Ingrediencie na fit domáci celozrnný chlieb
- 190 g celozrnná špaldová múka (príp. pšeničné)
- 190 g hladké biele pšeničné múky (kvôli nakysnutiu, viac v článku o múkach)
- 5 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli (5 g)
- 190 g bieleho sedliackeho jogurtu (napr. Pilos 3,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 190 ml vody
Postup receptu – ako upiecť zdravý jogurtový chlieb
- Vytiahni jogurt a vajcia a nechaj zahriať na izbovú teplotu. Pokiaľ droždie skladuješ v chladničke, tak to vytiahni tiež.
- Múku preosej a zmiešaj s droždím.
- Pridaj soľ, vajcia, jogurt a vodu a dobre premiešaj / prehnite vareškou. Nie je potrebné používať kuchynského robota. Cesto je redšie a lepivé.
- Prikry potravinárskou fóliou a utierkou a daj kysnúť na teplé miesto na 1 – 1,5 hodiny, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Odporúčam použiť urýchľovač kysnutia, prípadne daj misu nad hrniec s horúcou vodou.
- Potom cesto daj do silikónové formy na chlieb, ak máš plechovú, tak vystel papierom na pečenie, opäť prikry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj ďalšie pol hodiny kysnúť na teplom mieste, kým cesto nenadobudne až po okraj formy.
- Rúru rozohrej na 250 °C a chleba pečieme 10 minút, potom zoslabíme rúru na 220 °C, pečieme 10 minút a nakoniec zoslabím na 200 °C a dopečieme 25 minút.
- Či je chlieb hotový, otestuj zapichnutím špajle. Cesto by sa malo len trošičku lepiť (kvôli jogurtu nebude špajľa úplne suchá).
- Nechaj vychladnúť, rozkrájaj na 12 ks a čo hneď neskonzumuješ, odporúčam rovno zmraziť.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Ak chceš chlieb obohatiť o zdravé tuky a vitamíny, môžeš pred presunutím do formy pridať semienka (slnečnicové, ľanové, sezamové).
- Chleba môžeš upiecť aj s väčším podielom celozrnnej múky, avšak počítaj, že kysnutie pôjde o dosť horšie a môže sa natiahnuť aj na niekoľko hodín, pretože sa uvoľňuje menej lepku.
- Je možné, že pôjde urobiť aj z celozrnnej ražnej múky, však som to neskúšala. Ražná múka má trochu iné vlastnosti a možno bude potrebné iné množstvo jogurtu. Ak vyskúšaš, daj vedieť do komentára, ako to dopadlo.
- Ak chceš skladovať mimo mrazničky, tak daj do ošatky a prikry utierkou, chlieb vydrží pár dní, ale každým dňom už je menej chutný a pred konzumáciou odporúčam nahrievať v mikrovlnnej rúre.
- Perfektne sa hodí napríklad k fit hráškovej polievke alebo namazať napr. fit vajíčkovou nátierkou.
Komentáre
Zdravím, ražnou múkou je možné pridať, ale mala by to byť iba časť, tj ak sa použije 300g klasickej múky (napr. chlebovej) tak ražnou múkou je možné nahradiť maximálne 100g (ja odporúčam 80g). Chlieb zarábam večer, dávam do misky vo výkom, kde chlieb kysne, a pečiem až ráno, takže kedyne cca 10h. Žitná múka potrebuje dlhšiu dobu na kysnutie, ale chlieb je veľmi chutný a naozaj stojí za to si u neho počkať. Odskúšané, chlieb v takomto pomere pečiem takmer pravidelne, je výborný.
Vďaka, Sandro, teraz to s ražnou už nikto nepokazí 🙂
Ahoj, malá otázka :-), po vykysnutí cez noc, dáš ráno do formy a IHNEĎ pečieš? alebo ešte nechávaš kysnúť vo forme? Ďakujem za informáciu
Včera odskúšané z celozrnnej ražnej a pšeničnej hladkej múky, opäť som pridala ľanové a konopné semienko a chlieb je úžasný. to opäť mňamka 😊 ďakujem za recepty ♥️
Aha, zaujímavý poznatok s väčšou drolivosťou ražné, vďaka!
Dobrý večer, dala som celozrnnú ražnú a pomery ako máte vy. Chlieb som dala na plech ako bochník a je veľmi dobrý. Diva kysnutie cca 1,5-2h. mám ho 3. deň a je stále dobré. Urobím ho znova.
Super, vďaka za otestovanie ražné 😉
Dnes skúsené, pridala som zoznam, a bohužiaľ jogurt zostal v chladničke 🤦♀️. .. Pekla som v domácej pekárni a chlieb (aj bez jogurtu) bol výborný…
😀 Čarovná pekáreň 😀
Ahoj, dnes som tento chlebík robila prvýkrát. Bola som skeptická pretože už som odskúšala kde čo a vždy bol nepožívateľne. Strašne tvrdý. Tento výborný ale je pravda, že som jogurt vymenila za tvaroh a pekla na 180 stupňov s kastrólikom naplneným vodou. A po upečení ešte potierala vodou so soľou aby kôrka nebola ako kameň. Mala som hladkú pšeničnú a celozrnnú pšeničnú a semienka slnečnice, tekvice a chia. Skúšala som aj kombináciu špaldovej a celozrnnej pšeničnej a tá je tiež mňam ale musí sa nechať dlhšie kysnúť. Za mňa určite skvelý chlieb.
Ahoj Mončo, tak paráda! Vďaka za zdieľanie skúsenosti aj s výmenou za tvaroh, to bude ešte lepší variant, pretože sa navýšia bielkoviny.
V recepte je na mňa veľa soli, tak nabudúce musím dať menej 🙂 inak je chlieb naozaj výborný!
Vďaka za otestovanie aj spätnú väzbu 😉 S tou soľou je to individuálne rovnako ako so sladením a tiež každý má inak veľké lyžičky 😁
A koľko srvátky mám teda použiť namiesto jogurtu?
So srvátkou som to zatiaľ netestovala, ale určite by som ju použila namiesto vody, teda jogurt zachovať a namiesto 190 ml vody dať 190 ml srvátky. Budem rada za info, ako sa to podarilo 😉
Veľmi vďaka za odpoveď, dám vedieť 🙂
Najlepší chlieb, čo som kedy pekla. Teraz mám nakázané piecť tento chlebík každý týždeň:-) Len som polovicu hladkej múky nahradila múkou ražnou, ostatné suroviny som nechala v rovnakom pomere. Akurát som nechala cesto kysnúť celú noc v kysnúcej miske s vekom a ráno bol pekne chrumkavúci čerstvý chlebík na svete:-) Ďakujem za skvelý recept.
Dobrý deň Šárka, tak to je super, veľmi vďaka za takú veľkú pochvalu, to mám fakt radosť 😉
Chlieb vyskúšaný a je naozaj dobrý pridala som semienka normálne starostlivosť kvaskovy ražný ale trvá dlho toto je naozaj rýchlovka 👍
Chcel by som sa opýtať myslíte že sa dá tento recept použiť v domácej pekárni? Nemáte skúsenosť. ďakujem za odpoveď
Dobrý večer, myslím si, že by s tým nemal byť problém. Otestované to nemám, ale v komentári o kúsok vyššie to niekto skúšal (akurát poplantal recept, ale aj tak sa to vraj podarilo). Ak vyskúšate v pekárni, dajte vedieť 😉