Čo sú crostini

Názov crostini pochádza z taliančiny a znamená malé opečené toasty. Na tie sa buď dávajú rôzne ingrediencie a vzniknú tak chrumkavé jednohubky alebo sa servírujú ako príloha na namáčanie do dipov, omáčok a polievok.

Všetci milujú jednohubky, pretože nie je potrebný príbor, jednoducho ich len strčíš do pusy. Nie inak je to s crostinami, ktoré sa pečú v rúre a môžeš na ne naskladať doslova čokoľvek. Nátierku, syr, kvalitnú údeninu, mäso, ryby alebo morské plody, zeleninu a dokonca aj ovocie.

Mojich 8 fitness variácií má dostatočný obsah bielkovín aj vlákniny. Jeden kus obsahuje priemerne 63 kCal, 6 g bielkovín a 1,5 g vlákniny.

Fit jednohubky - crostini celozrnné - recept Bajola

Aký je rozdiel medzi crostini a bruschettou

Crostini sú podobné bruschete, ale bruschetta je väčšia a menej chrumkavá, nepečie sa v rúre, ale na grile alebo grilovacej panvici. Je skôr iba opečená na povrchu, takže vo vnútri zostáva mäkká. Crostini sú menšie, prepečenejšie a chrumkavejšie.

Zdravé chuťovky - kanapky - chlebíčky crostini - recept Bajola

Crostini vo veľkosti bruschety

Z akého pečiva pripraviť zdravé jednohubky crostini

Štandardne sa crostini pripravujú z úzkej francúzskej bagety, ciabatty alebo kváskového chleba. Ja som ale v rámci fitness výživy použila chutný celozrnný večerník chlebík Penam, ktorý má vysoký obsah bielkovín a vlákniny a nízky obsah sacharidov a je obohatený o zdravé tuky zo semienok. V 100 g je iba 262 kCal, ale 28 g bielkovín a 11 g vlákniny.

Navyše už je nakrájaný na tenké plátky a je malý, takže si ušetríš prácu. Celé balenie váži 250 g a je v ňom 10 kúskov chleba, 1 ks váži cca 25 g. Je ideálny na jednohubky, crostini aj malé chlebíčky, ale hodí sa aj na každodennú konzumáciu do fit jedálnička nielen vďaka dobrému zloženiu. Neobsahuje totiž škodlivé konzervanty ani umelé farbivá. Základom je pšeničná a sójová múka, otruby a semienka.

Celozrnné pečivo Penam je možné kúpiť vo všetkýchväčších supermarketoch (Kaufland, Billa, Albert, Tesco, Makro, Globus), v potravinách Žabka.

Fitness jednohubky - crostini - recept Bajola

Základné ingrediencie na zdravé chuťovky – crostini

Postup receptu – crostini

  1. Rúru predhrej na 160°C.
  2. Chleba naskladaj na papierom na pečenie vystlaný plech, postriekaj troškou olivového oleja, otoč, znovu postriekaj olejom a posypaj zľahka soľou.
  3. Peč 10 – 20 minút na 160 °C. Dávaj pozor, nech chlieb nespáliš, ani nepečieš veľmi dlho. Mal by byť chrumkavý, ale vo vnútri stále ešte mierne mäkký.
  4. Po upečení ho prípadne rozkroj na polovice alebo z neho môžeš vykrájať tvary pomocou vianočného vykrajovača, ale nerob to pred upečením, pretože sa chlieb pečením skrúti.
  5. Na opečený chlieb naskladaj ingrediencie podľa toho, ktorý variant si chceš pripraviť, presnejšie inštrukcie nájdeš nižšie.
  6. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Celozrnné jednohubky - crostini - večerný chlebík Penam - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Chleba môžeš nechať veľkosti, ako je, a nekrájať ho, ale budeš mať tak veľkosť bruschetty a nie crostin. Záleží teda na preferencii.
  • Môžeš si pripraviť aj iba 1 kus na desiatu veľkosti bruschetty, tu stačí namiesto pečenia v rúre opiecť chleba v hriankovači alebo na grilovacej panvici.
  • Najlepšie je crostini servírovať čo najskôr po upečení, keď sú ešte chrumkavé. Skladovaním v chladničke mäknú.
  • Ak je chlieb veľmi čerstvý, peč skôr na vyššiu teplotu kratšiu dobu (teplotu a čas budeš musieť otestovať). Ak crostini upečieš veľmi dotvrda, daj na ne nátierku, aby od nej navlhli, strč do chladničky a servíruj čo najneskôr.
  • Ak chceš, môže ešte chlieb po upečení pomazať rozkrojeným cesnakom.
  • Olivový olej môžeš použiť aj s príchuťou (napr. cesnakový alebo rozmarínový).
  • Pre pridanie chuti môžeš posypať bylinkami (rozmarín, tymián, oregano, talianske korenie).
  • Na fotke postupu som chleba rozkrojila pred strčením do rúry a až potom som zistila, že sa pokrúti, takže určite krájaj až po upečení.
  • Nutričné hodnoty dole v tabuľke sú uvedené iba na pečivo, nutričné hodnoty k jednotlivým verziám vr. pečiva uvádzam pri každom variante samostatne.

1. Lososové crostini

Zdravé lososové jednohubky crostini recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 200 g krémového syra light (napr. K-Classic Kaufland)
  • čerstvý kôpor
  • 200 g údeného lososa
  • 20 g kapary
  • čerstvé mleté korenie

Postup

  1. Dobre zmiešaj krémový syr s najemno nasekaným kôprom.
  2. Na každú krostínu namaž 10 g krémového syra s kôprom, pridaj 10 g lososa, okore a pridaj pár guličiek kapary.
  3. Nakoniec môžeš ešte dozdobiť malou vetvou kôpru.
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 65 kCal / 6,4 g B / 0,6 g S / 0,5 g C / 3,8 g T / 1,4 g V

2. Krevetové crostini

Krevetové crostini jednohubky recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 10 g cesnaku
  • 200 g avokáda
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 20 ks očistených kreviet bez chvostíkov (120 g)
  • olivový olej extra panenský v spreji (3 ml)
  • soľ

Postup

  1. Upečené crostini potri troškou cesnaku.
  2. Avokádo dobre roztlačte vidličkou a vmiešaj citrónovú šťavu. Ochutnaj a prípadne osol.
  3. Krevety dobre očisti a z oboch strán rýchlo opeč na panvici vystriekanej troškou oleja. Po otočení posypaj troškou mletej papriky. Opekanie trvá len pár desiatok sekúnd, akonáhle krevety zružovie, sú hotové.
  4. Na každú krostínu daj 10 g avokáda, krevetu a ešte málinko posypaj paprikou.
  5. Nutričné hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 4,9 g B / 1 g S / 0,2 g C / 4 g T / 1,9 g V

3. Roastbeef crostini

Zdravé jednohubky roastbeef pastrami crostini - recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 160 g krémový syr light (napr. K-Classic Kaufland)
  • 40 g chrenu v pohári (napr. Hamé alebo Krenex), príp. menej čerstvého
  • 200 g hovädzieho roastbeefu alebo pastrami nad 90 % mäsa (hotové plátky „šunky“)
  • 60 g kyslej smotany 8%
  • petržlenová vňať

Postup

  1. Dobre zmiešaj krémový syr s chrenom.
  2. Na každú krostínu daj 10 g krémového syra s chrenom a 10 g roastbeefu.
  3. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nastriekaj hore vychladenú kyslú smotanu.
  4. Posypte troškou nasekanej petržlenovej vňate.
  5. Nutričné hodnoty na 1 ks: 55 kCal / 6,5 g B / 1 g S / 0,9 g C / 2,4 g T / 1,4 g V

4. Prosciutto crostini

Crostini jednohubky prosciutto - recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 200 g mozzarella svetlo
  • 100 g prosciutto crudo (zbavené tuku)
  • 60 g fíg, príp. brusnicového džemu (ideálne bez cukru)
  • 10 ml balzamikového glazé

Postup

  1. Na každú krostínu daj 10 g mozzarelly, 5 g prosciutta a 2 g figy alebo brusnicového džemu.
  2. Zákvapni balzamikovým glazé.
  3. Balzamikové glazé môžeš buď kúpiť alebo si ho môžeš pripraviť zredukovaním balzamikového octu, tj povaríš ho v malej rajnici, kým nezačne hustnúť. Dĺžka varenia záleží na množstve – minúty až desiatky minút.
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 6,8 g B / 1,8 g S / 1 g C / 3,4 g T / 1,5 g V
Tlačená kuchárka Fit bez diét pre zdravie aj vysnívanú postavu bez diét a hladovania! Viac o knihe

5. Hráškové crostini

Hráškové jednohubky crostini - recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 100 g hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
  • 100 g krémového syra light (napr. K-Classic Kaufland)
  • 100 g morčacie prsné šunky 92 % (Pikok Pure Lidl)
  • 40 g strúhaného syra Eidam 20%

Postup

  1. Hrášok nechaj rozmraziť a rozmixuj v mixéri so sekáčikom, pridaj krémový syr a ešte spoločne premixuj dohladka.
  2. Na každú krostínu daj 10 g hráškového krému a 5 g šunky. Šunku môžeš najskôr opiecť na troške olivového oleja na panvičke.
  3. Posypaj troškou strúhaného syra, prípadne môžeš syr vmiešať rovno do hráškového krému.
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 56 kCal / 6 g B / 1,1 g S / 0,6 g C / 2,8 g T / 1,8 g V

6. Hubové crostini

Hubové jednohubky crostini recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 200 g hermelín light (Figura)
  • 200 g húb (napr. hnedé šampiňóny)
  • olivový olej extra virgin v spreji (3 ml)
  • trošku vývaru, príp. červeného vína (30 ml)
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • voliteľne balzamikové glazé

Postup

  1. Huby nakrájaj na tenké plátky a osmaž na troške olivového oleja do zmäknutia. V priebehu osiel a podlej troškou vývaru alebo červeného vína, kým sa neodparí.
  2. Na každú krostínu daj 10 g hermelínu a hotové huby. Pokiaľ chceš, aby bol hermelín roztečený, daj ho na crostini už pri pečení základného pečiva v rúre (ku koncu).
  3. Posypaj troškou nasekanej petržlenovej vňate a môžeš poliať balzamikovým glazé (návod na glazé nájdeš vyššie u Prosciutto crostin).
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 68 kCal / 5,9 g B / 0,7 g S / 0,2 g C / 4,4 g T / 1,6 g V

7. Caprese crostini

Caprese crostini jednohubky - recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 200 g mozzarella svetlo
  • 120 g cherry paradajok
  • 20 ml balzamikové glazé
  • 7 ml olivový olej extra panenský
  • voliteľne lístky bazalky, príp. sušené

Postup

  1. Na každú krostínu daj 10 g mozzarelly a 6 g cherry paradajok. Dobré je nakrájať oboje na tenké plátky a prekladať.
  2. Môžeš posypať nakrájanou čerstvou bazalkou, príp. sušenú.
  3. Zákvapni troškou olivového oleja a balzamikového glazé (návod na glazé nájdeš vyššie u Prosciutto crostin).
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 63 kCal / 5,5 g B / 1,5 g S / 1,3 gC / 3,6 g T / 1,5 g V

8. Hruškové crostini

Zdravé hruškové jednohubky crostini recept Bajola

Ingrediencie (20 ks)

  • crostini z večerného chlebíka Penam (20 polovičiek, návod vyššie)
  • 100 g kozieho syra
  • 100 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 200 g hrušiek
  • 40 g čakankového sirupu natural
  • 10 g pistácií

Postup

  1. Dobre zmiešaj kozí syr a odtučnený tvaroh.
  2. Hrušky umy, nakrájaj na tenké plátky a osmaž s troškou čakankového sirupu na panvici do zmäknutia.
  3. Na každú krostínu daj 10 g syra s tvarohom, osmažené hrušky a posypaj nasekanými pistáciami.
  4. Nutričné hodnoty na 1 ks: 64 kCal / 5,2 g B / 1,9 g S / 1,5 g C / 3,4 g T / 3 g V.
Diétne jednohubky - crostini - recept Bajola

8 tipov, čo ďalšie namazať na zdravé jednohubky Crostini

  1. Zdravá budapeštianska nátierka
  2. Zdravá vajíčková nátierka
  3. Fit šunková pena
  4. Zdravá repová nátierka
  5. Zdravá avokádová nátierka
  6. Fit kaviárová nátierka
  7. Fitness pečeňová paštéta
  8. Guacamole