Ingrediencie na batátový koláč so špargľou
- 2 veľké alebo 3 menšie batáty (550 g olúpaných)
- 1 zväzok špargle (250 g zbavených drevnatých častí)
- 450 g hovädzieho mletého mäsa
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 400 ml cmar
- 200 g strúhaného eidamu do 30 % t.v.s.
- 3 lyžičky soli (15 g)
- 2 lyžičky korenia (10 g)
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 g)
Postup receptu – ako upiecť zdravý batátový koláč
- Batáty zbav šupky, nakrájaj na tenké kolieska a povar v osolenej vode 10 minút. Potom schlaď.
- Špargľa umy, odlámaj drevnaté časti podľa tohoto návodu, odkroj časti s hlavičkami (cca 8 cm) a zvyšok nakrájaj nadrobno.
- Hovädzie mäso nechaj zatiahnuť na panvici pár minút, osol a okoreni. Ku koncu pridaj nakrájanú špargľu a spoločne podus 1 – 2 minúty. Nemusíš pridávať žiadny tuk, hovädzie mäso ho má dostatok, takže sa nebude pripaľovať.
- Zmiešaj vajcia, cmar, 100 g eidamu, 1 lyžičku soli a 1 lyžičku korenia.
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Nachystaj si okrúhlu formu ideálne silikónovou so skleneným dnom s priemerom 23 cm a vystriekaj ju repkovým olejom.
- Na dno formy naskladaj plátky batátov mierne cez seba, taktiež dookola formy.
- Na batáty daj polovicu mäsovej zmesi, zalej polovicou vaječnej zmesi, potom naskladaj ďalšiu vrstvu batát, znovu mäsovú zmes, vaječnú zmes a nakoniec hore posypaj zvyšným syrom a rozprestri stonky špargle.
- Peč cca 45 minút na 180 °C.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Batáty sú dosť tvrdé, takže použi kvalitné ostré nože, inak to budeš žpižlať hodinu.
- Ja som batáty nepovarila, aby som si ušetrila prácu, ale vôbec som si tým nepomohla. Výrazne odporúčam batáty najskôr predvariť alebo predpiecť, pretože keď to neurobíš, natiahne sa doba pečenia asi dvakrát a stále nemusia byť batáty prepečené, najmä tá stredová vrstva.
- Miesto povarenia batátov ich môžeš tiež 15 minút piecť na 180 °C priamo naskladané vo forme a tie zvyšné vedľa na papieri na pečenie.
- Stredovú vrstvu batát môžeš tiež dať ako hornú vstvu, koláč bude vyzerať o niečo lepšie.
- Pred podávaním odporúčam nechať trochu vychladnúť, aby sa potom koláč na tanieri nerozpadal. Najlepšie drží tvar na druhý deň.
Komentáre