Ingrediencie na domáce gnocchi
- 400 g zemiakov zbavených šupky (ideálne varný typ C, cca 500 g so šupkou]
- 100 g gréckeho jogurtu 0%
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 80 g celozrnná špaldová múka
- 80 g hladké biele pšeničné múky + cca 20 g na podsypanie
- 1 lyžička soli (5 g)
Postup receptu – jak připravit zdravé bramborové noky
- Zemiaky zbav šupky a uvar domäkka (20 – 30 minút). Potom ich buď prelisuj cez lis na zemiaky alebo postrúhaj najemno na strúhadle.
- K zemiakom pridaj jogurt, vajcia, dobre zmiešaj, pridaj špaldovú múku a potom postupne prisypávaj bielu múku, kým nevypracuješ kompaktné cesto. Múky môže byť potreba menej či viac, záleží na múčnatosti zemiakov a vodnatosti jogurtu. Nedávaj ale múky zbytočne veľa, halušky by potom boli tuhé. Cesto by sa malo mierne lepiť.
- Daj variť vodu do väčšieho hrnca.
- Cesto rozdeľ na 6 častí a každú vyvaľkuj do tenkého dlhého hada a rozkrájaj nožom na malé kúsky. Pritom podsypávaj múkou.
- Noky hádž po várkach do osolenej vriacej vody a premiešaj, aby sa nenalepili na dno. Akonáhle vyplávajú na hladinu, var ešte 2 minúty a potom vytiahni sitkom alebo naberačkou s dierami, daj do misky a prepláchni cez sitko pod studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia. Proces zopakuj so všetkými várkami.
- Vznikne cca 130 ks = 6 porcií, jedna porcia je cca 120 g.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre