Ingrediencie na celozrnné domáce rožky
- 300 g celozrnná pšeničná múka (príp. špaldová, možno aj ražná, ale tá horšie kysne, takže tam to bude asi chcieť iný pomer hladkej bielej)
- 200 g hladkej bielej múky (kvôli nakysnutiu, pozri môj článok o múkach)
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli (5 g)
- 300 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
- 40 ml repkového oleja, príp. olivového extra virgin
- 30 g sezamového semienka alebo maku

Postup receptu – ako upiecť zdravé domáce rožky
- Zmiešaj oba druhy múky, droždie a soľ, pridaj vlažné mlieko a olej a dokonale prepracuj na cesto. Odporúčam použiť kuchynského robota, ručne sa dosť nadrieš a rožky ani tak dobre nevykysnú. Mieste minimálne 10 minút.
- Vyhnetené cesto daj do plastovej nádoby, zakry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Po hodine cesto rozdeľ na 3 diely, každý diel vytvaruj do guličky a každú guľôčku potom rozvaľkaj valčekom na okrúhlu placku, ktorú rozkrájaj na 4 diely. Neváľaj úplne dotenka, pretože každý diel je ešte potrebné rozváľať zvlášť. Mal by vzniknúť široký trojuholník. Rohy majú byť doguľaté, ale to sa mi nepodarilo dosiahnuť. Druhá možnosť je rozdeliť cesto na 12 častí (každú s váhou 70 g), z tých urobiť guličky a potom každú guľôčku rozváľať do oválneho tvaru, ale toto som neskúšala.
- Hotový trojuholník zmotaj od širšej časti po špičku, mierne prehni a daj na papierom na pečenie vystlaný plech spojom dole. Takto to zopakuj so všetkými dielmi cesta.
- Mne vyšlo 6 rožkov na plech, takže ak nemáš 2 plechy, musíš nechať kysnúť a piecť postupne.
- Zmotané rožky na plechu prikry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste (napr. nad rozohriatou rúrou) ďalších 30 – 40 min.
- Medzitým predohrej rúru na 200 °C.
- Po vykysnutí každý rožok potri vodou pomocou silikónovej mašlovačky a hneď posypaj sezamom.
- Peč 24 minút na 200 °C. Ak strčíš do rúry oba plechy naraz a každý do inej výšky, tak ich v polovici pečenia, tj po 12 minútach, prehoď.
- Po upečení rožky dajte dole spolu s papierom na pečenie z plechu, aby už na ne nepôsobilo teplo, prikry ich vlhkou utierkou na 10 minút, potom odkry a nechaj úplne vychladnúť.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu
- Samozrejme môžeš použiť aj čerstvé droždie a urobiť najskôr kvások. Čerstvé droždie asi urobí lepšie nakysnutie, ale ja ho nikdy nemám po ruke.
- Pre rýchlejšie a lepšie vykysnutie odporúčam použiť urýchľovač kysnutia alebo malý fígeľ – daj nádobu nad kastról s horúcou vodou.
- Rožky skladuj v plastovej nádobe alebo košíku v špajze iba prikryté utierkou alebo v bavlnenom vrecúšku na pečivo, nedávaj ich do vrecka, pretože by „zgumovateli“, ani ich nenechaj neprikryté, pretože by stvrdli. Takto vydrží dobré asi 3 dni, pred konzumáciou odporúčam nahriať v mikrovlnnej rúre.
- Ak ich chceš mať ako čerstvé, hneď po úplnom vychladnutí je zmraz a pred konzumáciou iba ohrej v mikrovlnnej rúre.
- Jeden rožok má cca 70 g.
Komentáre
Dala som 200g špaldovej a 200g celozrnnej a prisypala dynova, sezam, ľan a zlatý ľan. Na nich som potom po potreni dala sezam a morskú hrubú soľ. Sú super…
Výborný recept, len som už zrušila dvoch robotov, teda je lepšie cesto robiť buď ručne alebo mať veľmi silný robot alebo pekáreň.
Vďaka za pochvalu, Báro 😉 Zrušila 2 roboty ako kuchynské s hnetacím hákom, ktoré sú určené na cestá? Tak to sa mi ešte nestalo 🙂
Super recept, rožky pečiem každý týždeň:-)
Paráda, vďaka moc za spätnú väzbu 😉