Ingrediencie na celozrnný tvarohový fit mazanec
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky (alebo vanilkové ovsené, ak použiješ prášok do pečiva)
- 200 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 15 g sušeného droždia (alebo 2 prášky do pečiva – 25 g)
- 300 g odtučněného tvarohu (vo vaničke) alebo 200 g tvarohu a 100 ml repkového oleja
- 2 lyžičky rumu alebo rumovej arómy (10 ml)
- 2 ks vajcia M (100 g)
- 1 lyžička citrónovej kôry (5 g)
- sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
- štipka soli
- 60 g hrozienok, brusníc alebo goji (ideálne bez cukru)
- 1 žĺtok na potretie (17 g)
- 20 g mandľových plátkov
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu – ako upiecť fit mazanec bez cukru
- Všetky ingrediencie vytiahni hodinu vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
- Zmiešaj oba druhy múky a soľ, tretinu oddeľ a do zvyšku vmiešaj droždie.
- Zvlášť zmiešaj tvaroh, vajcia, rum, sladidlo a citrónovú kôru, pridaj 2/3 múky a potom postupne pridávaj zvyšnú múku, kým nevypracuješ vláčne cesto. Múky môže byť potreba menej alebo viac. Prácu si uľahčíš kuchynským robotom.
- Nakoniec pridaj hrozienka a ešte poriadne zapracuj do cesta.
- Popraš trochou múky, prikry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť 1 – 2 hodiny. Celozrnné cesto kysne totiž o dosť horšie. Je potrebné, aby sa zväčšilo aspoň dvakrát.
- Až cesto vykysne, rozdeľ ho na polovice a vytvaruj 2 pekné bochníčky, ktoré daj na papierom na pečenie vystlaný plech dostatočne od seba. Opäť dobre zakry fóliou a utierkou a nechaj kysnúť ďalších 20 – 30 minút na teplom mieste.
- Medzitým rozohrej rúru na 180 °C.
- Pred pečením urob na každom mazancii nožom zárezy v tvare krížika, potri mazance rozmiešaným žĺtkom a posypaj mandľami.
- Zníž teplotu rúry na 160 °C a peč 35 – 45 minút. V priebehu pečenia mazance stráž, ak by sa začali pripaľovať, prikry ich alobalom. Po upečení otestuj zapichnutím špajle doprostred mazanca, pokiaľ sa cesto nelepí, je hotové.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na fitness mazanec
- V recepte kombinujem celozrnnú a bielu múku najmä kvôli lepšiemu nakysnutiu. Celozrnná múka nemá toľko lepku. Samozrejme aj chuť je potom viac podobná klasickej verzii. Prečítaj si môj článok o múkach a dozvieš sa, prečo sa netreba báť kombinácie s bielou múkou.
- Mazanec vďaka tvarohu nie je suchý ani bez použitia tuku, ale je veľmi hutný a má tvrdú kôrku. Pokiaľ chceš mazanec vláčnejší, nahraď 100 g tvarohu 100 ml repkového oleja, príp. 100 g masla (repkový olej je zdravší, ale maslo má menej kalórií). Zlepšíš chuť aj konzistenciu, viď foto, ale zvýšiš o dosť kalorickú hodnotu. Ani v jednom prípade ale nepočítaj s konzistenciou klasického nadýchaného mazanca (netvarohového).
- Ak použiješ olej, peč mazanec v menšej okrúhlej forme, pretože cesto nedrží toľko tvar, viac sa rozbieha do stran a bez formy nebude výsledok taký vysoký. Ani do neho nerob krížik, zdeformuje sa.
- Ak sa chceš vyhnúť kysnutiu a ušetriť čas, môžeš tvarohový mazanec upiecť aj bez kysnutia za použitia prášku do pečiva (2 vrecká). V tomto prípade môžeš použiť namiesto celozrnnej pšeničnej múky vanilkovú ovsenú múku, ktorá má oveľa lepšiu chuť. Nepoužívaj ju ale na kysnuté cesto, má málo lepku a zrejme by cesto nenakyslo dostatočne.
- Ak máš droždie, odporúčam dať si trochu viac práce a zvoliť variant s kysnutím, kysnutie je zdravšie a chutnejšie.
- Pre urýchlenie kysnutia môžeš použiť urýchľovač kysnutia. Prípadne dať misu s cestom nad hrniec s horúcou vodou, ale zle sa kontroluje teplota – nesmie byť vyššia ako 40 stupňov, inak usmrtíš kvasinky.
- Skladuj v ošatke prikrytý utierkou a pred konzumáciou nahrej v mikrovlnnej rúre. Môžeš ho jesť samotný, natretý marmeládou bez cukru alebo napríklad s jogurtom.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na verziu bez oleja. Hore som mazanec poprášila na ozdobu práškovým sladidlom bez kalórií.
Komentáre