Ingrediencia na celozrnný tvarohový fit mazanec

  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky (alebo vanilkové ovsené, ak použiješ prášok do pečiva)
  • 200 g hladké biele pšeničné múky 
  • 15 g sušeného droždia (alebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
  • 300 g nízkotučného tvarohu (alebo 200 g tvarohu a 100 ml repkového oleja)
  • 2 lyžičky rumu alebo rumovej arómy (10 ml)
  • 2 ks vajcia M (100 g)
  • 1 lyžička citrónovej kôry (5 g)
  • sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
  • štipka soli
  • 60 g hrozienok, brusníc alebo goji (ideálne bez cukru)
  • 1 žĺtok na potretie (17 g)
  • 20 g mandľových plátkov
Zdravý celozrnný mazanec - recept Bajola

Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno

Postup receptu – ako upiecť fitness mazanec

  1. Všetky ingrediencie vytiahni hodinu vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
  2. Zmiešaj oba druhy múky a droždia.
  3. Zvlášť zmiešaj tvaroh, vajcia, rum, sladidlo a citrónovú kôru.
  4. Potom zmiešaj sypké a mokré ingrediencie dohromady a vyhnite cesto tak, aby bolo dobre spojené. Prácu si uľahčíš kuchynským robotom.
  5. Nakoniec pridaj štipku soli a hrozienka a ešte poriadne zapracuj do cesta.
  6. Popraš trochou múky, prikry potravinárskou fóliou a utierkou, aby cesto neokoralo, a nechaj na teplom mieste kysnúť 1 – 3 hodiny. Celozrnné cesto kysne totiž o dosť horšie. Je potrebné, aby sa zväčšilo aspoň dvakrát. V priebehu kysnutia odporúčam raz za hodinu cesto prehniesť.
  7. Až cesto vykysne, rozdeľ ho na polovice a vytvaruj 2 pekné bochníčky, ktoré daj na papierom na pečenie vystlaný plech dostatočne od seba. Opäť dobre zakry fóliou a utierkou a nechaj kysnúť ďalších 20 – 30 minút na teplom mieste.
  8. Medzitým rozohrej rúru na 180 °C.
  9. Pred pečením urob na každom mazancii nožom zárezy v tvare krížika, potri mazance rozmiešaným žĺtkom a posypaj mandľami.
  10. Zníž teplotu rúry na 160 °C a peč 35 – 45 minút. V priebehu pečenia mazance stráž, ak by sa začali pripaľovať, prikry ich alobalom. Po upečení otestuj zapichnutím špajle doprostred mazanca, pokiaľ sa cesto nelepí, je hotové.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. AKCIA DO 30. 11. 2023Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy

Tvarohový celozrnný mazanec - foto postupFit tvarohový mazanec - recept Bajola

Celozrnný mazanec z tvarohu - recept Bajola
E-kuchárka Fitness domáca cukráreň - Bajola

Fitness domáca cukráreň

Stiahni si zadarmo ukážku e-kuchárky!

Fit tvarohovoý mazanes s tukom - recept Bajola

Verzia fit tvarohového mazanca s repkovým olejom a brusnicami

Poznámky k receptu

  1. V recepte kombinujem celozrnnú a bielu múku najmä kvôli lepšiemu nakysnutiu. Celozrnná múka nemá toľko lepku. Samozrejme aj chuť je potom viac podobná klasickej verzii. Prečítaj si môj článok o múkach a dozvieš sa, prečo sa netreba báť kombinácie s bielou múkou.
  2. Mazanec vďaka tvarohu nie je suchý ani bez použitia tuku, ale je veľmi hutný a má tvrdú kôrku. Pokiaľ chceš mazanec vláčnejší, nahraď 100 g tvarohu 100 ml repkového oleja, príp. 100 g masla (repkový olej je zdravší, ale maslo má menej kalórií). Zlepšíš chuť aj konzistenciu, viď foto, ale zvýšiš o dosť kalorickú hodnotu. Ani v jednom prípade ale nepočítaj s konzistenciou klasického nadýchaného mazanca (netvarohového).
  3. Ak použiješ olej, peč mazanec v menšej okrúhlej forme, pretože cesto nedrží toľko tvar, viac sa rozbieha do stran a bez formy nebude výsledok taký vysoký. Ani do neho nerob krížik, zdeformuje sa.
  4. Ak sa chceš vyhnúť kysnutiu a ušetriť čas, môžeš tvarohový mazanec upiecť aj bez kysnutia za použitia prášku do pečiva (2 sáčky). V tomto prípade môžeš použiť namiesto celozrnnej pšeničnej múky vanilkovú ovsenú múku, ktorá má oveľa lepšiu chuť. Nepoužívaj ju ale na kysnuté cesto, má málo lepku a zrejme by cesto nenakyslo dostatočne.
  5. Ak máš droždie, odporúčam dať si trochu viac práce a zvoliť variant s kysnutím, kysnutie je zdravšie a chutnejšie.
  6. Pre urýchlenie kysnutia môžeš použiť urýchľovač kysnutia. Prípadne dať misu s cestom nad hrniec s horúcou vodou, ale zle sa kontroluje teplota – nesmie byť vyššia ako 40 stupňov, inak usmrtíš kvasinky.
  7. Skladuj v ošatke prikrytý utierkou a pred konzumáciou nahrej v mikrovlnnej rúre. Môžeš ho jesť samotný, natretý marmeládou bez cukru alebo napríklad s jogurtom.
  8. Nutričné hodnoty sú uvedené na verzii bez oleja. Hore som mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlom bez kalórií.