Ingrediencie na fit jahodový mini cheesecake bez cukru

Korpus

Jahodová želatína

Krém

  • 100 g odtučneného tvarohu v alobale (napr. Jaromeračký jemný)
  • 80 g nízkotučného krémového syra (napr. Goldessa Light Lidl)
  • ¼ lyžičky vanilkového extraktu
  • 15 ml vody + 2 g číre želatíny v prášku
  • prírodné sladidlo bez kalórií
Fit jahodový cheesecake - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravý nepečený cheesecake

  1. Než začneš pracovať, nachystaj si 2 tvarovacie kruhové formičky 8 cm široké a 4 cm vysoké a tanieriky, na ktoré cheesecaky dáš. Musíš potom mať dosť miesta v chladničke pre oba tanieriky. Ak chceš s cheesecaky pohybovať, aby si ich dala na tanieriky, až ich vychladíš, vystrihni si z papiera na pečenie kolieska s priemerom formičiek.
  2. Kruhové formičky vystriekaj z vnútra repkovým olejom v spreji a daj ich na pripravené tanieriky, prípadne do formičiek daj koliesko z papiera na pečenie. Po vychladení potom môžeš cheesecake podobrať pomocou tortovej lyžice a premiestniť.
  3. Sušenky nalámaj, rozmixuj najemno v mixéra so sekáčikom a presypaj do malej misky.
  4. Jahody umy, nakrájaj na malé kúsky a za stáleho miešania zahrej cca 2 minúty v malom kastróliku, aby zmäkli. Ak by sa pripaľovali, podlej troškou vody. Potom ich rozmixuj dohladka v mixéri so sekáčikom.
  5. Nasyp 5 g želatíny do 60 ml studenej vody a ihneď poriadne rozmiešaj, kým sa želatína úplne rozpustí. Potom ju daj do mikrovlnnej rúry a pár sekúnd zahrej. Ja som zahrievala cca 20 sekúnd na najvyšší výkon – voda sa má ohriať na max 90, rozhodne želatínu nevar veľmi dlho, potom by nestuhla.
  6. Z hotovej želatíny odober 1 lyžičku a vmiešaj ju do rozmixovaných sušienok. Podľa konzistencie vmiešaj ešte ďalšiu lyžičku, prípadne viac alebo menej. Ide o to, aby sa sušienky spojili, ale aby neboli lepivé. Takže prilievaj postupne. Mala by vzniknúť drobivejšia ale kompaktná hmota, ktorú rozdeľ na 2 polovice. Potom ju natlač dno formičiek. Snaž sa, aby vrstvy boli rovnomerné, môžeš použiť aj prstenec, ktorý býva súčasťou niektorých formičiek.
  7. Zvyšok želatíny vmiešaj do rozmixovaných jahôd, ochutnaj, v prípade potreby doslaď sladidlom bez kalórií a nechaj stáť.
  8. Poriadne rozmiešaj tvaroh s krémovým syrom úplne dohladka, pridaj vanilkový extrakt, ochutnaj a oslaď sladidlom bez kalórií podľa chuti.
  9. V malej mištičke si vyrob ďalšiu želatínu – zmiešaj 2 g želatíny v prášku s 15 ml vody, potom pár sekúnd zahrej v mikrovlnnej rúre, rozmiešaj s troškou tvarohovej hmoty a potom celé vlej do zvyšku tvarohovej hmoty a dobre rozmiešaj. Znovu ochutnaj a prípadne doslaď. Do každej formičky nalej na sušienkový základ polovicu tejto hmoty a daj stuhnúť na pár minút do chladničky.
  10. Nakoniec nalej do každej formičky jahodovú želatínu a nechaj stuhnúť niekoľko hodín.
  11. Pred podávaním obrež malým nožíkom želatínu dookola formičky a potom formičku pomaly vytiahni hore. Nakoniec môžeš dozdobiť rozpolenou jahodou.
  12. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
 Jahodový cheesecake - foto postup

Video, ako použiť tvarovaciu formičku

Zdravý jahodový cheesecake - recept BajolaMini jahodový cheesecake - recept Bajola

Poznámky k receptu na fit mini jahodový cheesecake bez cukru

  • Olejom sa formičky vystriekavajú preto, aby potom išli jednoducho zložiť. Väčšina týchto formičiek je síce vyrobená z nepriľnavého materiálu, takže idú zložiť ľahko aj bez vystriekania, ale ja odporúčam pre istotu vystriekať.
  • Môžeš použiť aj klasické zapekacie mištičky, v ktorých cheesecaky zostanú, ale nebude to tak efektné.
  • Vanilkový extrakt nevynechávaj, dáva cheesecaku tú správnu chuť.
  • Množstvo želatíny v kréme závisí od konzistencie tvarohu a krémového syra. Čím redšia je, tým viac želatíny je potrebné použiť, a naopak. Je potrebné mať so želatínou už trochu skúsenosť, aby si ju tam nedala veľmi ani málo, pretože keď jej dáš málo, tak dostatočne nestuhne, a keď veľa, tak to zase nebude chuťovo také dobré a bude to až veľmi tuhé. Pokiaľ by si mala tvaroh aj syr naozaj veľa tuhej konzistencie, nemusíš želatínu dávať do krému vôbec. Pokiaľ použiješ zapekacie mištičky, tak tiež želatínu do krému dávať nemusíš.
  • Ak náplň dobre stuhla, pôjde formička krásne zložiť a všetko bude držať tvar. Pokiaľ niečo nie je dostatočne stuhnuté, rozmaže sa to na ďalšie vrstvy a potom to ani nebude držať tvar na tanieri.
  • Ak chceš vyrobiť veľký cheesecake, znásob suroviny podľa veľkosti formy.
  • Každá značka želatíny môže mať trošku iné pokyny na prípravu, než sa do toho pustíš, prečítaj si návod napísaný na obale, ale princíp je u všetkých podobný. Trochu inak sa pracuje so želatínou v plátkoch, v tomto prípade musíš prispôsobiť podľa návodu na obale.
  • Prečítaj si môj článok o tom, prečo je želatína perfektná pre fitness a chudnutie a ako sa s ňou pracuje.