Ingrediencie na fit syrovú roládu

Fitness syrová roláda - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravú syrovú roládu

  1. Vpred si priprav náplň – fit budapeštiansku nátierku podľa tohto receptu.
  2. Syr daj do igelitového vrecka.
  3. Do malého hrnca daj variť vodu, akonáhle začne vrieť, odstav hrniec z platne a ponor do neho vrecko so syrom. Dávaj pozor, aby sa do vrecka nedostala voda. Hrniec priklop pokrievkou a počkaj 20 – 30 minút, kým sa syr roztaví. Vrecko vytiahni nad hrniec a rukou syr stlač, musí byť úplne mäkký, žiadny tvrdý stred.
  4. Syr vytiahni z vrecka, polož na linku alebo podložku a rukou roztlač, ak ucítiš, že syr nie je kompletne roztopený, ale uprostred je ešte tuhý, nechali ste ho vo vode krátko. V tomto prípade odporúčam opäť vrátiť do horúcej vody alebo daj syr na tanier a na nízky výkon syr znovu zahrej v mikrovlnke.
  5. Syr rozvaľaj pomocou valčeka na tenkú placku. Snaž sa, aby tvar bol čo najviac pravidelný a obdĺžnikový.
  6. Na vyváľanú placku syra natri budapeštiansku nátierku, poklad šunkou a zrolujte do rolády. Ak ju budeš rolovať z užšej strany, bude väčšia, ja rolujem pozdĺžne.
  7. Roládu zabaľ do alobalu a nechaj v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Potom ju rozkrájaj na plátky a podávaj na domáce celozrnné veke alebo inom celozrnnom pečive. Hore môžeš ešte posypať jarnou cibuľkou.
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravá syrová roláda - foto postup Fit syrová roláda - recept Bajola

Poznámky k receptu – jednoduchá zdravá syrová roláda

  • Najlepšiu mozaiku dosiahneš, keď šunka bude tmavá a nátierka dostatočne červená.
  • Keď dáš nátierky viac, bude roláda vyzerať ešte lepšie.
  • V USA som použila mozarellu low moisture part-skim, ktorá má podobnú konzistenciu ako eidam v ČR, ale s klasickou európskou mozarellou to fungovať nebude.
  • Môže sa stať, že syr nepôjde dobre rozváľať, môže to byť spôsobené tým, že nie je úplne roztopený alebo má príliš nízke percento tuku.
  • Ak sa chceš vyhnúť rozvaľovaniu, môžeš použiť syr plátkový, ten naskladať mierne cez seba na plech vystlaný papierom na pečenie a ten rozkúriť v rúre (na 180°C cca 5 minút). Na roláde ale potom budú vidieť mierne spoje.
  • Vznikne 15 porcií, jedna cca 50 g. Kalorické hodnoty sú uvedené bez pečiva.