Ingrediencie na zdravé plnené zemiakové knedle
Cesto na zemiakové knedle
- 940 g zemiakov ideálne varný typ C (780 g uvarených v šupke a olúpaných)
- 140 g gréckeho jogurtu 0%, príp. odtučneného tvarohu (vo vaničke)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 2 lyžičky soli (10 g)
- 100 g hrubej pšeničnej múky
- 150 g celozrnné špaldové alebo pšeničnej múky + cca 20 g na podsypanie
Náplň s mletým mäsom
- 450 g mletého hovädzieho mäsa (max. 10 % tuku)
- 2 lyžičky mletej údenej červenej papriky (10 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
Postup receptu – ako pripraviť zdravé zemiakové guľe plnené mletým mäsom
- Zemiaky vr. šupky uvar domäkka (cca 40 minút), nechaj ich trochu vychladnúť a zbav ich šupky. Potom ich nechaj úplne vychladnúť. Odporúčam ich variť deň vopred.
- Mleté mäso daj na rozpálenú panvicu, pridaj soľ a mletú papriku a nechaj zatiahnuť. Potom vytiahni do inej nádoby a zvyšný výpek môžeš priliať k základu na dusenú kapustu, pokiaľ ju budeš tiež variť.
- Uvarené a olúpané zemiaky prelisuj cez lis na zemiaky alebo nastrúhaj najemno na strúhadle.
- K zemiakom pridaj jogurt, vajcia, dobre zmiešaj, pridaj hrubú múku a potom postupne prisypávaj celozrnnú múku, kým nevypracuješ kompaktné cesto, ktoré vytvaruj do dlhej podlhovasté šišky. Múky môže byť potreba menej či viac, záleží na múčnosti zemiakov a vodnatosti jogurtu. Nedávaj ale múky zbytočne veľa, knedle by potom boli tuhé.
- Daj variť vodu do veľkého hrnca.
- Veľkú knedľu nakrájaj na 16 rovnakých dielov o váhe cca 75 g.
- Potom každú časť roztlač do tenšej väčšej placky, pritom si namáčaj ruky do múky.
- Na každú placku daj cca 25 g mletého mäsa, opatrne spoj okraja, dobre utesni a vytvaruj pravidelné guľe.
- Guľe uvar v 2 várkach vo vriacej vode, každú várku cca 12 minút.
- Podávaj s zdravou dusenou kapustou alebo zdravým duseným špenátom.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na nízkotučné plnené tvarohovo zemiakové guľe
- Zemiaky by mali byť kompletne vychladené, ak by si cesto urobila z teplejšieho cesta, nebude tak držať pri sebe a bude rednúť.
- Ak chceš viac vychutiť mäsovú náplň, môžeš mäso urobiť na cibuľke.
- Ak chceš knedle trošku omastiť, môžeš ich pred konzumáciou trošku postriekať olivovým olejom v spreji.
- Ak sa nechceš vzdať osmaženej cibuľky, nakrájaj ju na rezančeky (prúžky) a skúsiť ju urobiť postriekané troškou oleja v spreji v teplovzdušnej fritéze. Ak to otestuješ, daj vedieť do komentára, ako to dopadlo. Ja som to zatiaľ netestovala.
- Vznikne 16 ks = 8 porcií. Jedna porcia sú 2 knedle a 200 – 250 g kapusty. 1 guľa má hmotnosť cca 100 g.
- Nutričné hodnoty sú uvedené iba na knedle.
Komentáre