Ingrediencie na fit celozrnné krekry
- 150 ml + 30 ml vody
- 40 g ľanového semienka
- 30 ml repkového oleja
- 135 g celozrnná špaldová alebo pšeničná múka
- 135 g hladké bielej múky špaldovej alebo pšeničnej
- 5 g maku
- 50 g prírodného sladidla bez kalórií
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno
Postup receptu
- Ľanové semienko pomiel najemno a namoč ho do 150 ml vody.
- Nechaj 15 minút napučať a zmiešaj s repkovým olejom.
- Oba druhy múky, sladidlo a kypriaci prášok presaj cez jemné sitko a vmiešaj mak.
- Potom vmiešaj suché ingrediencie k mokrým a vypracuj nelepivé cesto. Zrejme bude potrebné pridať zvyšok vody, tj 30 ml, ale riaď sa konzistenciou cesta.
- Predohrej rúru na 200 °C.
- Cesto rozdeľ na tretiny a vyvaľaj medzi dvoma papiermi na pečenie čo najviac dotenka (cca 1 mm).
- Potom ho nakrájaj na požadované tvary (kosoštvorce, trojuholníky) ideálne pomocou ozdobného riadu na cestoviny alebo môžeš vykrajovať okrúhle tvary pomocou vykrajovača. Tak pokračuj, kým nespotrebuješ všetko cesto. Vznikne cca 200 ks, ale záleží na veľkosti.
- Peč na papieri na pečenie na plechu podľa hrúbky krekrov 10 – 20 minút na 200 °C.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Do cesta môžeš dať namiesto maku sezam, tymian alebo strúhaný syr.
- Daj si záležať na vyvaľkaní a naozaj váľaj úplne dotenka, inak budú krekry veľmi vysoké a tvrdé. Kypriaci prášok ich totiž ešte dosť zvýši.
- Cesto môžeš nakrájať aj na väčšie tvary a potom použiť ako základ na jednohubky s nejakou nátierkou, napríklad fitness šunkovou penou.
- Skladuj v suchu v papierovej krabici alebo látkovom vrecúšku. Nemám otestovanú celkovú výdržnosť, ale po mesiaci boli stále konzumovateľné.
- Nutričné hodnoty na 100 g: 245 kCal / 8 g B / 40 S / 0 C / 9 g T.
Komentáre