Ingrediencie na zdravé plnené zemiakové knedle

Cesto na zemiakové knedle

  • 940 g zemiakov ideálne varný typ C (780 g uvarených v šupke a olúpaných)
  • 140 g gréckeho jogurtu 0%, príp. odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 2 lyžičky soli (10 g)
  • 100 g hrubej pšeničnej múky
  • 150 g celozrnné špaldové alebo pšeničnej múky + cca 20 g na podsypanie

Náplň s mletým mäsom

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa (max. 10 % tuku)
  • 2 lyžičky mletej údenej červenej papriky (10 g)
  • 1 lyžička soli (5 g)
Zdravé zemiakové knedle plnené mletým mäsom recept bajola

Postup receptu – ako pripraviť zdravé zemiakové guľe plnené mletým mäsom

  1. Zemiaky vr. šupky uvar domäkka (cca 40 minút), nechaj ich trochu vychladnúť a zbav ich šupky. Potom ich nechaj úplne vychladnúť. Odporúčam ich variť deň vopred.
  2. Mleté mäso daj na rozpálenú panvicu, pridaj soľ a mletú papriku a nechaj zatiahnuť. Potom vytiahni do inej nádoby a zvyšný výpek môžeš priliať k základu na dusenú kapustu, pokiaľ ju budeš tiež variť.
  3. Uvarené a olúpané zemiaky prelisuj cez lis na zemiaky alebo nastrúhaj najemno na strúhadle.
  4. K zemiakom pridaj jogurt, vajcia, dobre zmiešaj, pridaj hrubú múku a potom postupne prisypávaj celozrnnú múku, kým nevypracuješ kompaktné cesto, ktoré vytvaruj do dlhej podlhovasté šišky. Múky môže byť potreba menej či viac, záleží na múčnosti zemiakov a vodnatosti jogurtu. Nedávaj ale múky zbytočne veľa, knedle by potom boli tuhé.
  5. Daj variť vodu do veľkého hrnca.
  6. Veľkú knedľu nakrájaj na 16 rovnakých dielov o váhe cca 75 g.
  7. Potom každú časť roztlač do tenšej väčšej placky, pritom si namáčaj ruky do múky.
  8. Na každú placku daj cca 25 g mletého mäsa, opatrne spoj okraja, dobre utesni a vytvaruj pravidelné guľe.
  9. Guľe uvar v 2 várkach vo vriacej vode, každú várku cca 12 minút.
  10. Podávaj s zdravou dusenou kapustou alebo zdravým duseným špenátom.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Plnené zemiakové knedle mleté mäso foto postupFit plnené zemiakové knedle s kapustou - recept Bajola

Poznámky k receptu na nízkotučné plnené tvarohovo zemiakové guľe

  • Zemiaky by mali byť kompletne vychladené, ak by si cesto urobila z teplejšieho cesta, nebude tak držať pri sebe a bude rednúť.
  • Ak chceš viac vychutiť mäsovú náplň, môžeš mäso urobiť na cibuľke.
  • Ak chceš knedle trošku omastiť, môžeš ich pred konzumáciou trošku postriekať olivovým olejom v spreji.
  • Ak sa nechceš vzdať osmaženej cibuľky, nakrájaj ju na rezančeky (prúžky) a skúsiť ju urobiť postriekané troškou oleja v spreji v teplovzdušnej fritéze. Ak to otestuješ, daj vedieť do komentára, ako to dopadlo. Ja som to zatiaľ netestovala.
  • Vznikne 16 ks = 8 porcií. Jedna porcia sú 2 knedle a 200 – 250 g kapusty. 1 guľa má hmotnosť cca 100 g.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené iba na knedle.