Ingrediencie na hovädzí steak
Steak
- 4 ks hovädzieho steaku vysokého minimálne 3 cm (800 g)
- 10 ml repkového oleja
- soľ
- korenie
Príloha
- fitness-brokolicové placky
- zelená špargľa (návod na špargľu tu)
- fitness tatarka (recept v tlačenej kuchárke Fit bez diét)
Postup receptu – ako upiecť hovädzí steak
- Steaky vytiahni z chladničky a nechaj ich odležať aspoň hodinu, aby sa zahriali na izbovú teplotu.
- Rúru predhrej na 150 °C.
- Steaky neumývaj, nesol, neochucuj a nerež do nich, len je osuš papierovou utierkou a votri do nich zo všetkých strán trošku oleja.
- Rozpal panvicu, až sa z nej začne mierne fajčiť.
- Dva steaky daj do panvice a sprudka opeč z každej strany podľa ich výšky. Na každý 1 cm výšky steaku je potrebné 1 minúty opekania z každej strany. Počas opekania sa steak prichytí na panvicu. To je v poriadku, nehýb sa s ním, ani doň nepichaj. Na otáčanie použi kliešte.
Po opečení steaky premiestni do rúry a peči na 150 °C, čas pečenia nájdeš v tabuľke v tlačenej kuchárke Fit bez diét. Pre medium rare je to 4 minúty. Ideálne kontroluj priebežne teplotu pomocou vpichového teplomera. Na medium rare 56 °C. - Po dopečení steaky osol morskou soľou z mlynčeka a čerstvo mletým čiernym korením, voľne prikry alobalom a nechaj cca 10 minút odpočinúť, aby sa šťava rozprestrela do celého steaku a po rozrezaní nevytiekla.
- Podávaj s brokolicovými plackami, špargľou uvarenou podľa tohto návodu a fitness tatarkou alebo fitness majonézou (recepty nájdeš v knihe Fit bez diét).
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Doporučujem použiť steak s nízkym obsahom tuku, čo je zj. tenderloin steak – filet mignon (sviečková), rump steak (kvetová špička), flank steak (pupok) a sirloin steak (nízky roštenec).
- Použ panvicu, ktorú je možné dať do rúry.
- Podávaj s fitness brokolicovými plackami alebo pečenými zemiakmi, špargľou a fitness tatárkou.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na steak filet mignon prepečený na médium (strata hmotnosti 20 %) bez príloh.
Komentáre