Obsah
Ako spoznať, že je ananás ideálne zrelý
Kupuj ideálne zrelý ananás. Nezrelé plody obsahujú zvýšené množstvo kyselín, ktoré môžu narúšať zubnú sklovinu. Ananás prestáva dozrievať už po odtrhnutí zo stromu, doma teda nedozreje, takže vyberaj ananás dobre. Zrelosť ananásu zistíš podľa niekoľkých znakov:
- Vôňa – k ananásu privoňaj, ak je vôňa sladká, svieža, ananásová, tak je ananás určite dobrý a čerstvý
- Farba – pozri sa poriadne na celý ananás aj zospodu, ananás by mal byť žltý alebo aspoň mať žltkastú spodnú časť, listy by mali mať tmavo zelenú farbu bez hnedých škvŕn, tiež skontroluj, či niekde nie je pleseň
- Pevnosť – ideálne zrelý ananás je pevný na dotyk, ale trošku pruží, pokiaľ je mäkký alebo kašovitý, je prezretý
- Vytrhnutie listu – zo stredu listovej časti vytrhni jeden list, pokiaľ to ide veľmi jednoducho, je to známka zrelosti
3 metódy, ako olúpať ananás – video postup
Čerstvý ananás má pevnú šupku s okami, tvrdú spodnú a vrchnú časť (s listami) a drevnatý stred. Všetky tieto tvrdé časti je potrebné odstrániť. Existuje niekoľko metód. Metódy, pri ktorých sa odkrajuje šupka aj s okami je najrýchlejšia, ale odstráni sa tým aj viac jedlej časti. Oká sa dajú odstrániť aj diagonálnym vyrezaním, ale je to viac práce.
Metóda s ponechaním listov
- Ananas postav na pevnú doštičku, chyť ju za listy a pomocou veľkého ostrého noža postupne odrezávaj šupku zhora nadol. Vždy mierne pootoč a odrež ďalšiu časť.
- Akonáhle je šupka odrezaná dookola, polož ananás horizontálne a odrež spodnú časť ananásu a hneď potom vrchnú časť s listami.
- Teraz zostáva odstrániť drevnatú časť uprostred ananásu. Ananás rozpoľ pozdĺžne a vzniknuté polovice znovu rozpoľ pozdĺžne. Z každej štvrtky potom vyrež stredovú časť.
Metóda s odrezaním listov
Postup je takmer totožný ako v prvej metóde, iba sa vrchná aj spodná časť ananásu najskôr odrežú a potom terpve sa odrezáva šupka.
Metóda diagonálneho vyrezania očiek
Touto metódou sa dokonale odstránia ostnaté očká, ale je to pracnejšie.
Tvrdé tmavé očká, ktoré zostanú po odrezaní šupky, môžeš tiež vyrýpnuť hrotom od škrabky na zemiaky.
5 spôsobov, ako nakrájať ananás
V nasledujúcom videu (anglicky) sa pozri, ako nakrájať ananás na kocky, na okrúhle plátky s otvorom, ako urobiť ananásovú loďku, ako nakrájať ananás dekoratívne a ako urobiť pomocou spiralizéra ananásovú špirálu.
Ako skladovať ananás
Zrelý ananás spotrebuj čo najskôr. Pri izbovej teplote vydrží pár dní. Optimálna teplota pre jeho skladovanie je 10 –15 °C v suchej špajze. Nedávaj ho do chladničky. Ananás nemá rád nízke teploty, potrebuje teplotu aspoň 5 °C, inak sa na ňom začnú tvoriť hnedé škvrny a rýchlo sa pokazia.
Očistený a naporciovaný ananás skladuj v chladničke vo vzduchotesnej nádobe 3 – 5 dní. Môžeš ho prípadne aj zamraziť, po rozmrazení už ale nebude mať ideálnu chuť, vôňu a štruktúru . Dá sa ale využiť na prípravu zmrzliny, smoothie a teplých pokrmov.
Na čo využiť ananás
Samozrejme najzdravšie je jesť ho čerstvý. Odporúčam dať ho napríklad na vafle, lievance alebo palacinky. Alebo ho môžeš zaliať pudingom. Dá sa z neho urobiť aj ananásová zmrzlina.
Čerstvá ananásová šťava je vhodná na marinovanie tuhého mäsa, ale nemarinuj ho príliš dlho alebo sa mäso rozpadne.
Pozor, nerob z čerstvého ananásu želatínu, pretože bromelín zabraňuje želatine stuhnúť. Ak chceš robiť želatínové dezerty s ananásom, buď ananás najprv uvar alebo použi kompótovaný.
Povarením nad 45 °C sa z ananásu stráca bromelín, avšak aj napriek tomu sa s obľubou používa na grilovanie a varenie, a to naslano aj nasladko. Skvelá je kombinácia ananásu s kuracím mäsom a karí alebo upečený na pizze.
Moje 3 obľúbené fitness recepty s ananásom
Zdroje informácií
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/ananas-porcovani-nakup-jak-usetrit.A131219_182654_hobby-domov_mce
- https://www.youtube.com/watch?v=pr7-aJRJ9Ik
- https://www.wikihow.cz/Jak-nakr%C3%A1jet-ananas
- https://www.youtube.com/watch?v=hoR6j5dCq18
- https://www.youtube.com/watch?v=1er9uLIK8L8
- http://skladnicka.cz/jak-skladovat-ananas/
- http://www.spektrumzdravi.cz/lecive-potraviny/ananas/pestovani-a-skladovani-ananasu
- https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zbyly-ananas-tipy-recepty.html
- https://www.vitalia.cz/clanky/ananas-v-kompotu-ztraci-silu/
- https://www.prozeny.cz/clanek/grilovani-masa-jak-ho-nalozit-aby-bylo-chutne-a-krehke-15308
Komentáre