Ingrediencie na dusené hovädzie na hubách

  • 1 ks cibuľa (100 g)
  • 500 g šampiňónov alebo iných húb
  • 1 kg predného ale zadného hovädzieho mäsa zbaveného tuku (lúpané pliecko – beef shoulder clod roast, roštenka – beef round steak)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 1/2 lyžičky korenia (3 g)
  • 1 lyžička mletej rasce (5 g)
  • 20 g zdravého hovädzieho bujónu
  • 50 g celozrnná pšeničná múka
  • 3 strúčiky cesnaku (9 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Hovädzie na hubách - fitness zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako uvariť najlepšie hovädzie mäso na hubách

  1. Cibuli ošúpej a nakrájaj nadrobno. Šampiňóny umy a nakrájaj na plátky.
  2. Mäso poriadne očisti od tuku, nakrájaj na kocky, pridaj soľ, korenie a rascu a poriadne premiešaj. V prípade roštenky je lepšie mäso naklepať a môžeš použiť aj plátky namiesto kociek.
  3. Väčší hrniec vystriekaj repkovým olejom, nechaj rozohriať a opraži cibuľku. Potom pridaj mäso, sprudka opeč zo všetkých strán, priklop a nechaj 10 – 15 minút dusiť. Mäso pustí šťavu.
  4. Medzitým daj variť vodu do varnej konvice.
  5. K mäsu pridaj zdravý bujón a zalej horúcou vodou tak, aby všetko mäso bolo ponorené. Zoslab a nechaj pod pokrievkou variť 1 hodinu, prípadne môžeš piecť v rúre na 250 °C.
  6. Po hodine pridaj huby a var priklopené ďalších 30 minút.
  7. Teraz už zostáva len omáčku zahustiť a dochutiť. Poriadne rozmiešaj celozrnnú múku v 100 ml vody a za stáleho miešania nalievaj postupne k mäsu. Riaď sa konzistenciou omáčky, možno nebudeš potrebovať celé množstvo alebo naopak budeš potrebovať viac. Ak by omáčka bola veľmi hustá, prilej trochu vody.
  8. Zvoľna povar ďalších 15 minút, nakoniec pridaj prelisovaný cesnak a podľa chuti prípadne dosol.
  9. Podávaj s jazmínovou alebo basmati ryžou uvarenou v ryžovaru.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Hovädzie na hubách - fitness zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu na fit hovädzie na hubách bez smotany

  • Hovädzie na hubách môžeš skúsiť uvariť aj v pomalom hrnci, ja som to v ňom ešte neskúšala.
  • Na tanieri som ozdobila čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú určite vždy zlupni aj v reštaurácii, pretože jej žuvanie pomáha eliminovať prípadný zápach z úst najmä po konzumácii jedla s cesnakom. 😉
  • Na hovädzie na hubách je najlepšie lúpané pliecko, ktorá je zo strednej časti ramena (pliecka) okolo lopatky hovädzieho. Obsahuje veľa kolagénu, takže je veľmi šťavnatá a zároveň nie je príliš tučná. Použiť môžeš aj hovädzí roštenec, ktorý je zo zadného chrbta, a hodí sa na pečenie aj dusenie. Roštenec je jemné, krehké a chudé mäso s nízkym obsahom tuku. Od časti krku je vysoký roštenec a stredná chrbtová časť je nízky roštenec.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.