Ingrediencie na fit znojemskú pečienku

  • 1 kg hovädzieho mäsa (lúpaná pliecko, zadné, glejka)
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 500 ml vody
  • 30 g ryžové krupičky
  • 10 g hladkej pšeničnej múky (alebo celozrnnej)
  • 200 g sterilizovaných uhoriek
  • 150 g cibuľa
  • 100 g morčacie slaniny (možno vynechať – v USA bežne na zohnanie, v SR zatiaľ nie je), príp. párok Šmakún
  • soľ, korenie
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Fit znojemská pečienka - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravú znojemskú pečienku

  1. Rúru rozohrej na 170 °C.
  2. Cibuli nakrájaj nadrobno, väčší hrniec vystriekaj troškou repkového oleja a cibuľu osmahni dozlatista.
  3. Mäso očisti od tuku, osol, okore a opeč na cibuľu z oboch strán, aby sa zatiahlo.
  4. Podli 400 ml vody a pečte v rúre priklopenej pokrievkou alebo alobalom 1 – 2 hodiny na 170 °C. Záleží od typu mäsa, niektoré je dobré až po 3 – 4 hodinách (napr. glejka).
  5. Medzitým nakrájaj uhorky na kolieska alebo nadrobno, záleží na preferencii.
  6. Ak máš morčaciu slaninu, opeč ju nasucho na panvici a nakrájaj nadrobno. Ak nemáš, nemusíš dávať nič alebo prípadne uvar jeden Šmakún párok a ten nakrájaj nadrobno.
  7. Po dopečení mäso vytiahni a daj do uzavretej nádoby odpočinúť.
  8. Vývar sceď cez sitko a zvyšnú cibuľu cez sitko prepasíruj pomocou lyžice späť do vývaru. Prilej pripravený hovädzí vývar a priveď do varu.
  9. Medzitým rozmiešaj oba druhy múky v 100 ml studenej vody a za stáleho miešania nalej postupne do omáčky.
  10. Akonáhle má omáčka požadovanú hustotu, pridaj nakrájané uhorky a morčaciu slaninu a ešte zhruba 10 minút prevar.
  11. Ochutnaj a podľa chuti prisol a pripepri. Ak je omáčka veľmi kyslá, môžeš pridať sladidlo bez kalórií.
  12. Nakoniec do omáčky vlož plátky hovädzieho mäsa.
  13. Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru.
  14. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  15. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness znojemská pečienka - foto postup receptuZnojemská pečienka - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Vpred musíš mať pripravený hovädzí vývar – návod tu. Ja si vždy uvarím veľa vývaru dopredu a po 500 ml zamrazím v plastových nádobkách. Prípadne môžeš kúpiť hotový hovädzí vývar.
  • Morčacia slanina alebo Šmakoun párok je pre lepšiu chuť, ale samozrejme zdravšie je nedávať ani jedno.
  • Na zahustenie môžeš použiť len jeden druh múky a môže byť len celozrnná, ale chuť potom nie je taká dobrá ako s bielou múkou, navyše sa tam dáva len troška, takže ja do omáčok radšej dávam bielu múku. Môžeš si prečítať moju štúdiu o múkach
  • Múku rozmiešaj v studenej vode, kým s ňou budeš zahusťovať. Ak by si nasypala múku do vývaru rovno, tak by vznikli v omáčke cucky. A zahusťuj postupne, aby si to neprehnala a nezahustila moc. Zahustenie sa vždy prejaví až po niekoľkých minútach. Tiež počítaj, že po vychladení bude omáčka ešte hustejšia. Ak zahustíš veľa, tak zrieď vodou.
  • Omáčku môžeš aj zmraziť.
  • Recept som skúšala aj z falošnej sviečkovej, ale tá sa naopak pečie kratšiu dobu a potom z toho nie je dostatočne silný vývar/výpok, takže falošnú sviečkovú moc neodporúčam. Pri dlhšom pečení je potom zase vysušená.
  • Skúšala som aj verziu znojemskej pečienky podľa Chlapcov v akcii, ale neodporúčam ju. Po prvé je pracnejšie a za druhé aby omáčka mala dobrú chuť, musíš cibuľu osmažiť na veľa tuku, a to pri chudnutí fakt nechceme. Nakoniec som ju aj tak musela dochutiť vývarom.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené na hovädzie pliecko bez morčacej slaniny/párku.