Tekvica Hokaido má nízku energetickú hodnotu, vysoký obsah bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov, a preto sa dobre hodí do fitness kuchyne. Veľmi zdravé sú aj jej semienka.
Výhodou oproti iným druhom tekvíc je, že sa nemusí lúpať, pretože šupka tepelnou úpravou krásne zmäkne. Neoklameme sa tak o mnoho cenných látok a farbu výsledného jedla.
Hokaido má jemnú sladkú ľahko orieškovú chuť a používa sa na sladké aj slané pokrmy. Hodí sa do polievok, omáčok, marmelád, buchiet, dezertov, plniek, rizota, zapekaných jedál, na grilovanie, ako príloha atď. Najradšej používam tekvicové pyré na sladké dobroty.
Postup, ako spracovať tekvicu Hokaido na tekvicové pyré
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Tekvicu umy, rozpol ostrým nožom a vydlabaj semienka. Tie daj bokom.
- Polky tekvice znovu rozpoľ a daj na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou hore.
- Peč cca 30 minút. Hotová tekvica je mäkká a dobre do nej zájde nôž aj cez šupku.
- Upečenú tekvicu nechaj chvíľu vychladnúť, rozkrájaj ju na menšie kúsky a dobre rozmixuj. Ja používam na všetko také mixovanie sekáčik. Ak je tekvica veľmi studená, tak mixovanie ide horšie, pomôž si trochou vody.
- Vzniknuté pyré vydržia v chladničke cca týždeň, ale môžeš ho aj zmraziť do zásoby.
Čo môžeš z tekvicového pyré pripraviť
A čo so semienkami?
- Ak sa tekvica upečie, očisť semienka od dužiny. Pomôcť si môžeš namočením do vody.
- Očistené semienka daj na plech vystlaný papierom na pečenie a peč 40 – 60 minút na 200 C. Stráž, aby sa nespálili.
- Potom ich nechaj vychladnúť a vylúpaj ich malým ostrým nožíkom. Je to ale bohužiaľ dosť veľká piplačka.
- Skladuj v uzavretej nádobe na suchom mieste.
- Môžeš ich potom jesť samostatne, používať do pečiva alebo na ozdobu polievok.
Komentáre
S tou tekvicou je to super tip
Z tekvice Hokaido varíme krémovú polievku. Výborná je tiež nakrájaná na kocky, upečená a kombinovaná s orechmi a napríklad syrom. Výborný šalát je z tekvice Hokaido, červenej repy, cibule, a to všetko pečené s olejom a tymiánom.