Ingrediencia na zdravé francúzske zemiaky
- 1350 g zemiakov – varný typ A alebo B (olúpaných 1200 g)
- 800 g hovädzie mäso mleté 10 % (príp. kuracie mäso alebo vysokopercentná šunka)
- 100 g mrazeného hrášku
- 375 g mozzarella light (príp. tvarôžkov, hermelín light alebo eidam do 30 % t.v.s.)
- 200 ml cmaru
- 100 g kyslej smotany light (8 %)
- 3 ks vajcia M (150 g)
- 50 g cibuľa
- repkový olej v spreji (5 ml)
- 10 g kukuričné strúhanky
- soľ
- korenie
Postup receptu – ako upiecť zdravé francúzské zemiaky
- Zemiaky umy a povar aj so šupkou do polomäkka (20 – 30 minút). Potom ich schlaď v studenej vode, olúpaj a nakrájaj na tenšie kolieska.
- Medzitým nakrájaj cibuľu nadrobno a osmahni ju vo väčšej panvici vystriekanej repkovým olejom v spreji. Pridaj mleté mäso, dobre osol, okore a nechaj zatiahnuť. Pridaj mrazený hrášok a nechaj pár minút spoločne prehriať.
- Rozohrej rúru na 200 °C.
- Mozarrellu nakrájaj na tenké plátky.
- Sklenenú zapekaciu misu o rozmere 35 × 21 × 14 cm vystriekaj repkovým olejom v spreji a vysypaj kukuričnou strúhankou, aby sa zemiaky nepripiekli.
- Na dno naukladaj tretinu zemiakov, dobre osol a mierne okore. Na zemiaky daj polovicu mäsovej zmesi s hráškom (bez šťavy), potom polovicu mozzarelly a potom opäť zemiaky, soľ, korenie, mäso, mozzarellu. Posledná vrstva budú zemiaky, ktoré tiež nezabudni osoliť a okoreniť.
- Peč nepriklopené 10 minút na 200 °C.
- Medzitým zmiešaj cmar, kyslú smotanu a vajcia. Dobre rozmiešaj a osol.
- Po 10 minútach pečenia zemiaky rovnomerne zalej pripravenou vaječnou zmesou. Vďaka tomu, že sú prehriate, lepšie sa na nich zmes udrží a nestečie úplne naspod.
- Peč nepriklopené ďalších cca 40 minút na 200 °C, na konci môžeš zapnúť funkciu gril.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Zemiaky môžeš uvariť aj deň vopred alebo použiť zvyšky zemiakov a nakrájať ich na iný tvar, pretlačiť cez sitko a pod.
- Ak si chceš ušetriť trochu práce, môžeš dať do pekáča zemiaky aj mäso surové, ale značne tým predĺžiš dobu pečenia a mäso sa najskôr vysuší, pretože bude hotové skôr ako zemiaky.
- Zemiaky skladaj čo najviac k sebe, aj mierne pred seba, aby medzi nimi boli čo najmenšie medzery a vaječná zálievka nepretekala až na dno.
- Ak si hrášok nechala vopred povoliť mimo mrazničky, môžeš ho len vmiešať a už nemusíš s mäsom prehrievať. Hrášok môžeš aj vynechať, ale pretože je to zelenina, má vďaka nemu výsledok ešte viac vlákniny.
- Doba pečenia záleží na type a predvarenosti zemiakov.
- Solí a korením nešetri, zemiaky ich potrebujú dosť, inak budú plané.
- Ak chceš francúzske zemiaky chutnejšie, použi tučnejší a výraznejší druh syra.
- Pre chrumkavejšiu kôru daj syr aj na hornú vrstvu zemiakov.
- Po dopečení nechaj aspoň 10 minút odpočívať, inak sa budú zemiaky pri vyťahovaní rozpadať. Chladnutím sa všetko spojí.
- Jedna porcia je cca 300 g. Nutričné hodnoty na 100 g: 120 kcal / 10 g B / 9 g S / 1 g C / 5 g T / 1 g V.
Komentáre
Parádny recept, vyskúšala som s tvaružkami a kombináciou mletého so šunkou a oblizovali sme sa 😋
Super, vďaka za otestovanie aj spätnú väzbu 😉
Ďakujem za super recept, veľmi sme si pochutnali 🙂 robila som z mletého hovädzieho mäsa a s mozzarellou 🙂 ja budem musieť nabudúce len trochu ubrať cmar 😀
Dobrý deň, mohla by som namiesto podmáslí použiť kefír? Práve ho doma nemám a rada by som si túto baštu urobila zajtra na obed. Ďakujem ❤️
Dobrý deň Katka, myslím si, že to nebude problém zameniť 😉 Potom dajte vedieť, ako to dopadlo 🙂
Potvrdzujem že s kefírom je to tiež VYNIKAJÚCE ❤️ moc ďakujem za recept ☺️