Ingrediencia na fit zdravú špenátovú bábovku
Cesto
- 250 g celozrnná špaldová múka
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 100 g bieleho jogurtu 3 %
- 30 ml olivového oleja extra panenského
- 1 lyžička soli (3 g)
Ostatné
- 8 ks vajac natvrdo (M)
- 100 g plátkového syra Eidam 30%
- štipka soli
Špenátová náplň
- 750 g mrazeného listového špenátu
- 250 g ricotty (Lovilio Lidl)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 3 veľké strúčiky cesnaku (15 g)
- štipka muškátového orieška
- 2 lyžičky soli (5 g)
- 1/4 lyžičky korenia
Postup receptu – ako upiecť špenátovú bábovku
- Špenát nechaj úplne rozmraziť a potom z neho poriadne vytlač vodu. Cesnak olúp a prelisuj. Osem vajec uvar natvrdo podľa tohto návodu a ošúp.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na špenátovú náplň a daj odležať do chladničky.
- Rúru rozohrej na 200 °C.
- Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto a pomocou kuchynského robota vypracuj nelepivé cesto. Ak by sa náhodou lepilo, pridaj viac múky.
- Cesto rozdeľ na 2 časti, vyvaľaj dotenka do pravidelného obdĺžnika a ten rozdeľ na 4 rovnaké diely. Celkom teda vznikne 8 plátov. Musí byť o niečo dlhšia, než vnútorný obvod formy na bábovku, viz foto postup vyššie. Pláty naskladaj do silikónové formy na bábovku tak, aby si pokryla celú plochu a aby ešte zostalo cesto po stranách na priklopenie náplne.
- Na dno formy daj špenátovú náplň, potom naskladaj dookola vajíčka natvrdo, trošku je osol, potom plátky syra a znova špenátovú náplň a priklop cestom.
- Peč 35 minút na 200 °C, prípadne podľa výkonu tvojej rúry (môže byť potrebných aj viac), nechaj chvíľku vychladnúť a vyklop na tanier.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Na uvarenie vajec natvrdo odporúčam použiť vajcovar, vajíčka idú potom krásne olúpať.
- Počítaj, že špaldová múka je trošku horkastá. Nahorklosť môžeš zraziť miernym osladením cesta sladidlom bez kalórií, ale nesmieš to prehnať, prípadne skús dať napoly špaldovú a napoly ovsenú múku.
- Ak chceš náplň chutnejšiu, podus špenát na cibuľke.
- Ak chceš mať syrovú vrstvu radšej hore, tak daj syr na cesto ako prvý.
- Nutričné hodnoty v 100 g: 133 kcal / 8 g B / 9 g S / 1 g C / 6 g T / 3 g V.
Komentáre
vobec tomu nechapem
A čomu konkrétne? Keďže na prvej fotke je fotopostup, z toho by to malo byť jasnejšie.
ďakujem… tomu postupu som tak celkom nepochopila