Obsah
Batáty sú zložením vhodnejšie ako klasické zemiaky
Batáty sú oproti klasickým zemiakom sladšie a o niečo výživnejšie. Majú vysoký obsah vody, vlákniny, vitamínov i minerálov. Ak máš možnosť, dávaj vo fitness prednosť skôr batátom, najmä po náročnom tréningu. Aj keď majú viac cukru (zj. sacharózy) ako klasické zemiaky a sú drahšie, majú nižší glykemický index, menej kalórií, viac vlákniny a viac vitamínu A a C. Výhodou nižšieho glykemického indexu je, že nenastáva náhle zvýšenie a zníženie cukru v krvi, a teda potom nemáš chuť na sladké. Záleží však na type úpravy a kombinácii s ďalšími potravinami.
Porovnanie nutričných hodnôt pečených batátov a klasických zemiakov
Množstvo 100 g | Batáty | Brambory |
---|---|---|
Kalórie | 90 kCal | 93 kCal |
Sacharidy | 20,7 g | 21,2 g |
Cukry | 6,5 g | 1,2 g |
Bielkoviny | 2 g | 2,5 g |
Tuky | 0 g | 0 g |
Vláknina | 3,3 g | 2,2 g |
Voda | 76 % | 75 % |
GI – pečené | 97 | 111 |
GI – varené | 46 | 82 |
Aké batáty použiť
Na svete existuje viac ako 400 druhov sladkých zemiakov, ktoré sa líšia farbou šupky, farbou dužiny, tvarom, štruktúrou i chuťou. U nás najčastejšie kúpiš červené s oranžovou dužinou alebo žltkasté s bielou dužinou. Červené batáty sú vhodné na varenie a pečenie a žlté skôr na vyprážanie alebo do ciest. Pretože vo fitness ťažko budeš hranolky smažiť v oleji, siahni po tých červených. Vo forme pečených hranoliek som testovala aj žlté batáty, ale tie červené mi chutia viac.
Batáty najdlhšie vydržia v tme pri teplote 14 – 16°C, čo nie je v chladničke, pretože tam je menej stupňov. Chladničky batátom neprospieva, môžu stvrdnúť a zmeniť chuť. Skladuj ich skôr v špajze.
Najideálnejšie je pripravovať batáty varením v šupke, pretože varenie je šetrnejšie voči glykemickému indexu a pod šupkou je najviac výživných látok. Tú odstrániš až po uvarení. Avšak mne batáty najviac chutia vo forme hranolčekov upečených v rúre, takže sa musia vopred olúpať a nakrájať. Môžeš ich ale skúsiť upiecť a zjesť aj so šupkou.
Ako nakrájať batáty na hranolky
Krájanie batátov ti môže dať zabrať, pretože batáty sú surové veľmi tvrdé. Kvalitný veľký ostrý nôž je základ. Tupým nožom tvrdé batáty naozaj nenakrájaš alebo ich budeš pižlať pol dňa. Predtým som nemala dobré nože a krájanie ma strašne zdržiavalo. Ďalej je potrebná kvalitná veľká doštička, ideálne drevená, ktorá sa nebude šmíkať. A základný princíp spočíva v rozkrájaní na menšie časti a krájaní zhora.
Postup, ako nakrájať tvrdé batáty na hranolky
- Batátu olúp (ale nemusíš – mne viac chutia bez šupky), umy a pomocou veľkého ostrého noža odkroj bočné špicaté časti.
- Batátu prepul (naširoko, nie pozdĺžne). Pomôž si druhou rukou, ktorú zatlač na ostrie.
- Každú polovicu postav širšou stranou na podložku a znovu prepul. Opäť si pomôž druhou rukou.
- Potom každú časť rozkrájaj opäť rezom zhora za pomoci druhej ruky na tenšie plátky, väčšinou vyjdú 3.
- Každý plátok potom polož na podložku celou plochou a rozkrájaj na kolíky. To už pôjde ľahšie. Opäť vzniknú zhruba 3 z každého plátku.
- Takto nakrájaj aj druhú polovicu zemiaka a potom všetky ostatné.
Prečítaj si tiež, ako upiecť batátové hranolky.
Moje ďalšie obľúbené recepty z batát
Zdroje informácií
- http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/bataty-neboli-sladke-brambory-a-zdravi-plne-antioxidantu-i-mineralu/
- http://fitness-fight.cz/bataty-sladke-brambory/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemick%C3%BD_index
- http://nutritiondata.self.com/
- http://www.bataty.cz/odrody
- https://rungo.idnes.cz/bataty-vs-brambory-0af-/behani.aspx?c=A150824_094228_behani_onr
- http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2667/2
- http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
Komentáre