Ingrediencie na fit mäsové guličky v paradajkovej omáčke
Masové guličky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 ks celozrnného toastového chleba (50 g)
- 50 ml nízkotučného mlieka (0,5 – 1,5%)
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
Omáčka
- 3 paradajky (400 g)
- 400 g lúpaných paradajok v plechovke
- 100 ml vody
- 1 malá cibuľa (50 g)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g)
- 1 lyžička červenej papriky (5 g)
- 3 lyžičky talianskeho korenia (petržlen, bazalka, tymian, oregano)
- 1 lyžička soli (5 g)
- ½ lyžičky korenia (2 g)
- repkový olej v spreji (5 ml)

Postup receptu – ako urobiť mäsové guličky v paradajkovej omáčke
- Cesnak olúpej
- Celozrnný chlieb nakrájaj na drobné kocky alebo rozdroľ, zalej mliekom a premiešaj.
- Pridaj všetky ostatné ingrediencie vr. prelisovaného cesnaku a dobre vypracujte v kompaktnú hmotu.
- Hmotu naberaj lyžicou a tvaruj z nej guličky s priemerom 4 – 5 cm. Vznikne cca 25 ks.
- Guličky daj na pol hodiny uležať do chladničky.
- Medzitým umy paradajky a nakrájaj na drobné kocky, olúpaj cibuľu a nakrájaj najemno.
- Po pol hodine guličky zo všetkých strán opraži na panvici vystriekanej troškou oleja cca 5 minút, až sú hnedé, ale nie úplne prepečené. Prípadne ich môžeš osmažiť v teplovzdušné fritézy na 180 °C cca 3 minúty (stačí len, aby sa zatiahli).
- V menšom hrnci opraži na troške oleja cibuľku dozlatista, pridaj paradajky a chvíľu je dus.
- Potom pridaj všetky ostatné ingrediencie na omáčku, chvíľu prevar a vlož mäsové guličky vr. výpeku z panvice.
- Var 20 – 30 minút a priebežne premiešaj.
- Podávaj s celozrnnými špagetami. Môžeš pridať syr podľa vlastnej preferencie, napr. mozarellu light.
- Nutričné hodnoty uvedené bez prílohy.
- ⭐ AKCIA DO 30. 11. 2023 ⭐ Chceš vzorové jedálničky a viac inšpirácie, čo zdravého variť nielen na chudnutie? Vyber si z mojich 4 kníh a do 30 11. získaš navyše e-kuchárku ZADARMO podľa vlastného výberu v hodnote až 20 EUR 👉 Zobraziť všetky knihy
Komentáre