Ingrediencie na fit rebarborový koláč

Zdravá fitness drobenka

Tvarohová náplň

Jahodovo rebarborová náplň

  • 250 g rebarbory čerstvé alebo mrazené
  • 250 g jahôd (očistených bez stopiek)
  • 200 ml vody
  • 1 lyžica zemiakového alebo kukuričného škrobu (15 g)
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo bez kalórií (1/2 odmerečky)

Ostatné

  • proteínová zmrzlina
  • jahodové orechové maslo
Fitness rebarborový koláč a fit drobenka - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravý rebarborový koláč

  1. Predohrej rúru na 180 °C.
  2. Zmiešaj všetky ingrediencie na fit posýpku. Vločky je potrebné mať jemné (v USA quick oats). Ak máš klasické, trošku ich rozmixuj v mixéra so sekáčikom.
  3. Tri štvrte drobenky daj na dno formy s rozmerom 29×19×6 cm vymastenej troškou kokosového oleja pomocou silikónovej mašlovačky. Zvyšnú posýpku si nechaj na posypanie koláča.
  4. Zmiešaj všetky ingrediencie na tvarohovú náplň a nalej ju na posýpku.
  5. Umy rebarboru a jahody a nakrájaj ich nadrobno. Daj ich do väčšieho hrnca (nie hliníkového) a pár minút za stáleho miešania povar.
  6. Rozmiešaj škrob s vodou a ovocie na platni zalej. Pridaj vanilkový extrakt a za stáleho miešania povar, kým sa náplň nespojí a nezhustne. Trvá to 2 – 3 minúty.
  7. Rebarborovú zmes nalej na tvarohovú náplň, posypaj zvyšnou posýpkou a peč 40 minút na 180 °C.
  8. Môžeš konzumovať rovno, ale keď necháš odležať v chladničke cez noc, koláč sa pekne spojí a nebude sa rozpadať.
  9. Odporúčam servírovať teplé s fitness zmrzlinou (recept nájdeš v e-kuchárke Fitness domáca cukráreň) a poliať jahodovým orechovým maslom.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness rebarborový koláč - foto postup receptuFitness rebarborový koláč s posýpkou - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Koláč môžeš urobiť aj iba rebarborový alebo namiesto rebarbory a jahôd môžeš použiť aj iné ovocie, napr. čerešne, marhule, broskyne, čučoriedky, černice, maliny alebo ríbezle.
  • Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá údajne vo veľkom množstve zaťažuje obličky. Čím je rebarbora staršia, tým je v nej viac kyseliny šťaveľovej. Na zníženie kyseliny šťaveľovej sa rebarbora konzumuje tepelne upravená, nie surová. A konzumujú sa iba stopky, nie listy. Pri varení nepoužívaj hliníkový riad, pretože hliník reaguje s kyselinou šťaveľovou a prechádza do zeleniny. Spodná časť rebarborovej stonky býva väčšinou tmavo červená a horná zelená. Použiť môžeš obe, ale na sladké recepty sa viac hodí tá červená časť rebarbory.
  • Mrazenú rebarboru majú v Makre.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené iba na 1 ks koláč bez zmrzliny a orechového masla. Celý koláč som rozkrájala na 12 ks.