Ingrediencie na dusené hovädzie na hubách
- 1 ks cibuľa (100 g)
- 500 g šampiňónov alebo iných húb
- 1 kg predného ale zadného hovädzieho mäsa zbaveného tuku (lúpané pliecko – beef shoulder clod roast, roštenka – beef round steak)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 1/2 lyžičky korenia (3 g)
- 1 lyžička mletej rasce (5 g)
- 20 g zdravého hovädzieho bujónu
- 50 g celozrnná pšeničná múka
- 3 strúčiky cesnaku (9 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako uvariť najlepšie hovädzie mäso na hubách
- Cibuli ošúpej a nakrájaj nadrobno. Šampiňóny umy a nakrájaj na plátky.
- Mäso poriadne očisti od tuku, nakrájaj na kocky, pridaj soľ, korenie a rascu a poriadne premiešaj. V prípade roštenky je lepšie mäso naklepať a môžeš použiť aj plátky namiesto kociek.
- Väčší hrniec vystriekaj repkovým olejom, nechaj rozohriať a opraži cibuľku. Potom pridaj mäso, sprudka opeč zo všetkých strán, priklop a nechaj 10 – 15 minút dusiť. Mäso pustí šťavu.
- Medzitým daj variť vodu do varnej konvice.
- K mäsu pridaj zdravý bujón a zalej horúcou vodou tak, aby všetko mäso bolo ponorené. Zoslab a nechaj pod pokrievkou variť 1 hodinu, prípadne môžeš piecť v rúre na 250 °C.
- Po hodine pridaj huby a var priklopené ďalších 30 minút.
- Teraz už zostáva len omáčku zahustiť a dochutiť. Poriadne rozmiešaj celozrnnú múku v 100 ml vody a za stáleho miešania nalievaj postupne k mäsu. Riaď sa konzistenciou omáčky, možno nebudeš potrebovať celé množstvo alebo naopak budeš potrebovať viac. Ak by omáčka bola veľmi hustá, prilej trochu vody.
- Zvoľna povar ďalších 15 minút, nakoniec pridaj prelisovaný cesnak a podľa chuti prípadne dosol.
- Podávaj s jazmínovou alebo basmati ryžou uvarenou v ryžovaru.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fit hovädzie na hubách bez smotany
- Hovädzie na hubách môžeš skúsiť uvariť aj v pomalom hrnci, ja som to v ňom ešte neskúšala.
- Na tanieri som ozdobila čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú určite vždy zlupni aj v reštaurácii, pretože jej žuvanie pomáha eliminovať prípadný zápach z úst najmä po konzumácii jedla s cesnakom. 😉
- Na hovädzie na hubách je najlepšie lúpané pliecko, ktorá je zo strednej časti ramena (pliecka) okolo lopatky hovädzieho. Obsahuje veľa kolagénu, takže je veľmi šťavnatá a zároveň nie je príliš tučná. Použiť môžeš aj hovädzí roštenec, ktorý je zo zadného chrbta, a hodí sa na pečenie aj dusenie. Roštenec je jemné, krehké a chudé mäso s nízkym obsahom tuku. Od časti krku je vysoký roštenec a stredná chrbtová časť je nízky roštenec.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.
Komentáre
Naozaj výborne 😍
Zdravím 🙂 zaujímalo by ma, ako ste sa dostali vo výpočtoch na 3g tukov na porciu. Aj to najľubovejšie hovädzie má totiž 20g bielkovín a 9g tukov, čo je skoro polovica. Ako teda môže byť rozdiel 10x násobný v nutričných hodnotách. Jednoducho mi to nedáva zmysel 😀
Ahoj Fridolín, vysvetlenie je jednoduché – bola tam chyba 🙂 Na stránke vo vysvetlivkách píšem, že chyby nie sú vylúčené, jednak môže dôjsť k chybe kvôli ľudskému faktoru alebo pretože je nejaká surovina v kalorických tabuľkách zle zadaná. Teraz som vykonala prepočet a opravila to. Takže vďaka za upozornenie. PS: Žiadny komentár som nezmazala, ale každý musím najskôr schváliť, než sa tu objaví.