peč v rúre 20 minút na 200 °C. Potom zníž teplotu na 180 ° C a peč ďalších 10 – 20 minút, kým nebude sneh mať zlatisto hnedastú farbu.
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Foto postup receptu na fitness ryžový nákyp so slivkamiFit ryžový nákyp so slivkami, jablkami či marhuľami - recept BajolaRyžový nákyp so slivkami, jablkami či marhuľami - recept Bajola

Poznámky k receptu na jednoduchý diétny ryžový nákyp zapečený v rúre

  • Vďaka guľatej forme vyzerá ryžový nákyp po upečení ako torta a aj tak ho môžeš servírovať, ale chuťovo lepšie je, keď si ho nahneváš na tanieri, posypeš škoricou, ľanovým semienkom a práškovým erytritolom. Prípadne môžeš poliať čakankovým sirupom a ak nie si v redukcii, tak pokojne aj troškou kokosového oleja alebo masla.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené len na nákyp so slivkami bez ozdôb a posypania.
  • Celý nákyp má cca 2 555 g, jedna porcia 320 g.