Ingrediencia na zdravú tekvicovú sekanú
Sekaná
- 500 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa (min. 90%)
- 300 g tekvicového pyré (urobila som z maslovej tekvice)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 3 strúčiky cesnaku (15 g)
- 1 lyžička mletej papriky alebo karí
- 2 lyžičky majoránky
- 1 lyžička tymiánu
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička korenia
Marináda
- 50 ml vody
- 20 ml olivového oleja extra panenského
- 1 lyžička mletej papriky alebo karí
Postup receptu – ako urobiť fit tekvicovú sekanú
- Ak nemáš vopred pripravené tekvicové pyré, urob ho podľa tohto návodu. Môžeš použiť ľubovoľný druh tekvice, ale najlepšia je Hokaido. Ja som použila maslovú tekvicu, postup na pyré je rovnaký s tým rozdielom, že sa musí po upečení dužina vydlabať. Šupka sa dá konzumovať iba pri tekvici Hokaido.
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj mäso, vajcia, pretlačený cesnak, všetko korenie a tekvicu. Pokiaľ chceš výsledok žltejší, daj miesto mletej papriky karí. Poriadne prepracuj rukami na kompaktnú hmotu. Niekoľkokrát hmotou buchni o podložku, aby sa odstránil vzduch.
- Vytvaruj do oválneho tvaru a daj do pekáča. Ja som použila sklenený oválny.
- V mištičke zmiešaj marinádu z papriky alebo karí, oleja a vody, poriadne rozmiešaj a pomocou silikónové mašlovačky sekanú potri. Zvyšok vylej na dno pekáča. V priebehu pečenia prípadne ešte trošku vodu dolievaj, aby sa sekaná nepripiekla.
- Peč nepriklopené cca 40 minút na 180 °C. Po upečení skontroluj rozkrojením, či je sekaná prepečená. Pokiaľ budeš piecť veľmi dlho, môže sa sekaná vysušiť.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre
Ďakujem mockrát 🙏 za ďalší skvelý recept 🥰… Len som si pridala na zahustenie 50 g celozrnných vločiek 👌
Dnes som sekanú vyskúšala, a je naozaj výborná 😊 Určite budem robiť častejšie 👍 Vďaka opäť za super recept! 🤩
Robila som z kuracieho a pridala mleté ovsené vločky na zahustenie a fakt pecka, aj manželovi chutí, máte skvelé recepty
Vďaka za otestovanie aj tipy na obmenu a pochvalu, Ivi, to mám radosť 👍