Ingrediencie na fit tuniakové fašírky z teplovzdušnej fritézy
Cesto
- 300 g zemiakov (najlepšie varný typ C) alebo už uvarených zemiakov alebo zemiakovej kaše
- 1 ks vajcia M (50 g)
- 280 g tuniaka vo vlastnej šťave (po zbavení vody)
- 10 ml olivového oleja extra panenského
- 3 – 5 strúčikov cesnaku (10 – 15 g) alebo mletá údená či pálivá paprika, chilli, príp. dijonská horčica
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- čerstvý petržlen (voliteľne)
Na obalenie
- 1 ks vajcia L (60 g)
- 30 g celozrnná pšeničná múka
- 150 g kukuričnej strúhanky (alebo 100% kukuričných lupienkov bez cukru alebo celozrnnej strúhanky)
Ostatné
- repkový olej v spreji (5 ml)
- domáca fitness tatarka alebo majonéza (recepty nájdeš v kuchárke Fit bez diét)

Postup receptu – ako urobiť fitness tuniakové placky bez vyprážania
- Zemiaky ošúp, nakrájaj na kocky a uvar domäkka v osolenej vode cca 20 minút.
- Cesnak olúpaj a prelisuj. Ak nemáš kukuričnú strúhanku, rozomeľ cornflaky v mixéru so sekáčikom.
- Uvarené zemiaky nastrúhaj na strúhadle alebo prelisuj cez lis na zemiaky a dobre zmiešaj so všetkými ostatnými ingredienciami na cesto.
- Cesto ochutnaj a prípadne chuť dopiluj podľa vlastnej chuti (solí, korením, cesnakom a pod.)
- Ak by cesto nedržalo dobre pri sebe, môžeš ho zahustiť celozrnnou alebo ovsenou múkou. Záleží na múčnosti a type zemiakov, ja som zahusťovať nemusela.
- Z cesta tvor gule a tie potom roztlač na placky, odporúčam menšie a vyššie.
- Fašírky potom obaluj z oboch strán v múke, vajíčku a kukuričnej strúhanke. Veľmi na nich netlač, nech ich nesploštíš.
- Placky postriekaj z oboch strán repkovým olejom v spreji a smaž v teplovzdušnej fritéze cca 8 minút na 180 °C, prípadne v rúre, tam bude asi potrebné o niečo dlhšie.
- Podávaj s domácou fitness tatárkou alebo majonézou a zeleninou.
- Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
- 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Poznámky k receptu na zdravé tuniakové placky
- Zemiaky som na fotkách iba roztlačila šťouchadlom na zemiaky, ale lepší výsledok dosiahneš, keď budú prelisované alebo nastrúhané.
- Miesto trojobalu môžeš skúsiť fašírky iba obaliť v kukuričnej strúhanke, ale ak použiješ rozmixované cornflaky, tak na plackách veľmi nedrží, preto je lepší trojobal.
- Pokiaľ chceš čo najzdravší variant, použi celozrnnú strúhanku namiesto kukuričnej strúhanky a ako poslednú voľbu kukuričné lupienky, pretože sú z tých 3 možností najviac priemyselne spracované a majú najhorší nutričný profil. Súbežne vyberaj také, ktoré majú čo najmenej zložiek. Ideálne pokiaľ obsahujú iba kukuricu a sú v BIO kvalite kvôli prípadnému GMO. Na druhú stranu kukuričná strúhanka aj kukuričné lupienky sú chutnejšie a dávajú rezňom oveľa lepšiu farbu ako celozrnná strúhanka. Kukuričnú strúhanku vyberaj takisto BIO. Odkazy, kde všetko kúpiť, nájdeš vyššie vo zozname ingrediencií. Viac informácií o kukuričných lupienkoch a ich vplyve na zdravie nájdeš v tomto článku.
- Pred konzumáciou odporúčam vždy ohriať v mikrovlnnej rúre.
- Nutričné hodnoty sú uvedené len na fašírky.
Komentáre