Ingrediencie na fit tvarohovú bábovku

Cesto na bábovku

Ostatné

Fit bábovka s tvarohom - recept Bajola

Postup – ako upiecť zdravú tvarohovú bábovku bez cukru

  1. Všetky suroviny vytiahni minimálne pol hodiny vopred z chladničky a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu. Pritom rovno oddeľ bielky od žĺtkov.
  2. Nachystaj si formu na bábovku, ideálne silikónovú s priemerom 20 cm. Pokiaľ nemáš silikónovú formu, vystriekaj ju repkovým olejom v spreji a vysypaj troškou múky, ideálne hrubej. Nezabudni na žiadne miesto ani uprostred okolo kužeľa.
  3. Z polovice citróna vytlačte šťavu (30 ml) a kôru postrúhajte.
  4. Rúru predhrej na 180 °C.
  5. Žĺtky a sladidlo vyšľahaj pomocou ručného mixéra do peny (1 – 2 minúty).
  6. Pridaj tvaroh, mlieko, olej, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a dobre zmiešaj.
  7. Zvlášť zmiešaj múku, krupicu, proteín a kypriaci prášok a potom preosej cez jemné sitko k mokrým surovinám.
  8. Z bielkov vyšľahaj pomocou ručného mixéra tuhý sneh a opatrne ho vmiešaj do cesta.
  9. Peč cca 45 minút na 180 ° C a rúru neotváraj. Či je bábovka hotová, otestuj zapichnutím špajle doprostred cesta. Cesto by sa nemalo na špajli lepiť alebo len minimálne. Pritom bábovku nevyťahuj úplne mimo rúry, otestuj na rošte. Ak je treba, ešte ju dopeč.
  10. Po upečení bábovku opatrne vytiahni z rúry a nechaj ju stáť aspoň 15 minút na linke. Potom ju obíď dookola a okolo stredového kužeľa nožom, aby si sa uistila, že sa nikde neprichytila. Nešla by totiž vyklopiť. Potom na ňu daj doštičku, otoč hore nohami a nechaj vypadnúť.
  11. Nakoniec ju posypaj práškovým sladidlom bez kalórií.
  12. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Luxusná tvarohová bábovka - foto postupZdravá tvarohová bábovka - recept BajolaJednoduchá tvarohová bábovka - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness tvarohovú bábovku

  • Bielok teplých vajec sa oddeľuje horšie ako vychladených, preto bielok a žĺtok oddeľ hneď, keď vajcia vytiahneš z chladničky.
  • Miesto klasickej ovsenej múky môžeš použiť aj ovsená vanilková múka, ktorá už je osladená a ochutená, výsledok tak bude ešte chutnejší. V tomto prípade uber na pridávanom sladidle tak o polovicu aj viac (cesto ochutnaj).
  • Bábovky nemajú rady prudkú zmenu teplôt, preto ju pred vyklopením nechaj chvíľu vychladnúť, ani na bábovku nenakukuj počas pečenia.
  • Ak by sa ti bábovka zhora roztrhla, skús piecť nabudúce na nižšiu teplotu o niečo dlhšie. Ak sa vypukne, tak ju zrež nožom dorovna.
  • Na fotkách som použila formu s priemerom 24 cm, preto je bábovka o trochu nižšia.
  • Skladuj v chladničke a pred konzumáciou odporúčam trošku nahriať v mikriovlnnej rúre.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez repkového oleja a múky na vysypanie formy.
  • Vyskúšaj aj ďalšie moje recepty na bábovku, napríklad kefírovú alebo kuskusovú.