Ingrediencie na fit domácí hamburger
Burger
- 500 g mletého mäsa (hovädzieho alebo morčacieho, max. 10 % tuku)
- 1 lyžica plnotučné alebo kremžské horčice (25 g)
- 3 strúčiky cesnaku (9 g)
- 1 lyžica talianskeho korenia (alebo oregano, tymian, bazalka a sušená petržlen)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 1/2 lyžičky korenia (3 g)
Pečivo
- 4 celozrnné bulky na burger (ak zoženieš) alebo
- 4 domáce fitness špaldové bulky alebo
- 4 domáce mrkvové bulky (recept v knihe Fit bez diét)
Krenový dressing
- 150 g odtučneného tvarohu (vo vaničke) alebo grécky jogurt 0%
- 1 lyžica plnotučné alebo kremžské horčice (20 g)
- 1 lyžička krenexu (10 g) alebo nadrobno nakrájané zavarené uhorky
- štipka sušenej bazalky
- soľ, korenie
Ostatná náplň
- morčacia slanina (voliteľne – v USA majú všade)
- lístky šalátu
- paradajka
- nízkotučný syr (mozarella, 30% eidam)
Postup receptu – ako urobiť fitness domácí burger
- Cesnak olúpaj a prelisuj.
- Ak si mäso budeš mlieť sama, použi hovädzie predné. Najskôr ho očisti od všetkých blán, umy, daj vychladiť a potom namel nahrubo (5 – 6 mm). Kupované mäso pred prípravou hamburgerov nezmrazuj, inak sa budú burgre rozpadať.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na burgre a poriadne prepracuj rukami niekoľko minút. Kúsok odlúpni a opeč na panvičke, ochutnaj a podľa chuti prípadne mäsovú zmes dosol a dopepri a znovu dobre prepracuj. Vytvor z nej veľkú guľu, ktorú niekoľkokrát buchni do stola, aby sa odstránili vzduchové bubliny a burger sa nerozpadal. Potom rozdeľ na 4 časti a z každej vytvaruj guličku, ktorú roztlač do placky. Tá by mala mať o niečo väčší priemer ako bulka.
- Burgery opeč na troške tuku na grilovacej panvici alebo v kontaktnom grile z každej strany 5 minút. Môžeš použiť aj grilovacie násady do vaflovača. Pred pečením urob do mäsa jamku, aby sa nevydulo. Potom nechaj odpočinúť na papierovej kuchynskej utierke, zároveň sa do nej vsiakne prebytočný tuk.
- Alebo môžeš použiť teplovzdušnú fritézu – frituj postupne na 180 °C cca 8 minút (kontroluj, môže to byť menej aj viac, v polovici času je dobré ich otočiť).
- Medzitým priprav dresing zmiešaním všetkých ingrediencií. Ochutnaj a podľa chuti osol a okoreň.
- Pečivo opeč v hriankovači , na panvici alebo v rúre, aby bolo chrumkavejšie. Obe polovice namaž dresingom, polož lístky šalátu, kolieska paradajok, opečenú morčaciu slaninu, ak máš, hotový burger, syr a priklop pečivom. Môžeš prepichnúť špajľou, aby burger lepšie držal.
- Ak chceš pridať sacharidy, môžeš urobiť ešte fitness batátove hranolky.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na burger bez dresingu, pečiva a zeleniny.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre