Ingrediencia na fit pečeňovú omáčku
- 500 g kuracej pečene
- 800 ml kuracieho vývaru
- 30 g celozrnnej múky (ražnej, špaldovej alebo pšeničnej)
- 250 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 1 ks cibuľa (80 g)
- 1 lyžica mletej rasce (8 g)
- 1/4 lyžičky korenia (2 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Postup receptu – ako uvariť zdravú pečeňovú omáčku
- Kurací vývar je potrebné mať pripravený vopred podľa tohto návodu alebo použiť už hotový.
- Pečeň zbav tuku, umy a nakrájaj na menšie časti.
- Cibuli ošúpej, nakrájaj najemno a osmaž s rascou na troške repkového oleja.
- Pridaj pečeň, okore a nechajte zatiahnuť. Pozor, nesol, pečeň by stvrdla!
- Zalej vývarom a nechaj pozvoľna dusiť pod pokrievkou 30 minút.
- Vytiahni asi tretinu pečene z omáčky a zvyšok rozmixuj v hrnci dohladka ponorným mixérom.
- Múku rozmiešaj v mlieku a pomaly za stáleho miešania nalievaj do omáčky. Dobre miešaj, aby sa neurobili hrudky.
- Povár cca 10 minút a potom prípadne dolaď konzistenciu – ak je omáčka veľmi riedka, pridaj ďalšiu múku rozmiešanú v troške mlieka. Ak veľmi hustá, prilej trochu vývaru a nechaj ešte prevariť.
- Ochutnaj a osol podľa svojej chuti a nakoniec vlož celú pečeň.
- Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru alebo fitness celozrnnou kysnutou knedľou.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Uprednostňuj bio pečeň z domáceho chovu od prevereného dodávateľa, kde nekŕmia zvieratá rastovými hormónmi (tie totiž prechádzajú cez pečeň).
- Omáčku môžeš aj zmraziť.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy. 100 g omáčky obsahuje cca: 107 kcal / 9 g B / 12 g S / 1 g C / 2 g T.
Komentáre
Pečeňovú omáčku som vždy mal rád
Ospravedlňujem sa, že budem trosku vulgárne, ale toto jedlo je NEBA v hube. Urobila som si ako prílohu grusetkove „testoviny“ a musím povedať, že je to úžasné. Veľmi ďakujem za recept 👍
😀 Vďaka za otestovanie, pochvalu aj komentár, Petro, tiež mi pečeňová omáčka veľmi chutí. 😉