Granátové jablko je exotické ovocie v tvare veľkej bobule s pevnou a hrubou šupkou, pod ktorou je 6 – 12 puzdier s červenoružovými šťavnatými zrnkami so sladkokyslou chuťou. Obsahujú mnoho zdraviu prospešných látok, najmä vitamíny B, C, A, minerály (horčík, draslík, sodík , vápnik, fosfor, železo) a aminokyseliny. Perfektne sa hodí pre športovcov, ktorí viac strácajú minerály potením. Tiež pôsobí ako antioxidant. Zrnká sa konzumujú surové alebo ako džús a je možné ich použiť aj pri varení.
Vyberte plody, ktoré majú hladkú, lesklú a pevnú šupku s rovnomernou farbou po celom obvode. Nesmú byť zoschnuté, pokrčené, otlačené či poškodené. Vydrží v chladničke až niekoľko týždňov.
3 spôsoby, ako vylúpať granátové jablko
Zdroj videá: Apetitonline.cz
1. Klasické lúpanie granátového jablka
Granátové jablko jednoducho rozkrojíte horizontálne na polovice, rozdelíte na jednotlivé dieliky az nich semienka začnete prstami vydlbávať von z membrán, ktoré ich držia. Ide to celkom jednoducho, ale šťava môže striekať všade naokolo, takže si dajte radšej zásteru.
2. Lúpanie granátového jablka vo vode
Potrebujete veľkú misu s vodou. Jablko opäť rozkrojte horizontálne na polovice, potom polovicu vložte do vody a semienka dolujte z membrán vo vode. Výhoda je, že sa nezašpiníte, pretože šťava vyteká pod vodou. Navyše semienka idú ku dnu a membrány, ktoré sú ľahšie, stúpajú na hladinu. Tie potom zlejte s vodou preč alebo ich naberte sitkom a vyhoďte a vodu so semienkami potom zlejte cez sitko zvlášť.
3. Lúpanie granátového jablka pomocou varešky
Opäť jablko rozkrojte horizontálne na polovice, polovicu trochu povoľte prstami ideálne nad miskou, pretože niektoré zrniečka začnú voľne vypadávať. Potom vezmite varešku a začnite do šupky silne búchať na všetkých miestach. Zrniečka začnú postupne z membrán vypadávať.
Mne najviac vyhovuje lúpanie granátového jablka vo vode.
Komentáre