Ingrediencie na zdravú špenátovú roládu

Roláda

Náplň

  • 250 g odtučneného tvarohu (v alobale)
  • 200 g nízkotučné kyslej smotany 8%
  • 100 g eidamu 30%
  • 2 strúčiky cesnaku (10 g)
  • ¼ lyžičky soli
  • 50 g červenej papriky (použila som sterilizovanú)
Zdravá špenátová roláda - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť fit špenátovú roládu

  1. Špenát nechaj úplne rozmraziť, zlej z neho vodu a rozmixuj v mixéra so sekáčikom.
  2. Rozohrej rúru na 180 °C a vylož plech s rozmerom 26 × 38 cm papierom na pečenie a nechaj ho trošku prečuhovať, bude sa ti potom lepšie dávať dole z plechu.
  3. Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj pomocou ručného mixéra tuhý sneh. Podrobný návod, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, nájdeš tu.
  4. Zmiešaj múku, ryžovú krupicu a prášok do pečiva.
  5. Ak sa v špenáte ešte vytvorila voda, zlej ju a zmiešaj ho so žĺtkami a už zmiešanou múkou s kypriacim práškom. Nakoniec vmiešaj opatrne sneh z bielkov.
  6. Cesto daj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč cca 17 minút na 180 °C. Kontroluj, nech sa nespália.
  7. Po upečení nechaj pár minút vychladnúť a hneď cesto zrúľaj aj s papierom na pečenie do tvaru rolády. Takto ju nechaj úplne vychladnúť.
  8. Medzitým zmiešaj všetky ingrediencie na náplň okrem kapie. Kápiu nakrájaj na tenšie prúžky.
  9. Až je roláda vychladnutá, rozroluj ju a natri náplňou, pričom na jednom konci nedotieraj až do kraja, nechaj tak 5 – 8 cm bez náplne. Na druhý kraj daj riadok kapie a potom roládu sviň a čo najviac uťahuj. Pred zvinutím nezabudni odstrániť papier na pečenie. Ak náplň vytečie, odstráň ju pomocou lyžice.
  10. Nakoniec roládu znovu zabal do papiera na pečenie a daj do chladničky na niekoľko hodín uležať, odporúčam cez noc. Po vychladnutí nakrájaj zúbkovaným nožom na cca 14 ks.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Špenátová roláda foto postup Špenátová roláda fit recept Bajola Fit špenátová roláda - recept Bajola

Poznámky k receptu na fitness špenátovú roládu

  • Možno by sa prášok do pečiva nemusel použiť vôbec, ale netestovala som to. Určite by cesto bolo chuťovo lepšie, ale je možné, že by nebolo také nadýchané.
  • Papriku môžeš použiť aj čerstvú alebo ju najskôr povariť vo vode a odstrániť z nej šupku.
  • Roláda má naozaj minimum sacharidov, takže zapadá aj do lowcarb stravovania. Ak chceš, môžeš ju jesť s celozrnným pečivom.