Ingrediencie na fit zemiakový burt guláš

  • 1 kg zemiakov
  • 500 g párku Šmakoun alebo kvalitné vysokopercentné nízkotučné údeniny/šunky bez konzervantou
  • 1 ks cibuľa (100 g)
  • 2 lyžičky mletej papriky (10 g)
  • 1 lyžička drvenej rasce (5 g)
  • 500 ml vody
  • 60 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 1 – 2 lyžice celozrnná špaldová múka (10 – 20 g)
  • 2 lyžičky soli (10 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Zemiakový burt guláš - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravý zemiakový guláš

  1. Zemiaky ošúp a nakrájaj na kocky.
  2. Cibuli ošúp, nakrájaj najemno a osmaž v hrnci na troške repkového oleja.
  3. Pridaj zemiaky, soľ, papriku a rascu a chvíľu za stáleho miešania opeč.
  4. Potom zalej vodou tak, aby voda nepresahovala cez zemiaky, priveď do varu a nechaj variť na miernom plameni 15 minút.
  5. Medzitým nakrájaj na kocky párok Šmakoun alebo vysokopercentnú nízkotučnú údeninu ideálne bez éčok a s nízkym obsahom soli (v USA kupujem v Trader Joe’s), príp. vysokopercentnú šunku. Eventuálne by si mohla namiesto údeniny použiť napr. kuracie mäso, ale práve údenina dodáva buřtguláši tú správnu „údeninovú“ chuť.
  6. Rozmiešaj múku v mlieku, po 15 minútach nalej do guláša, premiešaj, pridaj údeninu a nechaj ešte povariť 10 minút. Hustotu guláša reguluj množstvom vody a zahustením.
  7. Nakoniec ochutnaj a prípadne dochuť soľou či korením (záleží na slanosti a ostrosti údeniny).
  8. Nutričné hodnoty sú uvedené na párok Šmakoun.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Burtguláš - foto postupZdravý burtguláš - recept Bajola