Ingrediencia na zdravé Honzove buchty
Cesto
- 200 g celozrnná špaldová múka
- 200 g hladké biele špaldové múky
- 7 g instantného droždia
- 220 ml polotučného mlieka (1,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 30 ml repkového oleja
- 100 g sladidlá bez kalórií
- štipka soli (2 g)
- trochu citrónovej kôry (5 g)
Náplň
- 200 g odtučneného tvarohu (v alobale)
- 25 g sladidlá bez kalórií
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (3 ml)
- trochu citrónovej kôry (5 g)
Ostatné

Postup receptu
- Vajcia a mlieko vytiahni aspoň 30 minút vopred z chladničky a nechaj zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko, odober štvrtinu a do zvyšnej časti vmiešaj droždie.
- Do mlieka pridaj vajcia, olej, sladidlo, štipku soli a citrónovú kôru, zmiešaj, a potom postupne prisypávaj múku s droždím a prípadne aj odobranú štvrtinu múky, kým nevypracuješ vláčne kompaktné cesto. Múky môže jej byť potreba menej alebo aj viac, záleží na savosti múky a hustote ostatných surovín. Cesto musí byť vláčne, nie tuhé ani veľmi lepivé.
- Dobre vypracované cesto prikry utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechaj v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem (cca 1 hodinu). Môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
- Medzitým si priprav náplň. Tvaroh zmiešaj so sladidlom, troškou citrónovej kôry a vanilkovým extraktom. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď. Daj chladiť do chladničky.
- Akonáhle bude cesto vykysnuté, vyvaľkaj ho do veľkého štvorca a rozrež na 16 rovnako veľkých štvorčekov. Na každý štvorček daj cca 15 g náplne, spoj vždy protiľahlé rohy tak, aby si náplň zabalila, a vytvaruj bochník.
- Bochánky naskladaj na pekáč vystriekaný repkovým olejom o rozmere 23×23×6 cm. Pekáč prikry a nechajte ešte 30 minút na teplom mieste kysnúť.
- Rozohrej rúru na 180 ° C a buchty pečie 45 minút. Nechaj vychladnúť a pocukruj práškovým sladidlom bez kalórií.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA DO 30. 11. 2023 ⭐ Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy
Poznámky k receptu na zdravé Honzové buchty
- Mlieko musí byť vlažné, v žiadnom prípade horúce, to by usmrtilo kvasnice.
- Tvaroh je potrebné použiť čo najtuhšie, aby sa dal dobre zabaliť do cesta. Tvaroh vo vaničke je veľmi tekutý a bude vytekať.
- Vydržia v chladničke minimálne týždeň, ale je nutné ich pred konzumáciou ohriať v mikrovlnnej rúre, aby zmäkli. Myslím, že pôjdu aj zmraziť, ale netestovala som.
- Počítaj, že táto sranda je pomerne pracná, ale vyrobíš si fitness desiatu na niekoľko dní. Alebo ich môžeš zahrýzť na raňajky k jogurtu a ovociu.
Komentáre
výborné, nikdy sa mi zo špaldy nič poriadneho nepodarilo upiecť, aj keď som váhala, nakoniec som ich skúsila a veľmi ďakujem za úžasný recept, buchty boli do hoďky fuč 😀
Super, vďaka za pochvalu. Práve sa čoskoro na mňa tiež chystam, že je prefotím 🙂 Vtedy som ešte veľmi nevedela zaobchádzať s kysnutým testom totiž.
Vyzerajú skvele, len som nepostrehla načo je využitá tá 1/4 múky?
Vďaka za pochvalu aj upozornenie na nezrovnalosť, Simčo 😉 Zvyšok múky je v bode 3, akurát som to nenapísala veľmi šťastne 🙂 Urobím to, ale podstatou je, že cesto musí byť akurát vláčne. Pokiaľ použijete všetku múku naraz, môže byť veľmi tuhé, pretože každá múka má inú savosť a ostatné prísady inú tekutosť. Teda je možné, že tá štvrtina nebude potrebná alebo len časť alebo aj viac.