Ingrediencie na fit domácí hamburger

Burger

  • 500 g mletého mäsa (hovädzieho alebo morčacieho, max. 10 % tuku)
  • 1 lyžica plnotučné alebo kremžské horčice (25 g)
  • 3 strúčiky cesnaku (9 g)
  • 1 lyžica talianskeho korenia (alebo oregano, tymian, bazalka a sušená petržlen)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 1/2 lyžičky korenia (3 g)

Pečivo

Krenový dressing

  • 150 g odtučneného tvarohu (vo vaničke) alebo grécky jogurt 0%
  • 1 lyžica plnotučné alebo kremžské horčice (20 g)
  • 1 lyžička krenexu (10 g) alebo nadrobno nakrájané zavarené uhorky
  • štipka sušenej bazalky
  • soľ, korenie

Ostatná náplň

  • morčacia slanina (voliteľne – v USA majú všade)
  • lístky šalátu
  • paradajka
  • nízkotučný syr (mozarella, 30% eidam)
Fitness domáci hamburger hovädzie - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť fitness domácí burger

  1. Cesnak olúpaj a prelisuj.
  2. Ak si mäso budeš mlieť sama, použi hovädzie predné. Najskôr ho očisti od všetkých blán, umy, daj vychladiť a potom namel nahrubo (5 – 6 mm). Kupované mäso pred prípravou hamburgerov nezmrazuj, inak sa budú burgre rozpadať.
  3. Zmiešaj všetky ingrediencie na burgre, ochutnaj a podľa chuti dosol a dopepri. Poriadne zmes prepracuj rukami niekoľko minút. Vytvor veľkú guľu, ktorú niekoľkokrát buchni do stola, aby sa odstránili vzduchové bubliny a burger sa nerozpadal. Potom rozdeľ na 4 časti az každej vytvaruj guličku, ktorú roztlač do placky. Tá by mala mať o niečo väčší priemer ako bulka.
  4. Burgery opeč na troške tuku na grilovacej panvici alebo v kontaktnom grile z každej strany 5 minút. Môžeš použiť aj grilovacie násady do vaflovača. Pred pečením urob do mäsa jamku, aby sa nevydulo. Potom nechaj odpočinúť na papierovej kuchynskej utierke, zároveň sa do nej vsiakne prebytočný tuk.
  5. Alebo môžeš použiť teplovzdušnú fritézu – frituj postupne na 180 °C cca 8 minút (kontroluj, môže to byť menej aj viac, v polovici času je dobré ich otočiť).
  6. Medzitým priprav dresing zmiešaním všetkých ingrediencií. Ochutnaj a podľa chuti osol a okoreň.
  7. Pečivo opeč v hriankovači , na panvici alebo v rúre, aby bolo chrumkavejšie. Obe polovice namaž dresingom, polož lístky šalátu, kolieska paradajok, opečenú morčaciu slaninu, ak máš, hotový burger, syr a priklop pečivom. Môžeš prepichnúť špajľou, aby burger lepšie držal.
  8. Ak chceš pridať sacharidy, môžeš urobiť ešte fitness batátove hranolky.
  9. Nutričné hodnoty sú uvedené iba na burger bez dresingu, pečiva a zeleniny.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness domáci hamburger hovädzie - zdravý recept BajolaFitness domáci hamburger hovädzie - zdravý recept Bajola