Ingrediencie na zdravú dusenú kapustu bez cukru
Dušená hlávková kapusta (čerstvá)
- 1 300 g červenej alebo bielej hlávkovej kapusty
- 1 ks veľké cibule (170 g)
- 1 lyžička soli (5 g)
- 0,5 lyžičky korenia (3 g)
- 2 lyžičky mletej rasce (5 g)
- 1 – 1,5 litra vody alebo hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 3 bobkové listy
- 260 g zemiakov (220 g uvarených v šupke a olúpaných) alebo 20 g zemiakového škrobu + 200 ml vody alebo vývaru
- 100 g prírodného sladidla bez kalórií
- 80 ml octu
- repkový olej v spreji (5 ml)
Dusená kyslá kapusta (z pohára)
- 1 360 g červenej alebo bielej kyslej kapusty (840 g bez nálevu)
- 1 ks veľké cibule (170 g)
- 2 lyžičky mletej rasce (5 g)
- 3 bobkové listy
- 1 – 1,5 litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru, príp. vody
- 20 g zemiakového škrobu + 200 ml vývaru alebo vody (alebo 220 g uvarených zemiakov)
- 200 g prírodného sladidla bez kalórií
- repkový olej v spreji (5 ml)
- soľ a korenie podľa potreby
Postup receptu I – ako pripraviť zdravú dusenú kapustu HLÁVKOVÚ
- Ak budeš zahusťovať zemiakmi, uvar je ideálne deň vopred v šupke a nechaj úplne vychladnúť. Varenie trvá 20 – 40 minút podľa veľkosti zemiakov. Odporúčam variť väčšie množstvo napríklad spoločne so zemiakmi na zemiakové cesto na knedle alebo gnocchi. Mierne vychladnuté zemiaky olúpaj a na druhý deň nastrúhaj na strúhadle najemno alebo pretlač cez lis na zemiaky.
- Ak hlávku kapusty rozrež na polovice a umy, prípadné zvädnuté listy odstráň. Vrež koštál a polož rezom dole na doštičku. Potom krájaj na tenké rezančeky a premiestni do veľkej misy. Na rýchlejšie uvarenie môžeš kapustu nasoliť a prepláchnuť horúcou vodou (pozri poznámky nižšie).
- Cibuli olúpaj a nakrájaj najemno.
- Veľký hrniec rozohrej, vystriekaj repkovým olejom a osmaž cibuľku dozlatista.
- Pridaj celú kapustu, rascu, soľ a korenie, premiešaj, nechaj cca 5 minút podusiť a zalej litrom vody. Ak budeš súbežne robiť aj plnené zemiakové knedle, vlej k kapuste aj výpiek z mäsa.
- Priveď do varu, zoslab na nižší stupeň, vlož bobkové listy a pod pokrievkou nechaj dusiť domäkka (cca 40 minút). Medzitým občas premiešaj a keby sa vyvarila všetka voda, prilievaj ďalšiu. Výsledná hustota závisí od toho, koľko vody sa vyvarí a koľko tam prileješ.
- Akonáhle je kapusta mäkká, vmiešaj najemno nastrúhané uvarené zemiaky, nechaj povariť bez pokrievky cca 5 minút a potom začni dochucovať sladidlom a octom, prípadne aj soľou a korením. Množstvo záleží na tvojej preferencii a chuti kapusty. Môže to byť menej alebo viac, ako uvádzam v recepte. Chvíľku trvá, kým sa vyladí správna chuť. Ocot prilievaj postupne a vždy kyslú chuť vyviaž sladidlom (na každú lyžičku octu daj lyžičku sladidla).
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Postup receptu II – ako pripraviť zdravú dusenú kapustu KYSANÉ
- Nálev z kapusty sceď a schovej, v prípade potreby ju použiješ na dokyslenie.
- Kapustu dobre prepláchni ideálne horúcou vodou. Ak ju neprepláchneš, pravdepodobne bude výsledok veľmi kyslý a budeš musieť použiť oveľa viac sladidla, ale záleží na počiatočnej kyslosti kapusty.
- Cibuľu olúpaj a nakrájaj najemno.
- Veľký hrniec rozohrej, vystriekaj repkovým olejom a osmaž cibuľku dozlatista.
- Pridaj všetku kapustu a rascu, premiešaj, zalej litrom vývaru alebo vody a priveď do varu.
- Zoslab na nižší stupeň, vlož bobkové listy a pod pokrievkou nechaj dusiť domäkka (cca 40 minút, ale môže to byť aj podstatne dlhšie). Medzitým občas premiešaj a keby sa vyvarila všetka tekutina, prilej ďalší vývar alebo vodu. Výsledná hustota závisí od toho, koľko vody sa vyvarí a koľko tam prileješ.
- Ak je kapusta mäkká, vmiešaj škrob rozmiešaný vo vode alebo vývare (ak chceš zahusťovať zemiakmi, postup nájdeš u predchádzajúceho postupu na hlávkovú kapustu), nechaj povariť bez pokrievky cca 5 minút a potom začni dochucovať sladidlom, prípadne aj soľou. Množstvo záleží na tvojej preferencii a chuti kapusty. Môže to byť menej alebo viac, ako uvádzam v recepte. Chvíľku trvá, kým sa vyladí správna chuť. Keby bolo treba dokysliť, použi scedenú tekutinu z kapusty.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- ⭐ AKCIA ⭐ Chceš ZADARMO e-kuchárku 🎄 Fitness vianočné pečivo a 🍫Fitness čokoholik? Teraz získaš obe gratis ku knihe Fit bez diét a ušetríš 27 €! Neotáľaj, akcia je časovo obmedzená! 👉 Klikni a ušetri teraz
Poznámky k receptu na dusenú kapustu bez múky a cukru
- Nepoužívaj sterilizovanú kapustu, ta obsahuje zbytočné konzervanty. Kyslá kapusta obsahuje väčšinou iba vodu, soľ a prípadne rascu alebo ďalšie korenie.
- Čerstvú nakrájanú kapustu je dobré na začiatku posypať soľou, premačkať a nechať chvíľku stáť. Tým pustí šťavu a potom skôr zmäkne.
- Aj čerstvú kapustu je lepšie spariť horúcou vodou. Sparenie sa vykonáva preto, aby sa kapusta zbavila čpavých látok, skrehla a bola stráviteľnejšia. Čpavé látky tiež odchádzajú, ak počas dusenia necháš odklepnutú aspoň chvíľu pokrievku. Ja som však červenú kapustu nesparila a bola dobrá.
- Ak robíš červenú kapustu, môžeš použiť namiesto bielej cibule červenú cibuľu.
- Niekto kapustu takmer vôbec nepodlieva, mne sa ju bez tekutiny nepodarilo dostatočne rozvariť a príde mi lepšie dať tekutiny naopak veľa. Lepšie je použiť vývar ako vodu, kapusta bude chutnejšia a navýšiš bielkoviny. Nezabudni ale, že väčšinou býva vývar už aj osolený, takže soli potom príde do výsledku menej.
- Kapustu nemusíš vôbec zahusťovať a ušetríš kalórie, ale nezahustená kapusta púšťa na tanieri vodnatú tekutinu a mne chutí zahustená viac. So škobom má kapusta menej kalórií ako so zemiakmi. Namiesto zemiakov alebo škrobu môžeš použiť na drobné kocky pokrájané jablká alebo jablčné pyré, ktoré kapusta zároveň aj osladia. Jablká je nutné úplne rozvariť, pokiaľ ich tam dáš čerstvé.
- Kyslá kapusta je prirodzene kyslá, takže sa väčšinou už nemusí ničím dokysľovať, len dosladiť. Oproti tomu čerstvá kapusta sa musí okysliť octom. Do kyslej kapusty sa nepridáva soľ alebo výrazne menej, pretože už ju obsahuje.
- Správne ochutená kapusta je sladkokyslá, tj výrazne kyslá ale zároveň aj sladká.
- Podávaj s fitness plnenými zemiakovými knedľami, prípadne k pečenému kurčaťu.
- V oboch prípadoch vznikne cca 1 600 – 1 800 g dusenej kapusty. Jedna porcia je cca 200 – 250 g kapusty.
- Biela a červená hlávková kapusta majú takmer totožnú kalorickú hodnotu, čo mení kalorickú hodnotu je množstvo tuku, typ zahustenia a či použiješ na podlievanie vývar alebo vodu.
- Nutričné hodnoty nižšie v tabuľke sú uvedené na variantu čerstvej červenej kapusty s vodou a zahustenie zemiakmi. Nutričné hodnoty na variantu bielej kyslej kapusty s vývarom a zahustenie škrobom sú: 760 kcal / 252 g S / 21 g C / 50 g B / 26 g T / 35 g V.
Komentáre