Prečo vôbec kožu z mäsa odstraňovať?
Ak potrebuješ schudnúť, musíš obmedziť príjem energie. 1 gram tuku má 9 kCal enerige, čo je viac ako dvakrát viac ako majú sacharidy a bielkoviny, ktoré obsahujú v jednom grame len 4 kCal energie. Z toho logicky vyplýva, že najrozumnejšia stratégia je obmedziť tuky. Horné dve vrstvy kože (pokožka a škára) síce tuk neobsahujú, ale tretia vrstva – podkožné väzivo – je skladiskom tuku.
100 g surovej kuracej kože obsahuje približne 30 – 40 g prevažne nasýteného tuku a priemerne 350 – 400 kCal.
Možno ťa napadne kožu odstrániť až po tepelnom spracovaní, ale v tomto prípade sa časť tuku aj tak dostane do pokrmu. Pokiaľ kožu odstrániš ešte pred varením, urobíš lepšie. Samozrejme nezabudni odstrániť aj všetok viditeľný tuk, ktorý objavíš pod kožou.
Na druhú stranu ale surová kuracia koža obsahuje priemerne 15 g bielkovín v 100 g a veľmi zdravotne prospešný kolagén. Takže ak nepotrebuješ chudnúť, nemusíš sa koži vyhýbať ako čert krížu, občas si pokojne kožu daj! Alebo ju odstráň až po upečení. Nie je asi potrebné spomínať, že tuk dáva všetkému oveľa lepšiu chuť a šťavnatosť. 🙂
Ako odstrániť kožu z kuracích stehien
- Môžeš použiť pomôcky, ktoré máš na 99 % doma – gumové rukavice alebo kuchynské utierky. Odporúčam metódu s gumovými rukavicami.
- Nasaď si gumové rukavice a stiahni kožu zo širšej časti stehna až ku kostce, kde potom silne zatiahni kožou smerom dole, viď video nižšie.
- Ak nemáš gumové rukavice, tak stiahni kožu rukou až ku kostke a potom si pomôž kuchynskou utierkou, vďaka ktorej ti nebudú prsty po koži kĺzať. Ak si nechceš zašpiniť ruky, použi papierovú utierku na celý proces.
- Ak je na mäse viditeľný tuk aj po odstránení kože, ten odrež pomocou noža.
Komentáre
Vďaka moc za video, vyzerá to jednoducho.
Chcela by som sa ale opýtať na niečo iné. Rada ním humus a aj keď biele pečivo takmer nekupujem, humus ním vždy s rožkom. Viem, že to nie je ideálne, ale niečo na to humus potrebujem a prikusovanie surovej zeleniny k tomu mi veľmi nevyhovuje. Viem, že s k humusu jej rôzne pita placky atď, ale keď ich nemám po ruke? Nemala by si nejaký nápad? Veľmi vďaka. Veronika
Ahoj Verco, s hummusom opatrne, je hodne tučný a veľmi jeduduše sa da sporadať fura kalorii a ani si toho človek nevsimne 🙂 Ako prilohu si bud muzes napect vlastne celozrnne rohliky a ty si zamrazit (recept mam na webe), alebo klikne alebo rôzne iné celozrnné pečivo, ktoré mám na webe, každopádne pokiaľ to má byť niečo kupované, tak to môže byť tiež ľubovoľné celozrnné pečivo, celozrnné tortilly alebo celozrnná pitia, tú mávajú na rieky týždeň v Lidli. Ohľadom celozrnnosti si kedysi prečítaj článok o múkach, kde to vysvetľujem. Inak v USA je obľúbený rapikatý zeler, ktorý sa nakraji na spaličky a potom im naberá hummus.