Ingrediencie na fit mrkvovú tortu

Cesto – suché ingrediencie

  • 200 g celozrnnej špaldovek múky
  • 200 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 3 lyžičky škorice (10 g)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku (10 g)
  • 2 lyžičky jedlej sódy (10 g)
  • 2/3 lyžičky muškátového orieška (2 g)

Cesto – mokré ingrediencie

  • 300 g očistené mrkvy
  • 220 g ananásu čerstvého alebo kompótovaného bez cukru (bez nálevu)
  • 140 g vlašských orechov
  • 200 ml cmaru

Cesto – mokré ingrediencie 2

Náplň

  • 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 250 g krémového syra light (Goldessa Lidl, Philadelphia, žervé ap.)
  • sladidlo bez kalórií (1 odmerka)

Na ozdobu

  • mrkva
  • vlašské orechy
Mrkvová torta - fitness recept Bajola

Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno

Postup receptu – ako upiecť zdravú mrkvovú tortu bez cukru

  1. Pred pečením vytiahni všetky ingrediencie z chladničky aspoň 30 minút vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
  2. Múku preosej cez jemné sitko a zmiešaj všetky suché ingrediencie na cesto.
  3. Orechy rozmixuj v mixéry so sekáčikom. Mrkvu zbav šupky a rozmixuj v mixéri so sekáčikom. Čerstvý ananás ošúp podľa tohto návodu, ak máš kompótovaný, zlej z neho vodu. Potom ho tiež rozmixuj v mixéri so sekáčikom.
  4. Orechy, mrkvu a ananás zmiešaj a pridaj cmar.
  5. Rozohrej rúru na 180 °C a na dno 3 foriem s priemerom 23 cm daj kolieska vystrihnuté z papiera na pečenie (ak chceš trojposchodovú tortu, pre dvojposchodovú použi 2 formy, pre jednoposchodovú 1 formu, ale v prípade jednej formy urob cesto len z polovičnej dávky).
  6. Pomocou ručného šľahača rozmixuj vajcia, sladidlo, jablčné pyré a vanilkový extrakt. Ak nemáš sladidlo so sladivosťou zhodnou s cukrom, môžeš dať iné v množstve podľa chuti cesta.
  7. Zmiešaj suché ingrediencie s vaječnou zmesou a potom pridaj mrkvovú zmes. Premiešaj, vlej do foriem a peč 45 minút na 180 °C.
  8. Po upečení zapichni do stredu korpusu špajdľu a vytiahni. Pokiaľ sa cesto na špajli nelepí, je korpus hotový.
  9. Nechaj vychladnúť, opatrne vytiahni z formy a daj na tanier, na ktorom budeš tortu servírovať, a to spodom nahor, aby si mohla odstrániť papier na pečenie.
  10. Medzitým zmiešaj ingrediencie na náplň a podľa chuti doslaď. V tomto prípade som na osladenie použila sukralózu, pretože sypké sladidlo má skôr konzistenciu ako cukor krupice a tak by sa nemuselo dobre v kréme rozpustiť. Pokiaľ budeš robiť 3 korpusy, potom odporúčam urobiť krému o trochu viac.
  11. Jeden korpus pomaž častí náplne, priklop druhým korpusom a natri aj zhora a dookola. Posypaj orechmiy a ozdôb plátky mrkvi. Pomocou škrabky na zeleninu (zemiaky) som z mrkvy urobila tenké plátky, ktoré som zvinula do roliek.
  12. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  13. AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz

Mrkvová torta foto postup receptuFitness mrkvová torta s ananásom - recept BajolaZdravá mrkvová torta - recept Bajola

Poznámky k receptu na nízkotučnú fit mrkvovú tortu

  • V prvom rade je potrebné vedieť, koľko máš foriem na pečenie. Vyššie uvedená dávka je na 2 vyššie korpusy s priemerom 23 cm. Z tejto dávky ale odporúčam upiecť 3 nižšie korpusy v 3 formách naraz. Pokiaľ budeš piecť korpusy postupne, musíš celú várku rozdeliť na 2 alebo 3 etapy a vymiešať každé cesto zvlášť. Akonáhle totiž spojíš suché a sypké ingrediencie, začne kypriaci proces. Nemôžeš teda čakať, kým sa upečie jeden korpus a potom dať piecť z toho vymiešaného cesta ďalší korpus. Zrejme by nevybehol.
  • Ak chceš len jednoposchodovú rýchlu mrkvovú tortu, potom použi len polovicu ingrediencií. Určite nepeč z celej várky jeden veľký korpus, zle by sa prepiekol.
  • Ak sa korpus pri pečení vyduje, tak ho po vychladnutí zrež zúbkovaným nožom.
  • Nemeň postup, všetko pridávaj v poradí, ako je uvedené a zmes ani nijak dlho nemiešaj, pretože sóda po kontakte s cmarom začína rýchlo reagovať.
  • Prečo kombinujem múky, nájdeš v mojom článku o múkach.
  • Tortu skladuj v chladničke priklopenú, aby krém neoschol.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez ozdôb.