Ingrediencie na fit zemiakový burt guláš

  • 1 kg zemiakov
  • 500 g párku Šmakún alebo kvalitné vysokopercentné nízkotučné údeniny/šunky
  • 1 ks cibuľa (100 g)
  • 2 lyžičky mletej papriky (10 g)
  • 1 lyžička drvenej rasce (5 g)
  • 500 ml vody
  • 60 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 1 – 2 lyžice celozrnná špaldová múka (10 – 20 g)
  • 2 lyžičky soli (10 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Zemiakový burt guláš - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravý zemiakový guláš

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Cibuli ošúpej, nakrájaj najemno a osmaž v hrnci na troške repkového oleja.
  3. Pridaj zemiaky, soľ, papriku a rascu a chvíľu za stáleho miešania opeč.
  4. Potom zalej vodou tak, aby voda nepresahovala cez zemiaky, priveď do varu a nechaj variť na miernom plameni 15 minút.
  5. Medzitým nakrájaj na kocky párok Šmakoun alebo vysokopercentnú nízkotučnú údeninu ideálne bez éčok as nízkym obsahom soli (v USA kupujem v Trader Joe’s), príp. vysokopercentnú šunku. Eventuálne by si mohla namiesto údeniny použiť napr. kuracie mäso, ale práve údenina dodáva buřtguláši tú správnu „údeninovú“ chuť.
  6. Rozmiešaj múku v mlieku, po 15 minútach nalej do guláša, premiešaj, pridaj údeninu a nechajte ešte povariť 10 minút. Hustotu guláša reguluj množstvom vody a zahustením.
  7. Nakoniec ochutnaj a prípadne dochuť soľou či korením (záleží na slanosti a ostrosti údeniny).
  8. Nutričné hodnoty sú uvedené na párok Šmakún.
  9. AKCIA DO 30. 11. 2023Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy

Burtguláš - foto postupZdravý burtguláš - recept Bajola