Ingrediencie na fit rebarborový koláč
Zdravá fitness drobenka
- 70 g celozrnná pšeničná múka
- 70 g kokosové múky
- 70 g jemných ovsených vločiek
- 130 g jablčného pyré bez cukru
- 20 g kokosového oleja extra panenského
- 20 g čakankového sirupu
- 1/2 lyžičky škorica (2 g)
- repkový olej v spreji (2 ml)
Tvarohová náplň
- 400 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 80 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 90 g jablčného pyré bez cukru
- sladidlo bez kalórií (1 odmerka)
Jahodovo rebarborová náplň
- 250 g rebarbory čerstvé alebo mrazené
- 250 g jahôd (očistených bez stopiek)
- 200 ml vody
- 1 lyžica zemiakového alebo kukuričného škrobu (15 g)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- sladidlo bez kalórií (1/2 odmerečky)
Ostatné
- proteínová zmrzlina
- jahodové orechové maslo
Postup receptu – ako upiecť zdravý rebarborový koláč
- Predohrej rúru na 180 °C.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na fit posýpku. Vločky je potrebné mať jemné (v USA quick oats). Ak máš klasické, trošku ich rozmixuj v mixéra so sekáčikom.
- Tri štvrte drobenky daj na dno formy s rozmerom 29×19×6 cm vymastenej troškou kokosového oleja pomocou silikónovej mašlovačky. Zvyšnú posýpku si nechaj na posypanie koláča.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na tvarohovú náplň a nalej ju na posýpku.
- Umy rebarboru a jahody a nakrájaj ich nadrobno. Daj ich do väčšieho hrnca (nie hliníkového) a pár minút za stáleho miešania povar.
- Rozmiešaj škrob s vodou a ovocie na platni zalej. Pridaj vanilkový extrakt a za stáleho miešania povar, kým sa náplň nespojí a nezhustne. Trvá to 2 – 3 minúty.
- Rebarborovú zmes nalej na tvarohovú náplň, posypaj zvyšnou posýpkou a peč 40 minút na 180 °C.
- Môžeš konzumovať rovno, ale keď necháš odležať v chladničke cez noc, koláč sa pekne spojí a nebude sa rozpadať.
- Odporúčam servírovať teplé s fitness zmrzlinou (recept nájdeš v e-kuchárke Fitness domáca cukráreň) a poliať jahodovým orechovým maslom.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Koláč môžeš urobiť aj iba rebarborový alebo namiesto rebarbory a jahôd môžeš použiť aj iné ovocie, napr. čerešne, marhule, broskyne, čučoriedky, černice, maliny alebo ríbezle.
- Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá údajne vo veľkom množstve zaťažuje obličky. Čím je rebarbora staršia, tým je v nej viac kyseliny šťaveľovej. Na zníženie kyseliny šťaveľovej sa rebarbora konzumuje tepelne upravená, nie surová. A konzumujú sa iba stopky, nie listy. Pri varení nepoužívaj hliníkový riad, pretože hliník reaguje s kyselinou šťaveľovou a prechádza do zeleniny. Spodná časť rebarborovej stonky býva väčšinou tmavo červená a horná zelená. Použiť môžeš obe, ale na sladké recepty sa viac hodí tá červená časť rebarbory.
- Mrazenú rebarboru majú v Makre.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na 1 ks koláč bez zmrzliny a orechového masla. Celý koláč som rozkrájala na 12 ks.
Komentáre