Ingrediencie na luxusný fit slivkový koláč s posýpkou
Cesto
- 150 g celozrnná špaldová múka
- 200 g hrubej pšeničnej múky bielej
- 7 g sušeného droždia
- 15 g prírodného sladidla bez kalórií
- 300 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 30 ml repkového oleja
- štipka soli
Náplň koláča
- 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 50 – 100 g prírodného sladidla bez kalórií
- 400 g sliviek (vykôstkovaných) alebo blumy, marhule, broskyne, čučoriedky alebo ríbezle
- škorica (2 g)
Posýpka bez cukru a masla
- 80 g ovsených vločiek
- 40 g mandľovej múky (odtučnenej)
- 30 – 50 g
- 50 g prírodného sladidla bez kalórií
Ostatné
- repkový olej na vytrenie formy (2 ml)
- hrubá múka na vysypanie formy (10 g)
- múčkové prírodné sladidlo bez kalórií
Postup receptu – ako na zdravý slivkový koláč s tvarohom
- Vajcia a mlieko vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko, vmiešaj droždie a sladidlo. Pridaj mlieko, vajcia, olej a štipku soli a dobre premiešaj. Vznikne liate cesto redšej konzistencie.
- Cesto prikry utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechaj v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (60 – 90 minút). Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Medzitým si priprav náplň. Tvaroh zmiešaj so sladidlom a vajcom. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď. Priklop a daj bokom, ale nie do chladničky, studená náplň by zhoršila nakysnutie cesta v rúre.
- Slivky umy, vykôstni a nakrájaj na mesiačiky, prípadne môžeš nechať celé polovice.
- Priprav posýpku – ovsené vločky rozmixuj nahrubo, pridaj mandľovú múku, sladidlo a potom postupne pridávaj jablčné pyré tak, aby vznikla drolivá drobenka. Pyré môže byť potrebné menej, ak to preženieš, nezískaš správnu konzistenciu.
- Plechovú formu s rozmerom 23×33×10 cm vymaž troškou repkového oleja a vysypaj múkou.
- Rozohrej rúru na 180 °C
- Akonáhle bude cesto vykysnuté, rozprestri ho pomocou stierky po dne formy, potom rozprestri tvarohovú náplň, slivky, trošku škorice a posypaj posýpkou.
- Peč 40 minút na 180 °C. Nechaj vychladnúť a môžeš posypať práškovým sladidlom bez kalórií.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na vynikajúci fitness slivkový koláč bez cukru
- Prečítaj si návod na droždie na obale. Niektoré droždie sa musia najskôr aktivovať v teplej tekutine, v tomto prípade časť mlieka zahrej v mikrovlnnej rúre, nechaj vzísť a až potom pridaj k múke. Pozor, mlieko nesmie byť príliš horúce (nad 55 °C), to by usmrtilo kvasnice.
- Koláč vydrží v chladničke minimálne týždeň, ale odporúčam ho pred konzumáciou ohriať v mikrovlnnej rúre. Myslím, že môžeš aj zmraziť, ale netestovala som.
- Vyskúšaj tiež fit slivkový koláč z ovsených vločiek bez kysnutia.
Komentáre