Ingrediencie na celozrnný veku

  • 200 g celozrnná pšeničná múka
  • 200 g hladkej pšeničnej múky (prečo som skombinovala celozrnnú múku s bielou, sa dozvieš v mojom článku o múkach)
  • 1 sáčok instantného droždia (7 g)
  • 320 ml vlažnej vody
  • 60 ml olivového oleja extra panenského
  • 1 lyžička soli
Fitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravú celozrnnú veku

  1. V stredne veľkej mise zmiešaj oba druhy múky spoločne s droždím.
  2. Pridaj soľ, vodu a olivový olej.
  3. Cesto miestaj pomocou kuchynského robota aspoň 10 minút. Pokiaľ nemáš robota, prepracovávaj ho pomocou varešky – misu si daj medzi kolená a cesto dlbuj a nadvihujte vareškou. Cesto sa musí mierne lepiť, tak je to správne.
  4. Misu zabaľ do potravinárskej fólie a uteráka a nechaj kysnúť 20 minút ideálne v blízkosti niečoho teplého, napr. na kúrení alebo pri sporáku, na ktorom sa varí. Môžeš tiež použiť urýchľovač kysnutia.
  5. Po 20 minútach cesto znova pár minút prehnite a nechaj kysnúť ďalších 40 minút.
  6. Predohrej rúru na 180 ° C a hneď od začiatku vlož dospodu malý kastrólik s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru. Niekto vytvára vo vnútri paru tak, že na rozpálený plech naleje horúcu vodu. Toto rozhodne nerob so sklenenou nádobou, pretože tá po naliatí horúcej vody praskne. Najbezpečnejší je kastrólik s vodou, ktorá sa zahreje spoločne so zahrievaním rúry.
  7. Na uľahčenie použi na upečenie veky formu na chlieb. Pokiaľ nemáš silikónovú, vymaž ju olivovým olejom pomocou mašlovačky a cesto do formy premiestni. Pokiaľ chceš vyložene tvar veky, potom cesto vytvaruj do šišky na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  8. Hore cesto potri vodou a pečieme 30 minút na 180 °C. Potom skontroluj farbu. Pokiaľ je ešte veľmi svetlá, peč ďalších cca 15 minút. Po dopečení skús ešte zapichnúť doprostred cesta špajľu, či sa cesto na špajli nelepí. Súčasne ak na veku zaklopeš, musí byť pevná.
  9. Po upečení veku vyklop z formy, nechajte vychladnúť a nakrájaj na tenké plátky. Najlepšia je čerstvá, ale môžeš ju aj zmraziť.
  10. Použi na fitness chlebíčky alebo namiesto pečiva, môžeš opekať aj v hriankovači.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness celozrnná veka - zdravý recept BajolaFitness celozrnná veka - zdravý recept Bajola