Ingrediencie na zdravé Honzove buchty
- celozrnná špaldová múka
- hladká špaldová múka
- instantné droždie
- mlieko
- vajcie
- tvaroh
- vanilkový extrakt
- repkový olej
- sladidlo bez kalórií
- soľ
- citrónová kôra
Presné gramáže surovín a kompletný recept nájdeš v UKÁŽKE z mojej knihy Fit bez diét. 👉 Stiahni si ju tu
Postup receptu – ako upiecť zdravé Honzové buchty
- Vajcia a mlieko vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko, odober štvrtinu a do zvyšnej časti vmiešaj droždie.
- Do mlieka pridaj vajcia, olej, sladidlo, štipku soli a citrónovú kôru, zmiešaj, a potom postupne prisypávaj múku s droždím a prípadne aj odobranú štvrtinu múky, kým nevypracuješ vláčne kompaktné cesto. Múky môže jej byť potreba menej alebo aj viac, záleží na savosti múky a hustote ostatných surovín. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé ani veľmi lepivé.
- Dobre vypracované cesto prikry utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechaj v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Medzitým si priprav náplň. Tvaroh zmiešaj so sladidlom, troškou citrónovej kôry a vanilkovým extraktom. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď. Daj chladiť do chladničky.
- Akonáhle bude cesto vykysnuté, vyvaľkaj ho do veľkého štvorca a rozrež na 16 rovnako veľkých štvorčekov. Na každý štvorček daj cca 15 g náplne, spoj vždy protiľahlé rohy tak, aby si náplň zabalila, a vytvaruj bochník.
- Bochánky naskladaj na pekáč vystriekaný repkovým olejom o rozmere 23×23×6 cm. Pekáč prikry a nechajte ešte 30 minút na teplom mieste kysnúť.
- Rozohrej rúru na 180 ° C a buchty pečie 45 minút. Nechaj vychladnúť a pocukruj práškovým sladidlom bez kalórií.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na zdravé Honzové buchty
- Mlieko musí byť vlažné, v žiadnom prípade horúce, to by usmrtilo kvasnice.
- Tvaroh je potrebné použiť čo najtuhšie, aby sa dal dobre zabaliť do cesta. Tvaroh vo vaničke je veľmi tekutý a bude vytekať.
- Vydržia v chladničke minimálne týždeň, ale je nutné ich pred konzumáciou ohriať v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli. Myslím, že pôjdu aj zmraziť, ale netestovala som.
- Počítaj, že táto sranda je pomerne pracná, ale vyrobíš si fitness desiatu na niekoľko dní. Alebo ich môžeš zahrýzť na raňajky k jogurtu a ovociu.
Presné gramáže surovín a kompletný recept nájdeš v UKÁŽKE z mojej knihy Fit bez diét. 👉 Stiahni si ju tu
Komentáre
výborné, nikdy sa mi zo špaldy nič poriadneho nepodarilo upiecť, aj keď som váhala, nakoniec som ich skúsila a veľmi ďakujem za úžasný recept, buchty boli do hoďky fuč 😀
Super, vďaka za pochvalu. Práve sa čoskoro na mňa tiež chystam, že je prefotím 🙂 Vtedy som ešte veľmi nevedela zaobchádzať s kysnutým testom totiž.
Vyzerajú skvele, len som nepostrehla načo je využitá tá 1/4 múky?
Vďaka za pochvalu aj upozornenie na nezrovnalosť, Simčo 😉 Zvyšok múky je v bode 3, akurát som to nenapísala veľmi šťastne 🙂 Urobím to, ale podstatou je, že cesto musí byť akurát vláčne. Pokiaľ použijete všetku múku naraz, môže byť veľmi tuhé, pretože každá múka má inú savosť a ostatné prísady inú tekutosť. Teda je možné, že tá štvrtina nebude potrebná alebo len časť alebo aj viac.