Ingrediencie na fit mäsové guličky v paradajkovej omáčke
Masové guličky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (max. 10 % tuku)
- 2 ks celozrnného toastového chleba (50 g)
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5 – 1,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
Omáčka
- 400 g paradajok
- 400 g lúpaných paradajok v plechovke
- 100 ml vody
- 1 malá cibuľa (50 g)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- 1 lyžička červenej papriky (5 g)
- 3 lyžičky talianskeho korenia (petržlen, bazalka, tymian, oregano)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
- repkový olej v spreji (5 ml)
Postup receptu – ako urobiť mäsové guličky v paradajkovej omáčke
- Cesnak olúpej.
- Celozrnný chlieb nakrájaj na drobné kocky alebo rozdroľ, zalej mliekom a premiešaj.
- Pridaj všetky ostatné ingrediencie vr. prelisovaného cesnaku a dobre vypracuj v kompaktnú hmotu.
- Hmotu naberaj lyžicou a tvaruj z nej guličky s priemerom 4 cm. Vznikne cca 25 ks.
- Guličky daj na pol hodiny uležať do chladničky.
- Medzitým umy paradajky a nakrájaj na drobné kocky, olúpaj cibuľu a nakrájaj najemno.
- Po pol hodine guličky zo všetkých strán opraži na panvici vystriekanej troškou oleja cca 5 minút, až sú hnedé, ale nie úplne prepečené. Prípadne ich môžeš osmažiť v teplovzdušnej fritézy na 180 °C cca 3 minúty (stačí len, aby sa zatiahli).
- V menšom hrnci opraži na troške oleja cibuľku dozlatista, pridaj paradajky a chvíľu je dus.
- Potom pridaj všetky ostatné ingrediencie na omáčku, chvíľu prevar a vlož mäsové guličky vr. výpeku z panvice.
- Var 20 – 30 minút a priebežne premiešaj.
- Podávaj s celozrnnými špagetami. Môžeš pridať syr podľa vlastnej preferencie, napr. mozarellu light.
- Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Komentáre