Obsah
Na trhu sú rôzne značky i typy, ktoré sa líšia nielen cenou, ale aj prevedením a funkčnosťami. Hrniec, ktorý majú susedia, nemusí byť to pravé orechové pre vás a naopak. Pri výbere by ses mala orientovať predovšetkým podľa toho, koľko porcií naraz chceš uvariť a ktorú funkčnosť využiješ.
Podľa čoho sa orientovať pri výbere pomalého hrnca
1. Veľkosť hrnca
Najdôležitejší parameter pri výbere pomalého hrnca je jeho veľkosť. Pomalé hrnce sa vyrábajú o rôznych objemoch najčastejšie od 2 do 7 litrov. Nádoba sa väčšinou musí naplniť minimálne do polovice a maximálne do ¾ kvôli rovnomernému vareniu. Veľkosť teda vyberaj podľa toho, koľko surovín tam budeš dávať, tj koľko porcií chceš uvariť, a aké veľké tie suroviny budú.
Odporúčané veľkosti pomalého hrnca podľa porcií
Počet porcií | Objem hrnca |
---|---|
2 – 3 porcie | 3 litre |
3 – 4 porcie | 4 litre |
5 – 6 porcií | 5 litrov |
7 – 8 porcií | 6 litrov |
Odporúčané veľkosti pomalého hrnca podľa typu pokrmov
Typ pokrmu | Objem hrnca |
---|---|
Veľké kusy mäsa a hydina, králik, kačica či hus vcelku | 6 litrov |
Dezerty, marmelády, lekvár, paštéty | 2 – 3 litre |
Tiež zváž, kde hrniec v domácnosti uskladníš a koľko miesta pre neho máš. Ak bys s hrncom chcela často cestovať, počítaj, že veľké hrnce sú ťažšie a horšie sa prenášajú.
Najpredávanejšia veľkosť pomalého hrnca je 5,7 litra.
2. Tvar hrnca
Pomalé hrnce mávajú okrúhly, oválny, prípadne hranatý tvar. Tvar vyberaj podľa toho, čo v hrnci budeš najčastejšie variť. Napríklad pre celé kurča, veľké kusy mäsa alebo napríklad plnené papriky je vhodnejší oválny alebo hranatý tvar. Také hrnce majú väčšiu plochu a varia aj o trošku rýchlejšie ako okrúhle. Okrúhle sú zase dobré napríklad na polievky.
3. Materiál
Vnútorná nádoba pomalého hrnca sa vyrába z kameniny, keramiky, liatiny či kovu s nepriľnavým povrchom. Ak si chceš ušetriť prácu s premiestňovaním surovín a tiež umývať menej riadu, potom si vyber pomalý hrniec z materiálu, ktorý môžeš dať na sporák. Po zatiahnutí mäsa alebo orestovaní základu na platni potom nádobu vrátiš do základnej jednotky a tú zapneš. Pred kúpou si ale over, či sa dá dať na tvoj sporák (plyn, elektrika, indukcia). V ostatných prípadoch musíš restovanie vypustiť alebo ho vykonať v zvláštnej panvici či hrnci a potom všetko premiestniť do pomalého hrnca. Na sporák je však možné väčšinou dať iba hrnce z liatiny či kovu, avšak ľudia v diskusiách považujú hrnce z kameniny či keramiky za kvalitnejšie / lepšie / vhodnejšie.
Niektoré multifunkčné modely majú dokonca funkciu opečenia zabudovanú priamo v hrnci, takže ho ani nemusíš premiestňovať na sporák.
Nádobu väčšinou môžeš dať aj do mikrovlnnej rúry a do klasickej rúry pre zapečenie kôrky (znesie teplotu do 200 °C).
4. Typ ovládania
Najzákladnejšie pomalé hrnce mávajú manuálne ovládanie (jeden alebo dva gombíky), ktorými ovládaš iba základné funkcie – zapnutie/vypnutie, stupeň varenia (low/high) a prípadne prepínač na udržanie jedla teplého (keep warm). Všetko musíš v tomto prípade prepínať ručne, tieto modely nemávajú časovač, ani automatické vypnutie. To je nevýhodné, pretože nemôžeš od varenia jednoducho odísť úplne preč, ani nastaviť automatické spustenie. Pokiaľ ale bývaš skoro stále doma, potom ti manuálne ovládanie môže stačiť, pokiaľ ho teda nezabudneš vypínať. Výhodou pri manuálnom ovládaní je nízka cena.
Ak bys chcela pri manuálnych pomalých hrncoch časovaciu funkciu automatického zapnutia a vypnutia, kúp si špeciálnu časovaciu zásuvku.
Ešte jednu výhodu má manuálne ovládanie, a to jest, že pri výpadku elektrického prúdu a jeho opätovnom nahodení pokračuje hrniec ďalej vo varení. U digitálnych pomalých hrncov to tak nie je, tie sa resetujú a znova sa nespustia.
Oproti tomu digitálne ovládanie ponúka oveľa lepší komfort a kontrolu. Môžeš nastaviť čas varenia, po jeho uplynutí sa potom hrniec prepne do módu ohrevu, prípadne sa po ďalšej hodine či dvoch úplne vypne. Pri niektorých modeloch je možné nastaviť aj odložený štart, tj kedy sa má hrniec sám zapnúť. To je vhodné, keď chceš mať po príchode domov jedlo uvarené a teplé, alebo na varenie v noci. Niektoré môžeš tiež naprogramovať, aby určitú dobu varili na stupeň high a potom sa prepli na low, a niektoré modely tiež zvukovo signalizujú, keď je dovarené.
Pred kúpou sa zamysli, či budeš potrebovať časovacie funkcie a funkciu ohrevu alebo chceš po dovarení hrniec úplne vypnúť, prípadne si nastaviť, ako dlho bude v ohrievacom režime. Ide však o informácie, ktoré nemožno úplne jednoducho vypátrať, pretože ich výrobcovia v popisoch priamo neuvádzajú, takže sa treba pýtať.
5. Príkon
Príkon ovplyvňuje spotrebu elektrickej energie. Pri pomalých hrncoch sa najčastejšie pohybuje okolo 160 – 250 W. Ak chceš ušetriť za elektrinu, kúp si pomalý hrniec, ktorý sa bude pohybovať v tomto rozmedzí. Platí, že čím je hrniec väčší, tým je príkon vyšší. Pozor aj na multifunkčné hrnce, tam je príkon mnohonásobne vyšší (nad 1 000 W).
6. Spôsob zahrievania
Väčšina pomalých hrncov je vložená do zahrievacej jednotky, ktorá obklopuje a zahrieva celý hrniec, tj zospodu aj po stranách, čo zaisťuje rovnomernejšie varenie. Niektoré hrnce ale majú zahrievanie iba zospodu, čo môže spôsobovať pripaľovanie. Potom je potrebné obsah občas zamiešať, a to je kontraproduktívne.
7. Pokrievka
Pomalé hrnce majú najčastejšie sklenenú pokrievku, ale vyrábajú sa aj plastové alebo kovové. Sklenená pokrievka je priehľadná, takže vidíš dovnútra počas varenia bez toho, abys musela nadvihovať veko. Každým nadvihnutím veka sa totiž predlžuje dĺžka varenia. Sklenená pokrievka je tiež ťažšia ako plastová, takže lepšie udržuje teplo.
Niektoré pokrievky majú po stranách svorky, ktorými pokrievku pripevníš k hrncu. To sa hodí, ak plánuješ jedlo v hrnci prenášať alebo prevážať, pretože sa obsah nevyleje. Niektoré pokrievky majú okrem svoriek aj madlo, takže hrniec môžeš vďaka tomu niesť v jednej ruke.
A nakoniec existujú ešte vyklápacie pokrievky, ktoré sa hodia, keď nemáš dostatok miesta na odloženie samostatnej pokrievky.
8. Dĺžka prívodného kábla
Skontroluj si, ako ďaleko máš zásuvku od miesta, na ktorom budeš v pomalom hrnci variť, a pri výbere pomalého hrnca si prípadne zisti, aký dlhý je prívodný kábel. Väčšinou býva dosť krátky (cca 1 meter), takže budeš musieť prípadne použiť predlžovací kábel.
9. Čistenie
Pokiaľ chceš hrniec umývať v umývačke riadu, potom si vyber taký, ktorý má hrniec vynímateľný zo základnej jednotky. Veľké hrnce sú o dosť ťažšie, počítaj, že sa s nimi bude horšie zaobchádzať pri umývaní . Digitálne ovládanie sa čistí lepšie ako manuálne s gombíkmi.
10. Cena
Cena pomalých hrncov na slovenskom trhu sa pohybuje priemerne od 25 EUR do 250 EUR. Čím viac funkcií, tým je hrniec drahší. Podstata je však u všetkých rovnaká – uvariť jedlo pomaly v stabilne teplom a vlhkom prostredí. Existujú aj multifunkčné zariadenia, ktoré umožňujú pomalé varenie, varenie v pare, sous-vide, vyprážanie, tlakové varenie a pod., ich cena je ale vyššia a majú podstatne vyššiu spotrebu elektriny. Pred kúpou si tiež prípadne urob prehľad o cenách náhradných dielov, zj. vnútorné nádoby a pokrievky.
Značky pomalých hrncov a ich porovnanie
V nasledujúcom zozname neuvádzam zámerne žiadne multifunkčné hrnce, pretože tie majú okrem pomalého varenia ešte ďalšie funkcie a ich spotreba už nie je hospodárna, čo je aj jeden z hlavných dôvodov, prečo si ľudia pomalý hrniec kupujú.
CrockPot
Americká značka, ktorá prišla na trh ako prvá s výrobou pomalého hrnca, pôvodne na varenie fazule. Je to najrozšírenejšia značka s najširšou ponukou. U nás je v predaji 13 modelov + jeden multifunkčný. Distribúciu pre SR zaisťuje spoločnosť Bionaire.
Manuálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
CSC046X | 2,4 l | 2 | 180 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
SCV400RD | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC028X | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC030X | 3,5 l | 3 – 4 | 210 W | ✘ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC038X | 4,5 l | 4 – 5 | 210 W | ✘ | ✔ | ✔ | Zistiť cenu |
Digitálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
CSC061X | 2,4 l | 1 – 2 | 180 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC059X | 3,5 l | 4 | 210 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC060X | 3,5 l | 4 | 210 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
SCCPRC507B | 4,7 l | 5 | 220 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC026X | 5 l | 6 | 250 W | ✔ | ✔ | ✔ | Zistiť cenu | |
SCCPBPP605 | 5,7 l | 7 | 250 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC027X | 6 l | 8 | 250 W | ✔ | ✔ | ✔ | Zistiť cenu | |
CSC063X | 7,5 l | 10 | 320 W | ✔ | ✘ | ✔ | Zistiť cenu |
Russel Hobbs
Britská značka zameraná na výrobu domácich spotrebičov. Vyrába 5 modelov pomalých hrncov + 1 multifunkčný hrniec.
Manuálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Russell Hobbs 24180 | 3,5 l | 4 | 200 W | ✘ | ✘ | ? | Zistiť cenu |
Digitálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sous Vide | 6 l | 8 | ? | ✔ | ? | ? | Zistiť cenu |
Tesla
Tesla je pôvodom česká značka, ktorá sa zaoberá výrobou elektroniky. V ponuke môžeš objaviť aj množstvo kvalitných spotrebičov do domácnosti.
Digitálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SlowCook S800 | 5,6 l | 8 | 250 W | ✔ | ✘ | ✘ | Zistiť cenu |
SilverCrest
Privátna značka Lidlu zameraná na domácu elektroniku. Vyrába jeden model pomalého hrnca s najnižšou cenou na trhu.
Manuálne ovládanie
Model | Objem | Porcie | Príkon | Časovač | Na sporák | Do rúry | Cena | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SSC 200 B1 | 3,5 l | 4 | 185 – 215 W | ✘ | ✘ | ? | Zistiť cenu |
Nepredávanejší pomalý hrniec na Alze je CrockPot SCCPBPP605
A aký pomalý hrniec som si vybrala ja?
Ja nemám čas a chuť variť každý deň každý chod zvlášť. Vo fitness síce niekto preferuje tento prístup, ale mne viac vyhovuje navariť si zložitejšie (a chutnejšie) jedlá vo väčšom množstve a potom ich mať na viac dní alebo ich zmraziť a vytiahnuť ich, až na ne mám chuť. Preto som chcela hrniec väčší. Ďalej som chcela mať možnosť nastavovať dobu varenia, aby som mohla odchádzať (vtedy som ešte nevedela o časovacích zásuvkách) a cenovo som chcela nejaký stred.
Z USA som mala povedomie o značke CrockPot a jeden ich model spĺňal moje kritériá, takže voľba nakoniec padla na CrockPot SCCPRC507B. Kúpila som ho na webe Alze, pretože tam bol najlacnejší a ešte som použila zľavový kupón.
Už ho používam asi rok, takže môžem objektívne zhodnotiť, či som urobila dobre. Myslím si, že je to taký zlatý stred, ale keby som si mohla vybrať znova, tak by som skôr zvolila model, ktorý sa dá dať na platňu. Ako nevýhodu vidím krátky prívodný kábel, musím používať predlžovačku, a pokrievka niekedy pri varení nadskakuje a robí trochu randal. To by správne robiť nemalo a ľudia v diskusiách sa na to tiež občas sťažujú. Je možné, že hrniec varí na vyššiu teplotu, než by mal, a že je to chyba modelu. Pôvodne som tomu nevenovala pozornosť, ale keď som si všimla, že o tom ľudia diskutujú a reklamujú to, začínam o reklamácii tiež uvažovať a namiesto toho by som kúpila iný model. Inak je ale hrniec funkčný.
A aký by som teda zvolila pomalý hrniec dnes? Pravdepodobne Crockpot Saute CSC026X alebo SCCPBPP605.
Investícia do pomalého hrnca sa oplatí
Pomalý hrniec je veľmi šikovný pomocník, obzvlášť keď potrebuješ variť a pritom robiť iné veci alebo naopak nerobiť nič a spať. 🙂 Ak uvažuješ o obstaraní, vrelo ho odporúčam. Sama ho používam minimálne raz týždenne. Finálny výber pomalého hrnca je na tebe, avšak nech už vyberieš akýkoľvek, je takmer zaručené, že výsledky budú chutiť skvele a ušetríš čas strávený pri platni. Napíš mi do komentárov, o ktorých modeloch uvažuješ 😉
Zdroje informácií
- https://www.bionaire.cz/crockpot/parametry_pomalych_hrncu.htm
- https://www.chytryvyber.cz/nejlepsi-pomale-hrnce/
- https://cz.russellhobbs.com/
- https://www.alza.cz/elektricke-hrnce-s-pomalym-varenim/18854565.htm
- https://www.mall.cz/pomale-hrnce
Komentáre
Používam 11 rokov CrockPot 3,5 l kúpený u Bionaire, vtedy ma stál asi 1800 Sk.
A pri tomto hrnci tiež pokrievka nadskakovala a nadskakuje. Preto som väčšinou varila na low, to bolo nadskakovanie pokrievky minimálne/ale bolo aj na tomto stupni. A tiež unikalo dosť pary okolo pokrievky. Najčastejšie som varila mäsové vývary a omáčky, a videla som, že sa časť tekitiny vyvarilo a aj pary presýtili celú kuchyňu. Skvelé bolo, že som mala prepojené s časovacou zástrčkou, takže som využívala veľmi odložený štart, aby začal variť v noci.
Teraz som si čerstvo kúpila nový, v rozhodovaní mi pomohla aj Vaša recenzia!
Vybrala som si práve SCCPBPP 605.
A som veľmi spokojná. Pokrievka má vychytanejšie tesnenie, ktoré sa pricucne. Para tak uniká iba dvoma malými otvormi v pokrievke. Pary je minimálne, tekutina mi pri mäsovom vývare (low na 10hod) snáď ani neubudla.
Hrniec má odpojiteľný kábel, čo je super. Jediné, čo mi chýba, je absencia odloženého štartu. Takže teraz naopak viac využívam high, kvôli low by som by som musela buď flámovať alebo za kuropenie vstávať, aby som mala na poludnie varené.
Aj keď som vedela, že ma odložený štart bude schádzať, tak som si tento hrniec kúpila: jednak kvôli cene, ktorá išla oproti predchádzajúcemu výrazne dole, jednak kvôli tomu, že tak úplne neverím zdravotnej nezávadnosti po dlhšom používaní u vnútorných nádob, ktoré nie sú z kameniny, kamenine jednoducho verím viac. A viem, ako vnútorná kameninová nádoba vyzerá po 11r varení, že vnútro je stále ok.
Restujem v panvici na plyne a kôrku, ak je treba, dopekám v plyn. Rúre v pekáčikoch z varného skla, ona je tá kameninová nádoba pekne ťažká a vyvarujem sa tak jej nechcenému rozbitiu.
A ešte napíšem ako na čistenie vnútornej nádoby bez umývačky: po skončení varenia, keď je hrniec vyprázdnený pomocou silikónovej stierky a je na stenách „napečené“, do neho nasypem trochu jedlej sódy + trošku teplej vody, a tou kašičku rozotriem hubkou po vnútrajšku kameninovej . Po asi štvrť hodine hubkou plákanou v teplej vode kašičku zotriem. Doleštím papierovou utierkou.
Takže z mojej skúsenosti: vždy pátrajte, či pri modeli, ktorý chcete kúpiť, pokrievka nadskakuje alebo nenadskakuje. Rozdiel je poznať, síce ten 3.5l stále používam, najmä na pečenie mäsa, ale som super spokojná, že ten nový to nerobí.
U toho Crockpot CSC027X majú chybu mám ho. Je na 6 litrov a 250 W nie na 5 litrov. Dá sa v tom uvariť aj malé množstvo je výborný. SUPER
PH mám už niekoľko rokov a nedám naň dopustiť. Kúpili sme si Bionare CROCK POT CSC027X – objem 6l, môže sa dať ako na sporák, tak vnútorné keramická nádoba aj pokrievky do rúry. Je na digitálne ovládanie, čo je super.
Varíme v pomalom hrnci veľmi často a hovorím v množnom čísle, pretože aj manžel PH rád a často používa
na „chlapské“ varenie. Oceníme väčší objem v prípade, keď príde návšteva a pre nás dvoch potom môžeme variť
naozaj iba malé množstvo. Ďalšie plus pripisujem tomu, že sa nemusím niekoľko hodín o obsah v PH starať
a ešte sa nám nestalo, že by sa niečo pripálilo. A výsledok varenia v PH je chuťovo bezkonkurenčný.
Super, vďaka za zdieľanie skúseností 😉
ďakujem za rady budem uvažovať o kúpe, až sa s týmito pomocníkmi zoznamujem nedávno som si poridila polevkovar a horkovzdusnú fritézu a myslím ho tiež potrebujem rozhodne by som chcela taký aby mal čo najviac funkciu