Ingrediencie na zdravé chipsy z batát bez vyprážania
- sladké zemiaky (batáty)
- repkový olej v spreji
- soľ

Postup receptu – ako urobiť zdravé batátové chipsy
- Predohrej rúru na 200 °C.
- Sladké zemiaky umy a nakrájaj na tenké plátky. Snaž sa krájať všetky rovnako silné.
- Plech vystel papierom na pečenie a naskladaj naň plátky batátov, ideálne aby sa nedotýkali.
- Plátky postriekaj repkovým olejom v spreji a osole.
- Peč 15 – 20 minút na 200 ° C a stráž, aby sa chipsy nespálili. Pokiaľ máš funkciu gril, pred koncom pečenia ju zapni. Chipsy musia byť dobre prepečené a chrumkavé.
- Chipsy môžeš namiesto pečenia v rúre usmažiť aj v teplovzdušnej fritéze – zmaž na 190 °C cca 7 – 10 minút (priebežne kontroluj a pretrepávaj, môže to byť menej aj viac).
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na fit batátové chipsy
- Šupku z batát môžeš olúpať, ale odporúčam nechať, pretože pod šupkou je najviac vitamínov a tiež vláknina.
- Ak chceš znížiť množstvo tuku, môžeš chipsy pripraviť úplne bez oleja.
- Ak chceš naopak chipsy ešte chutnejšie, postriekaj olejom aj samotný papier na pečenie alebo ich pred pečením strč do uzatvárateľného vrecka, pridaj olej a soľ a poriadne pretrepte.
- Hodí sa ako desiata, zdravé občerstvenie namiesto chipsov alebo príloha napríklad ku club sendviči.
- Nutričné hodnoty sú uvedené na 250 g batát a 3 ml oleja.
Komentáre
Nemala som bataty tak som skúsila bez tuku z normálnych a tiež boli ok…