Ingrediencie na luxusný fit slivkový koláč s posýpkou

Cesto

Náplň koláča

  • 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 50 – 100 g prírodného sladidla bez kalórií
  • 400 g sliviek (vykôstkovaných) alebo blumy, marhule, broskyne, čučoriedky alebo ríbezle
  • škorica (2 g)

Posýpka bez cukru a masla

Ostatné

Fit slivkovký koláč s tvarohem bez cukru - recept Bajola

Postup receptu – ako na zdravý slivkový koláč s tvarohom

  1. Vajcia a mlieko vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
  2. Múku preosej cez jemné sitko, vmiešaj droždie a sladidlo. Pridaj mlieko, vajcia, olej a štipku soli a dobre premiešaj. Vznikne liate cesto redšej konzistencie.
  3. Cesto prikry utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechaj v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (60 – 90 minút). Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
  4. Medzitým si priprav náplň. Tvaroh zmiešaj so sladidlom a vajcom. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď. Priklop a daj bokom, ale nie do chladničky, studená náplň by zhoršila nakysnutie cesta v rúre.
  5. Slivky umy, vykôstni a nakrájaj na mesiačiky, prípadne môžeš nechať celé polovice.
  6. Priprav posýpku – ovsené vločky rozmixuj nahrubo, pridaj mandľovú múku, sladidlo a potom postupne pridávaj jablčné pyré tak, aby vznikla drolivá drobenka. Pyré môže byť potrebné menej, ak to preženieš, nezískaš správnu konzistenciu.
  7. Plechovú formu s rozmerom 23×33×10 cm vymaž troškou repkového oleja a vysypaj múkou.
  8. Rozohrej rúru na 180 °C
  9. Akonáhle bude cesto vykysnuté, rozprestri ho pomocou stierky po dne formy, potom rozprestri tvarohovú náplň, slivky, trošku škorice a posypaj posýpkou.
  10. Peč 40 minút na 180 °C. Nechaj vychladnúť a môžeš posypať práškovým sladidlom bez kalórií.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Kysnutý slivkový koláč - foto postupFitness slivkový koláč s posýpkou - recept Bajola

Poznámky k receptu na vynikajúci fitness slivkový koláč bez cukru

  • Prečítaj si návod na droždie na obale. Niektoré droždie sa musia najskôr aktivovať v teplej tekutine, v tomto prípade časť mlieka zahrej v mikrovlnnej rúre, nechaj vzísť a až potom pridaj k múke. Pozor, mlieko nesmie byť príliš horúce (nad 55 °C), to by usmrtilo kvasnice.
  • Koláč vydrží v chladničke minimálne týždeň, ale odporúčam ho pred konzumáciou ohriať v mikrovlnnej rúre. Myslím, že môžeš aj zmraziť, ale netestovala som.
  • Vyskúšaj tiež fit slivkový koláč z ovsených vločiek bez kysnutia.