Ingrediencie na fit mrkvovú tortu
Cesto – suché ingrediencie
- 200 g celozrnnej špaldovek múky
- 200 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
- 3 lyžičky škorice (10 g)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku (10 g)
- 2 lyžičky jedlej sódy (10 g)
- 2/3 lyžičky muškátového orieška (2 g)
Cesto – mokré ingrediencie
- 300 g očistené mrkvy
- 220 g ananásu čerstvého alebo kompótovaného bez cukru (bez nálevu)
- 140 g vlašských orechov
- 200 ml cmaru
Cesto – mokré ingrediencie 2
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 110 g jablčného pyré bez cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu (5 ml)
- 100 – 150 g sladidlá bez kalórií (podľa chuti)
Náplň
- 250 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 250 g krémového syra light (Goldessa Lidl, Philadelphia, žervé ap.)
- sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
Na ozdobu
- mrkva
- vlašské orechy
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu – ako upiecť zdravú mrkvovú tortu bez cukru
- Pred pečením vytiahni všetky ingrediencie z chladničky aspoň 30 minút vopred a nechaj ich zahriať na izbovú teplotu.
- Múku preosej cez jemné sitko a zmiešaj všetky suché ingrediencie na cesto.
- Orechy rozmixuj v mixéry so sekáčikom. Mrkvu zbav šupky a rozmixuj v mixéri so sekáčikom. Čerstvý ananás ošúp podľa tohto návodu, ak máš kompótovaný, zlej z neho vodu. Potom ho tiež rozmixuj v mixéri so sekáčikom.
- Orechy, mrkvu a ananás zmiešaj a pridaj cmar.
- Rozohrej rúru na 180 °C a na dno 3 foriem s priemerom 23 cm daj kolieska vystrihnuté z papiera na pečenie (ak chceš trojposchodovú tortu, pre dvojposchodovú použi 2 formy, pre jednoposchodovú 1 formu, ale v prípade jednej formy urob cesto len z polovičnej dávky).
- Pomocou ručného šľahača rozmixuj vajcia, sladidlo, jablčné pyré a vanilkový extrakt. Ak nemáš sladidlo so sladivosťou zhodnou s cukrom, môžeš dať iné v množstve podľa chuti cesta.
- Zmiešaj suché ingrediencie s vaječnou zmesou a potom pridaj mrkvovú zmes. Premiešaj, vlej do foriem a peč 45 minút na 180 °C.
- Po upečení zapichni do stredu korpusu špajdľu a vytiahni. Pokiaľ sa cesto na špajli nelepí, je korpus hotový.
- Nechaj vychladnúť, opatrne vytiahni z formy a daj na tanier, na ktorom budeš tortu servírovať, a to spodom nahor, aby si mohla odstrániť papier na pečenie.
- Medzitým zmiešaj ingrediencie na náplň a podľa chuti doslaď. V tomto prípade som na osladenie použila sukralózu, pretože sypké sladidlo má skôr konzistenciu ako cukor krupice a tak by sa nemuselo dobre v kréme rozpustiť. Pokiaľ budeš robiť 3 korpusy, potom odporúčam urobiť krému o trochu viac.
- Jeden korpus pomaž častí náplne, priklop druhým korpusom a natri aj zhora a dookola. Posypaj orechmiy a ozdôb plátky mrkvi. Pomocou škrabky na zeleninu (zemiaky) som z mrkvy urobila tenké plátky, ktoré som zvinula do roliek.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na nízkotučnú fit mrkvovú tortu
- V prvom rade je potrebné vedieť, koľko máš foriem na pečenie. Vyššie uvedená dávka je na 2 vyššie korpusy s priemerom 23 cm. Z tejto dávky ale odporúčam upiecť 3 nižšie korpusy v 3 formách naraz. Pokiaľ budeš piecť korpusy postupne, musíš celú várku rozdeliť na 2 alebo 3 etapy a vymiešať každé cesto zvlášť. Akonáhle totiž spojíš suché a sypké ingrediencie, začne kypriaci proces. Nemôžeš teda čakať, kým sa upečie jeden korpus a potom dať piecť z toho vymiešaného cesta ďalší korpus. Zrejme by nevybehol.
- Ak chceš len jednoposchodovú rýchlu mrkvovú tortu, potom použi len polovicu ingrediencií. Určite nepeč z celej várky jeden veľký korpus, zle by sa prepiekol.
- Ak sa korpus pri pečení vyduje, tak ho po vychladnutí zrež zúbkovaným nožom.
- Nemeň postup, všetko pridávaj v poradí, ako je uvedené a zmes ani nijak dlho nemiešaj, pretože sóda po kontakte s cmarom začína rýchlo reagovať.
- Prečo kombinujem múky, nájdeš v mojom článku o múkach.
- Tortu skladuj v chladničke priklopenú, aby krém neoschol.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez ozdôb.
Komentáre