Už niekoľkokrát sa mi stalo, že som buď dostala vlašské orechy vcelku alebo si ich kúpila v supermarkete, pretože sú lacnejšie, ale nemala som luskáčik na orechy. Požičiavala som si ho od susedov a mala z toho rozbolavené ruky. Niekedy neboli susedia doma, tak som ich rozbíjala paličkou na mäso 🙂 a škrupiny lietali po celej kuchyni.
Potrebuješ len špicatý nožík
Potom mi ale raz kamarátka ukázala veľmi vychytaný spôsob, ako ich lúskali predtým babičky pomocou špicatého nožíka. Neverila som, že to môže byť také jednoduché. Odvtedy ich nelúskam inak. Škrupiny nikde nelietajú a ruky ma tiež nebolia.
Ako na to?
Orech stačí natočiť širsím spojom k sebe, strčiť do neho nožík a potom ho pootočiť o 90 stupňov. Chrum a orech je otvorený! Potom už orechy iba vytiahni. Niekedy vypadnú voľne samy a niekedy ich stačí nožíkom podobrať a vylúpnuť. Mrkni na video hore a bude ti to jasné.
Komentáre
Záleží na druhu orechov, tiež to robím nožom, ale niektoré musím luskáčikom, pretože nejde ani rozpoliť
Súhlasím že záleží na orechu. Niektoré idú a iné nejdú
Tento spôsob je možný len pri niektorých druhoch vlašských orechov. Jeho nevýhoda je, že je strašne pomalý a dosť z neho bolí končeky prstov. Väčšinou orech nožíkom rozlúpnete na dve polovice, ale orech z tej polovice už nedostanete ani nožíkom, alebo len orechovú drvinu.
Vďaka za vysvetlenie / doplnenie, Pepo, to som nevedela 😉
Práve som na tento spôsob objavila a zaobstarala nožový luskáčik od Tescomy, ktorý by mal byť myslím pohodlnejší a účinnejší ako nôž – nie je ostrý a je zakrivený (vznikne väčšia páka na orech) a navyše by mal vďaka napomôcť aj vybratiu orecha. Tak som zvedavá na účinnosť, až otestujem…
To nepoznám. Vďaka za tip 😉