Ingrediencie na zdravú domácu paštétu
Základ na fit paštétu
- 500 g kuracej alebo hovädzej pečene
- 70 g mrkvy
- 40 g petržlenu
- 30 g zeleru (príp. rapíkatého zeleru)
- 80 g cibuľa
- cca 1 liter vody
Korenie
- 2 bobkové listy
- 8 guličiek nového korenia
- 6 guličiek čierneho korenia
Na dokončenie paštéty
- 100 – 200 ml vývaru, ktorý vznikne po uvarení pečene
- 1 lyžička mletej sladkej papriky (5 g)
- 1 lyžička soli (3 g)
- ½ lyžičky korenia (0,5 g)
- 3 lyžice olivového oleja extra panenského (30 ml)
Video – ako na domácu pečeňovú paštétu
Postup receptu – ako uvariť zdravou paštétu
- Ak použiješ hovädziu pečeň, odporúčam ju vopred namočiť aspoň hodinu v mlieku, môžeš aj cez noc. Namáčanie sa vykonáva pre zlepšenie chuti, pretože hovädzia pečeň môže mať kovovú pachuť.
- Koreňovú zeleninu a cibuľu zbav šupky a rozkroj na menšie časti.
- Do stredne veľkého hrnca daj pečeň, koreňovú zeleninu, cibuľu, sitko s korením (bobkový list, nové korenie, čierne korenie) a zalej vodou, aby bolo všetko ponorené. Pozor nesol!
- Var pozvoľna 30 minút.
- Vytiahni pečeň, zeleninu a sitko s korením z hrnca a vývar nevylievaj.
- Pečeň rozmixuj spoločne so soľou, korením a mletou paprikou v mixéru so sekáčikom.
- Prilij olivový olej, ďalej mixuj a postupne pridávaj vývar z pečene (100 – 200 ml), aby si dosiahol/a požadovanú konzistenciu paštéty.
- Ochutnaj a prípadne dochuť soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Daj do uzatvárateľného pohára a skladuj v chladničke, kde vydrží zhruba týždeň.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Ak chceš v paštéte navýšiť vlákninu, môžeš do nej rozmixovať aj časť zelenina, s ktorou sa varila, záleží na tvojej chuti.
- Odporúčam namazať na domáci celozrnný rožok a jesť s brusnicovým džemom bez cukru alebo domácou brusnicovou omáčkou (brusnice povar s trochou vody a pomarančovej šťavy cca 10 minút a doslaď sladidlom bez kalórií).
- Nutričné hodnoty sú uvedené len na paštéte. 100 g paštéty obsahuje: 146 kcal / 1 S / 0 C / 16 B / 9 T
Komentáre
Dnes som ju robila a je úplne úžasná. Ďakujem 😊
Určite skúsim, ale ja by som tam rozmixovala aj trochu tej zeleniny.
Budem rada za otestovanie. Jasne, zelenina sa tam môže tiež rozmixovať, zhodou okolností som ju robila znova predvčery a mixla som tam aj trochu mrkvy. 🙂 Doplním to ešte do poznámky, vďaka za dobrú pripomienku.
myslím si, že by to zjemnilo chuť tej pečene.. určite cez víkend vyskúšam
Ahoj, včera som ju skúsila a je naozaj výborná 🤩 Rozmixovala som časť zeleniny podľa odporúčania, aby sa zjemnila silná pečeňová chuť, a je to super! Určite ju budem robiť pravidelne, pretože je proti iným receptom neskutočne jednoduchá, a na chuti nie je vôbec poznať, že by mala byť nejako „zdravá“ ☺
Tiež som ocenila, že je možné jednoducho regulovať konzistenciu vďaka vzniknutému vývaru, takže si to každý urobí podľa svojej chuti.
Som nadšená a veľmi ďakujem za tento super recept 👌🌸
Ahoj Kristýno, to isté paráda, tiež mi veľmi chutí a práve včera som dojedla posledný zvyšok. Super je na opečený chlieb, na to paradajky a na to miešané vajíčka. 🙂 Vďaka za pochvalu aj komentár 😉
Vyskúšané a je to naozaj, ale naozaj veľmi dobrá paštéta…. Pochutnala si na nej aj diétu nedržiacu časť mojej rodiny :). Skvelý recept, ďakujem ♥
Tak to mám radosť, vďaka moc za otestovanie a spätnú väzbu 😉
Veľmi dobrý recept, paštéta je super, s trochou zeleniny ešte lepšie ☺️
Vďaka za otestovanie o pochvale, Teri, tiež mi dosť chutí 🙂
Vynikajúca, tiež som mixla so zeleninou a pecka💋