Ingrediencie na fit syrovú roládu

Fitness syrová roláda - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravú syrovú roládu

  1. Vpred si priprav fit budapeštiansku nátierku podľa tohto receptu.
  2. Syr daj do igelitového vrecka.
  3. Do malého hrnca daj variť vodu, akonáhle začne vrieť, odstav hrniec z platne a ponor do neho vrecko so syrom. Dávaj pozor, aby sa do vrecka nedostala voda. Hrniec priklop pokrievkou a počkaj 20 – 30 minút, kým sa syr roztaví. Vrecko vytiahni nad hrniec a rukou syr stlač, musí byť úplne mäkký, žiadny tvrdý stred.
  4. Syr vytiahni z vrecka, polož na linku alebo podložku a rukou roztlač, ak ucítiš, že syr nie je kompletne roztopený, ale uprostred je ešte tuhý, nechali ste ho vo vode krátko. V tomto prípade odporúčam opäť vrátiť do horúcej vody alebo daj syr na tanier a na nízky výkon syr znovu zahrej v mikrovlnke.
  5. Syr rozvaľaj pomocou valčeka na tenkú placku. Snaž sa, aby tvar bol čo najviac pravidelný a obdĺžnikový.
  6. Na vyváľanú placku syra natri budapeštiansku nátierku, poklad šunkou a zrolujte do rolády. Ak ju budeš rolovať z užšej strany, bude väčšia, ja rolujem pozdĺžne.
  7. Roládu zabaľ do alobalu a nechaj v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Potom ju rozkrájaj na plátky a podávaj na domáce celozrnné veke alebo inom celozrnnom pečive. Hore môžeš ešte posypať jarnou cibuľkou.
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. AKCIA DO 30. 11. 2023Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy

Zdravá syrová roláda - foto postup Fit syrová roláda - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Najlepšiu mozaiku dosiahneš, keď šunka bude tmavá a nátierka dostatočne červená.
  • Keď dáš nátierky viac, bude roláda vyzerať ešte lepšie.
  • V USA som použila mozarellu low moisture part-skim, ktorá má podobnú konzistenciu ako eidam v ČR, ale s klasickou európskou mozarellou to fungovať nebude.
  • Môže sa stať, že syr nepôjde dobre rozváľať, môže to byť spôsobené tým, že nie je úplne roztopený alebo má príliš nízke percento tuku.
  • Ak sa chceš vyhnúť rozvaľovaniu, môžeš použiť syr plátkový, ten naskladať mierne cez seba na plech vystlaný papierom na pečenie a ten rozkúriť v rúre (na 180°C cca 5 minút). Na roláde ale potom budú vidieť mierne spoje.
  • Vznikne 15 porcií, jedna cca 50 g. Kalorické hodnoty sú uvedené bez pečiva.