Ingrediencie na zdravé kura na paprike
- 4 kuracie štvrťky s kosťou (600 g celkom, čistá váha mäsa 400 g)
- ½ cibuľa (60 g)
- 2 lyžice sladkej mletej papriky (10 g)
- 1 liter vody (pre pomalý hrniec 500 ml)
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 2 lyžice celozrnná ražná múka (30 g)
- soľ
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako uvariť zdravé kura na paprike
- Z mäsa odstráň všetku kožu podľa tohto návodu.
- Cibuli olúpaj a nakrájaj nadrobno.
- V stredne veľkom hrnci opraži na troške oleja cibuľu a nechaj zosklovatieť.
- Pridaj osolené kuracie štvrťky a sprudka opeč zo všetkých strán.
- Ak nemáš pomalý hrniec, zapras mäso paprikou, chvíľku orestuj, zalej vodou a pomaly var priklopené cca 1 hodinu. A keď dovaríš, tak si prečítaj, prečo je dobré používať pomalý hrniec 🙂 Ďalej pokračuj až bodom 7. Bod 6 platí len pre tých, ktorí majú pomalý hrniec.
- Ak máš pomalý hrniec, mäso vytiahni a premiestni do pomalého hrnca. Do pôvodného hrnca pridaj sladkú papriku, chvíľku orestuj a zalej vodou. Chvíľku povar a všetko vlej do pomalého hrnca. Mäso ešte posypaj hore paprikou a var na stupeň Low 2,5 hodiny. Potom do mäsa zakroj a ochutnaj, či už je hotové, ak nie, var ďalej do zmäknutia 0,5 – 1 hod.
- Vytiahni mäso z hrnca a vývar preceď cez sitko, cibuľu vyhoď.
- Zmiešaj mlieko s múkou a za stáleho miešania pomaly nalievaj do omáčky, pár minút prevar a podľa chuti osol.
- Podávaj s celozrnnými cestovinami alebo ryžou uvarenou v ryžovaru.
- Kalorické hodnoty sú uvedené bez prílohy. Počítam, že jedna kuracia štvrtka bez kosti a kože má 100 g mäsa.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Z vývaru bude omáčka chutnejšia. Ako urobiť domáci fitness vývar
- Papriku nesmieš pri restovaní pripáliť, inak zhorkne.
- Ak chceš ušetriť čas, môžeš pri použití pomalého hrnca predrestovanie mäsa vynechať a len všetky ingrediencie (mäso, cibuľu, papriku, vývar) vložiť do pomalého hrnca, ale zatiaľ som to neskúšala, takže neviem, aký bude rozdiel v chuti.
Komentáre
Dobrý deň. Mám nový hrniec, je to Multifunkčný hrniec od Tefalu. Keď píšete variť na Low, tj.koľko stupňa?
Ďakujem
Dobrý deň Báro, s multifunkčným hrncom nemám skúsenosti, ale odpoveď ohľadom teplôt nájdete v mojom článku Ako variť v pomalom hrnci. Skrátene: „Stupeň varenia Low i High sa stabilizujú na rovnakej teplote, čo je tesne pod bodom varu, čiže okolo 95 – 99 ° C. Rozdiel je iba v tom, ako rýchlo sa na túto teplotu dostanú. Stupeň Low väčšinou za 7 – 8 hodín, stupeň High za 3 – 4 hodiny. Dve hodiny varenia na stupeň Low sa teda rovnajú jednej hodine na stupeň High.“ Neviem, ako funguje multifunkčný hrniec, ale snáď toto info pomôže sa teploty dopátrať. 😉
Dostala som pomalý hrniec na vianoce a od tej doby nepoužívam sporák len výnimočne robím v ňom všetko aj reštujem nepredávam z obyčajného hrnca takže Váš recept určite vyskúšam
Tak super! Je to dobrá vec, ale ja v ňom teda nerestujem, pretože nemám ten na sporák, ale teraz si budem kupovať nový, pretože sa sťahujeme, tak si vyberiem asi taký, ktorý ide dať na sporák. Za otestovanie tohto receptu budem rada. Vďaka 😉