Ingrediencie na fit syrovú roládu
- 250 g tehla 30% eidamu (vcelku)
- 325 g fitness budapeštianskej nátierky
- 200 g vysokopercentné kuracie alebo morčacie šunky (Lidl Pikok Pure)
Postup receptu – ako urobiť zdravú syrovú roládu
- Vpred si priprav náplň – fit budapeštiansku nátierku podľa tohto receptu.
- Syr daj do igelitového vrecka.
- Do malého hrnca daj variť vodu, akonáhle začne vrieť, odstav hrniec z platne a ponor do neho vrecko so syrom. Dávaj pozor, aby sa do vrecka nedostala voda. Hrniec priklop pokrievkou a počkaj 20 – 30 minút, kým sa syr roztaví. Vrecko vytiahni nad hrniec a rukou syr stlač, musí byť úplne mäkký, žiadny tvrdý stred.
- Syr vytiahni z vrecka, polož na linku alebo podložku a rukou roztlač, ak ucítiš, že syr nie je kompletne roztopený, ale uprostred je ešte tuhý, nechali ste ho vo vode krátko. V tomto prípade odporúčam opäť vrátiť do horúcej vody alebo daj syr na tanier a na nízky výkon syr znovu zahrej v mikrovlnke.
- Syr rozvaľaj pomocou valčeka na tenkú placku. Snaž sa, aby tvar bol čo najviac pravidelný a obdĺžnikový.
- Na vyváľanú placku syra natri budapeštiansku nátierku, poklad šunkou a zrolujte do rolády. Ak ju budeš rolovať z užšej strany, bude väčšia, ja rolujem pozdĺžne.
- Roládu zabaľ do alobalu a nechaj v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Potom ju rozkrájaj na plátky a podávaj na domáce celozrnné veke alebo inom celozrnnom pečive. Hore môžeš ešte posypať jarnou cibuľkou.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu – jednoduchá zdravá syrová roláda
- Najlepšiu mozaiku dosiahneš, keď šunka bude tmavá a nátierka dostatočne červená.
- Keď dáš nátierky viac, bude roláda vyzerať ešte lepšie.
- V USA som použila mozarellu low moisture part-skim, ktorá má podobnú konzistenciu ako eidam v ČR, ale s klasickou európskou mozarellou to fungovať nebude.
- Môže sa stať, že syr nepôjde dobre rozváľať, môže to byť spôsobené tým, že nie je úplne roztopený alebo má príliš nízke percento tuku.
- Ak sa chceš vyhnúť rozvaľovaniu, môžeš použiť syr plátkový, ten naskladať mierne cez seba na plech vystlaný papierom na pečenie a ten rozkúriť v rúre (na 180°C cca 5 minút). Na roláde ale potom budú vidieť mierne spoje.
- Vznikne 15 porcií, jedna cca 50 g. Kalorické hodnoty sú uvedené bez pečiva.
Komentáre