Ingrediencie na zdravú špenátovú roládu
Roláda
- 400 g mrazeného špenátu (použila som listový, výsledná váha bez vody 300 g)
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 20 g celozrnná pšeničná múka
- 10 g ryžové krupičky
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Náplň
- 250 g odtučneného tvarohu (v alobale)
- 200 g nízkotučné kyslej smotany 8%
- 100 g eidamu 30%
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- ¼ lyžičky soli
- 50 g červenej papriky (použila som sterilizovanú)
Postup receptu – ako urobiť fit špenátovú roládu
- Špenát nechaj úplne rozmraziť, zlej z neho vodu a rozmixuj v mixéra so sekáčikom.
- Rozohrej rúru na 180 °C a vylož plech s rozmerom 26 × 38 cm papierom na pečenie a nechaj ho trošku prečuhovať, bude sa ti potom lepšie dávať dole z plechu.
- Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj pomocou ručného mixéra tuhý sneh. Podrobný návod, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, nájdeš tu.
- Zmiešaj múku, ryžovú krupicu a prášok do pečiva.
- Ak sa v špenáte ešte vytvorila voda, zlej ju a zmiešaj ho so žĺtkami a už zmiešanou múkou s kypriacim práškom. Nakoniec vmiešaj opatrne sneh z bielkov.
- Cesto daj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč cca 17 minút na 180 °C. Kontroluj, nech sa nespália.
- Po upečení nechaj pár minút vychladnúť a hneď cesto zrúľaj aj s papierom na pečenie do tvaru rolády. Takto ju nechaj úplne vychladnúť.
- Medzitým zmiešaj všetky ingrediencie na náplň okrem kapie. Kápiu nakrájaj na tenšie prúžky.
- Až je roláda vychladnutá, rozroluj ju a natri náplňou, pričom na jednom konci nedotieraj až do kraja, nechaj tak 5 – 8 cm bez náplne. Na druhý kraj daj riadok kapie a potom roládu sviň a čo najviac uťahuj. Pred zvinutím nezabudni odstrániť papier na pečenie. Ak náplň vytečie, odstráň ju pomocou lyžice.
- Nakoniec roládu znovu zabal do papiera na pečenie a daj do chladničky na niekoľko hodín uležať, odporúčam cez noc. Po vychladnutí nakrájaj zúbkovaným nožom na cca 14 ks.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fitness špenátovú roládu
- Možno by sa prášok do pečiva nemusel použiť vôbec, ale netestovala som to. Určite by cesto bolo chuťovo lepšie, ale je možné, že by nebolo také nadýchané.
- Papriku môžeš použiť aj čerstvú alebo ju najskôr povariť vo vode a odstrániť z nej šupku.
- Roláda má naozaj minimum sacharidov, takže zapadá aj do lowcarb stravovania. Ak chceš, môžeš ju jesť s celozrnným pečivom.
Komentáre
Vyzerá to božsky! Nádhera, ukladám a niekedy skúsim 🙂