Ingrediencie na fit marhuľový koláč s tvarohom
Suché ingrediencie
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 50 g ovsenej múky vanilkovej
- 50 g odtučnenej kokosovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva (12 g)
Mokré ingrediencie
- 3 ks vajcia M (150 g)
- 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- trošku citrónovej kôry (tak z 1/3 citrónu)
- štipka soli
Ostatné
- 5 ks marhúľ (280 g vykôstkovaných)
- prírodné sladidlo bez kalórií
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 ml)
- čakankový sirup natural

Postup receptu – ako upiecť zdravý marhuľový koláč bez cukru
- Marhule umy, rozpoľ a vykôstkuj. Ja som ich nakrájala na tenké mesiačiky, ale odporúčam skôr nechať polovičky vcelku.
- Všetku múku vr. kypriaceho prášku presej cez jemné sitko a potom dobre zmiešaj.
- Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh pomocou ručného mixéra. Podrobný návod, ako správne vyšľahať sneh z bielkov, nájdeš tu.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Zvlášť zmiešaj tvaroh, žĺtky, mlieko a citrónovú kôru, potom prisypaj preosiatu múku, zmiešaj a na koniec vmiešaj sneh z bielkov a dobre premiešaj. Vznikne tuhšie lepivejšie cesto. To ochutnaj a podľa potreby prislaď sladidlom bez kalórií.
- Okrúhlu silikónovú fomu so skleneným dnom s priemerom 23 cm vystriekaj troškou oleja.
- Cesto daj do formy, hore naskladaj marhule a rukou mierne vlač do cesta. Ešte lepšia varianta bude cesto rozdeliť na 2 časti, dať prvú časť naspodok, potom marhule, potom druhú časť cesta a potom prípadne ešte ďalšie marhule.
- Peč cca 50 minút na 180 °C dozlatista a po vychladnutí rozkrájaj na 8 dielov.
- Hore môžeš posypať troškou strúhaného kokosu a pred servírovaním poliať troškou čakankového sirupu.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na nízkotučný fitness marhuľový koláč s tvarohom
- Presievanie nevynechávaj, výsledok má potom lepšiu štruktúru.
- Prečo kombinujem múky, sa dozvieš v mojom článku o múkach.
- Pred konzumáciou odporúčam trošku ohriať v mikrovlnnej rúre.
- Na raňajky odporúčam minimálne 2 ks, aby si získala dostatok bielkovín, prípadne zakusuj k bielemu jogurtu.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez strúhaného kokosu a čakankového sirupu.
Komentáre