Je to výživná srvátka
Bieložltá tekutina, ktorá sa prirodzene uvoľňuje z mliečnych výrobkov, je totiž srvátka (mliečne sérum). Tá obsahuje bielkoviny, vitamíny (C, B, H, E) a minerály (vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík a zinok).
Čo teda so srvátkou?
Aby ste teda využili obsah mliečnych výrobkov na maximum, srvátku z nich nevylievajte. Vmiešajte ju späť alebo ju využite pri varení.
Ktorých mliečnych výrobkov sa to týka
Medzi také mliečne výrobky, ktoré viditeľne uvoľňujú srvátku, patria najmä tvaroh, skyr a jogurty.
Tvaroh/skyr
Vo fitness jedálničku by nemal chýbať hlavne tvaroh, čo je veľmi hodnotná potravina, ktorá vo vhodných úpravách av spojení s ostatnými vhodnými surovinami dáva zdravé, sýte a vysoko výživné jedlo. Tvaroh je vhodný pre racionálnu výživu, výživu športovcov i redukčnú diétu. Skyr je islandský mliečny výrobok podobný tvarohu.
MAKROŽIVINY NÍZKOTUČNÉHO TVAROHU | 100 g | 250 g (1 vanička) |
---|---|---|
Bielkoviny | 12 g | 30 g |
Tuky | 0 g | 1 g |
Sacharidy | 4 g | 10 g |
– z toho cukry | 3 g | 9 g |
Energetická hodnota | 68 kCal | 172kCal |
Moje 3 obľúbené recepty z tvarohu
Jogurt
Jogurt pôsobí blahodárne na črevnú mikroflóru a je spolu s acidofilným mliekom najvýznamnejšou probiotickou potravinou.
MAKROŽIVINY SEDĽSKÉHO JOGURTU 3,5% | 100 g | 150 g (kelímok) |
---|---|---|
Bielkoviny | 4 g | 6 g |
Tuky | 4 g | 6 g |
Sacharidy | 4 g | 6 g |
– z toho cukry | 3 g | 5 g |
Energetická hodnota | 67 kCal | 100 kCal |
Komentáre
Máš pravdu, aj tú vodu vždy vylievam. Práve nedávno som si hovorila, či by nešla nejako využiť. Vďaka.
Ahoj Verčo, nie je zač, takže vmiešať späť alebo ak by si ju zlievala na jedno miesto, tak potom sa dá použiť pri pečení chleba, ale je to zbytočné, u jogurtov a tvarohov jej zase toľko nie je. 🙂
ďakujem za info samozrejme som vyľavala tekutinu z jogurtu teraz už nebudem
Tekutinu (srvátku) neuvoľňujú všetky jogurty či tvarohy, len tie tzv. zrejúce v tégliku. Ja jem veľa jogurtov a tekutina mi vyhovuje, pretože si do jogurtu pridávam vlákninu (psyllium), ktorá tekutinu pohltí. Z tvarohov robím nátierky (s pažítkou, budapeštianskou a podobnou) a tam mi srvátka vadí. Nekupujem preto nikdy tvaroh vo vaničke, ale vždy len kocku. Nikdy som tekutinu nevylieval, buď tam žiadna nie je alebo ju pohltí primiešaná vláknina,