Ingrediencie na fit banánový koláč
- 360 g zrelých banánov (bez šupky)
- 160 g jablčného pyré bez cukru
- 4 ks vajcia M (200 g)
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu 0%
- 30 ml nízkotučného mlieka
- 210 g ovsené múky vanilkovej
- 100 g proteínového prášku vanilkového (ako nahradiť – v poznámke)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 5 g škorica
- 3 g kypriaci prášok do pečiva
- 3 g jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- prírodné sladidlo bez kalórií
- 85 g vysokopercentná čokoláda bez cukru
- repkový olej v spreji na vystriekanie formy (1 ml)
Postup receptu – ako upiecť zdravý banánový koláč
- Rozohrej rúru na 180 °C.
- Banány roztlačte vidličkou na kašu.
- Zmiešaj zvlášť všetky mokré ingrediencie, zvlášť všetky suché ingrediencie a potom suché ingrediencie nasypaj k mokrým, dobre premiešaj a nakoniec pridaj nasekanú čokoládu. Ochutnaj a prípadne prislaď sladidlom bez kalórií.
- Cesto nalej do guľatej koláčovej formy s priemerom 23 cm, ktorú vystriekaj troškou repkového oleja v spreji.
- Peč 50 – 60 minút na 180 °C, otestuj zapichnutím špajle, cesto by sa na ňu nemalo lepiť.
- Hore môžeš ozdobiť rozpustenou čokoládou nariedenou mliekom, kolieskami banánu a čučoriedkami.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez čokolády, banánu a čučoriedok na ozdobu.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu
- Odporúčam si prispôsobiť recept podľa toho, koľko máš prezretých banánov. Ja som ich mala dosť, takže preto som urobila veľkú várku, ale odporúčala by som skôr cesto rozdeliť do 2 menších foriem alebo urobiť iba polovičnú dávku, aby sa potom cesto dobre prepieklo a nebolo vo vnútri surové. Pokiaľ budeš piecť veľkú dávku naraz, teda vysoké cesto, môže pečenie trvať aj dlhšie ako hodinu. Záleží aj na type formy a typu rúry. Pokiaľ by nebolo cesto ešte vo vnútri hotové a hore už áno, prikry koláč pri pečení alobalom.
- Miesto proteínu môžeš použiť ovsenú múku, ale tým značne zredukuješ bielkoviny.
- Miesto jablčného pyré môžeš použiť aj tekvicové pyré nariedené vodou v pomere 1:1.
Komentáre