Ingrediencia na fit zdravú špenátovú bábovku

Cesto

  • 250 g celozrnná špaldová múka
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 100 g bieleho jogurtu 3 %
  • 30 ml olivového oleja extra panenského
  • 1 lyžička soli (3 g)

Ostatné

  • 8 ks vajac natvrdo (M)
  • 100 g plátkového syra Eidam 30%
  • štipka soli

Špenátová náplň

  • 750 g mrazeného listového špenátu
  • 250 g ricotty (Lovilio Lidl)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 3 veľké strúčiky cesnaku (15 g)
  • štipka muškátového orieška
  • 2 lyžičky soli (5 g)
  • 1/4 lyžičky korenia
Fitness veľkonočná špenátová bábovka - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť špenátovú bábovku

  1. Špenát nechaj úplne rozmraziť a potom z neho poriadne vytlač vodu. Cesnak olúp a prelisuj. Osem vajec uvar natvrdo podľa tohto návodu a ošúp.
  2. Zmiešaj všetky ingrediencie na špenátovú náplň a daj odležať do chladničky.
  3. Rúru rozohrej na 200 °C.
  4. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto a pomocou kuchynského robota vypracuj nelepivé cesto. Ak by sa náhodou lepilo, pridaj viac múky.
  5. Cesto rozdeľ na 2 časti, vyvaľaj dotenka do pravidelného obdĺžnika a ten rozdeľ na 4 rovnaké diely. Celkom teda vznikne 8 plátov. Musí byť o niečo dlhšia, než vnútorný obvod formy na bábovku, viz foto postup vyššie. Pláty naskladaj do silikónové formy na bábovku tak, aby si pokryla celú plochu a aby ešte zostalo cesto po stranách na priklopenie náplne.
  6. Na dno formy daj špenátovú náplň, potom naskladaj dookola vajíčka natvrdo, trošku je osol, potom plátky syra a znova špenátovú náplň a priklop cestom.
  7. Peč 35 minút na 200 °C, prípadne podľa výkonu tvojej rúry (môže byť potrebných aj viac), nechaj chvíľku vychladnúť a vyklop na tanier.
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz

Fitness veľkonočná špenátová bábovka - zdravý recept BajolaFitness veľkonočná špenátová bábovka - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Na uvarenie vajec natvrdo odporúčam použiť vajcovar, vajíčka idú potom krásne olúpať.
  • Počítaj, že špaldová múka je trošku horkastá. Nahorklosť môžeš zraziť miernym osladením cesta sladidlom bez kalórií, ale nesmieš to prehnať, prípadne skús dať napoly špaldovú a napoly ovsenú múku.
  • Ak chceš náplň chutnejšiu, podus špenát na cibuľke.
  • Ak chceš mať syrovú vrstvu radšej hore, tak daj syr na cesto ako prvý.
  • Nutričné hodnoty v 100 g: 133 kcal / 8 g B / 9 g S / 1 g C / 6 g T / 3 g V.