Ingrediencie na zdravú syrovú omáčku s cestovinami

Syrová omáčka s cestovinami

  • 300 g celozrnných kolien
  • 750 ml kuracieho vývaru
  • 250 ml polotučného mlieka (1,5%)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 100 g strúhaného syra Eidam 20%
  • 100 g strúhaného syra Čedar 50%
  • 100 g gréckeho jogurtu 0% (príp. krémového syra light)
  • 200 g brokolica
  • kari korenie (alebo plnotučná horčica)

Kuracie mäso

Fit syrová omáčka na cestoviny s brokolicou - recept Bajola

Postup receptu

  1. Vývar priprav podľa tohoto postupu alebo môžeš použiť už hotový.
  2. Mäso očisti od tuku, umy, osol, okoreňu a popaprikuj z oboch strán.
  3. Brokolicu rozober na ružičky, umy, daj do plastovej misky, na dno nalej trochu vody, priklop na voľno viečkom a daj ohriať do mikrovlnnej rúry na 2 – 3 minúty na plný výkon tak, aby bola mäkká. Potom brokolicu nakrájaj na drobnejšie kúsky.
  4. Do väčšieho hrnca daj vývar, mlieko a lyžičku soli a priveď do varu.
  5. Akonáhle tekutina vrie, pridaj cestoviny a za občasného premiešania var pod pokrievkou 10 min.
  6. Než sa cestoviny uvaria, sprudka opeč mäso na panvici vystriekanej repkovým olejom.
  7. K hotovým cestovinám pridaj strúhaný syr a grécky jogurt alebo krémový syr, dobre premiešaj a nakoniec vmiešaj brokolicu.
  8. Pridaj trošku karí (alebo horčica), ochutnaj a podľa chuti prípadne dosol a okore, prípadne pridaj ešte viac karí (alebo horčica).
  9. Podávaj buď samotné ako desiatu alebo s kuracím mäsom nakrájaným na plátky ako hlavné jedlo.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Syrová omáčka na cestoviny, kuracie a brokolica - foto postupZdravá syrová omáčka na cestoviny s kuracím mäsom - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Viečko na misku s brokolicou daj naozaj len na voľno, nech sa pohybuje, v žiadnom prípade ho nezacvakni, inak sa miska natlakuje a môže explodovať.
  • Miesto vývaru môžeš prípadne použiť vodu, ale chuť nebudem taká dobrá.
  • Osolenie tekutiny, v ktorej budeš cestoviny variť, záleží na slanosti vývaru. Ak máš vývar veľmi slaný, daj soli menej.
  • S krémovým syrom budú cestoviny chutnejšie, ale aj kalorickejšie, takže ak chceš ušetriť kalórie a navýšiť bielkoviny, daj grécky jogurt. Ten však môžeš aj úplne vynechať, ak budeš jesť cestoviny s mäsom, v ktorom bielkoviny doženieš.
  • Kari je primárne na farbu a väčšiu říz. Namiesto karí môžeš dať prípadne aj plnotučnú horčicu.
  • Výslednú konzistenciu omáčky ešte prípadne došteluj pridaním ďalšieho mlieka alebo vývaru, ak ju chceš viac krémovejšia.
  • Servíruj ideálne ihneď po uvarení, chladnutím prestáva byť omáčka krémová.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené len na cestoviny s omáčkou s použitím gréckeho jogurtu.
  • Nutričné hodnoty na 100 g: 113 kcal / 6 g B / 14 g S / 2 g C / 3 g T / 2 g V.
  • Ako jednu porciu pre hlavné jedlo odporúčam 200 g hotových cestovín a 100 g hotového mäsa.