Ingrediencia na veľkonočný veniec
Cesto
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky (príp. špaldové)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 60 ml olivového oleja extra panenského
- 320 ml nízkotučného mlieka (0,5 %)
- 10 g sušeného droždia
Náplň
- 280 g hrášku (sterilovaného, mrazeného alebo čerstvého)
- 300 g syra do 30 % t.v.s. (eidam, mozarella, syrečky), ideálne plátkového
- 400 g kvalitné kuracie alebo morčacie šunky nad 90 % mäsa

Postup receptu – ako upiecť veľkonočný veniec
- V mise zmiešaj oba druhy múky a soľ, pridaj olej, vlažné mlieko a droždie.
- Dobre premiešaj a potom ideálne v kuchynskom robotovi nechaj vyhnetať zhruba 10 minút. Pokiaľ nemáš robota, musíš spracovať cesto ručne.
- Vyhnetené cesto prikry potravinovou fóliou a utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Prácu si uľahčíš, ak použiješ urýchľovač kysnutia.
- Vykysnuté cesto rozdeľ na polovice a každú polovicu vyvaľkuj na obdĺžnik s rozmerom 50 × 30 cm.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Hrášok rozmixuj pomocou mixéra so sekáčikom na pastu, rozdeľ na polovice a každý plát cesta hráškom rovnomerne potri až do krajov.
- Potom naskladaj plátky šunky na cesto po celej ploche a na ne plátky syra.
- Akonáhle máš naskladanú všetku náplň, cesto zrúľaj ako roládu, potom rukou roztlač, aby bola trochu placatejšia, a nožom rozrezaj pozdĺžne na polovice.
- Teraz už zostáva len vytvoriť veniec. Rozrezané polovice cesta otoč rezom hore, prekríž ich uprostred cez seba a potom nastriedačku zapleť z oboch strán, viď foto. Potom len ohni do okrúhleho tvaru a spoj konca venca k sebe. To isté urob s druhým plátom cesta. Z celej dávky ingrediencií tak vzniknú 2 vence.
- Prenes venca na papier na pečenie vystlaný plech a peč 30 minút na 180 °C.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 🎄 Chceš 12 receptov na fitness vianočné pečivo? 👉 Získať e-kuchárku zadarmo
Poznámky k receptu
- Na fotkách som šunku nepoužila, ale odporúčam ju tam dať, navýšiš bielkoviny a aj chuť bude lepšia.
- Syr som na fotkách použila strúhaný, ale plátkový bude vhodnejší, nebude z cesta vypadávať.
- Prečo som skombinovala celozrnnú múku s obyčajnou, sa dozvieš v článku o múkach.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na sterilizovaný hrášok bez cukru, 30% eidam a kuraciu šunku Pikok Pure Lidl 98 % mäsa.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 213 kcal / 15 g B / 23 g S / 2 g C/ 6 g T.
- Jedna porcia je cca 150 g.
Komentáre
ide to aj zo špaldovej múky, mám odskúšané 😉 prípadne doplniť rozmixovanými vločkami 😉