Ingrediencie na hovädzí steak

Steak

  • 4 ks hovädzieho steaku vysokého minimálne 3 cm (800 g)
  • 10 ml repkového oleja
  • soľ
  • korenie

Príloha

Zdravý hovädzí steak - návod - recept

Postup receptu – ako upiecť hovädzí steak

  1. Steaky vytiahni z chladničky a nechaj ich odležať aspoň hodinu, aby sa zahriali na izbovú teplotu.
  2. Rúru predhrej na 150 °C.
  3. Steaky neumývaj, nesol, neochucuj a nerež do nich, len je osuš papierovou utierkou a votri do nich zo všetkých strán trošku oleja.
  4. Rozpal panvicu, až sa z nej začne mierne fajčiť.
  5. Dva steaky daj do panvice a sprudka opeč z každej strany podľa ich výšky. Na každý 1 cm výšky steaku je potrebné 1 minúty opekania z každej strany. Počas opekania sa steak prichytí na panvicu. To je v poriadku, nehýb sa s ním, ani doň nepichaj. Na otáčanie použi kliešte.
    Po opečení steaky premiestni do rúry a peči na 150 °C, čas pečenia nájdeš v tabuľke v tlačenej kuchárke Fit bez diét. Pre medium rare je to 4 minúty. Ideálne kontroluj priebežne teplotu pomocou vpichového teplomera. Na medium rare 56 °C.
  6. Po dopečení steaky osol morskou soľou z mlynčeka a čerstvo mletým čiernym korením, voľne prikry alobalom a nechaj cca 10 minút odpočinúť, aby sa šťava rozprestrela do celého steaku a po rozrezaní nevytiekla.
  7. Podávaj s brokolicovými plackami, špargľou uvarenou podľa tohto návodu a fitness tatarkou alebo fitness majonézou (recepty nájdeš v knihe Fit bez diét).
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness hovädzí steak - foto postup Fit hovädzí steak - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Doporučujem použiť steak s nízkym obsahom tuku, čo je zj. tenderloin steak – filet mignon (sviečková), rump steak (kvetová špička), flank steak (pupok) a sirloin steak (nízky roštenec).
  • Použ panvicu, ktorú je možné dať do rúry.
  • Podávaj s fitness brokolicovými plackami alebo pečenými zemiakmi, špargľou a fitness tatárkou.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené na steak filet mignon prepečený na médium (strata hmotnosti 20 %) bez príloh.