Ingrediencie na fit ovocné kysnuté knedle

Kysnuté knedle

  • 250 g celozrnná pšeničná múka, príp. špaldové
  • 250 g hrubej bielej pšeničnej múky (prečo kombinujem celozrnnú múku s bielou, píšem v článku o múkach)
  • 250 ml nízkotučného mlieka
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • štipka soli
  • 8 g instantného droždia (alebo 30 g kvasníc + trochu cukru)
  • 4 marhule (180 g vykôstkovaných), príp. jahody alebo čučoriedky

Ostatné

Zdravé kysnuté marhuľové knedle - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravé kysnuté ovocné knedľe

  1. Vajcia, mlieko a droždie nechaj odstáť na izbovú teplotu aspoň pol hodiny.
  2. Rozmiešaj vajcia s mliekom vo väčšej mise.
  3. Ak múku preosej cez jemné sitko (aby bol výsledok nadýchanejší), pridaj instantné droždie, dobre zmiešaj a nakoniec vmiešaj štipku soli. Ak máš čerstvé droždie, musíš ho najskôr aktivovať.
  4. Potom postupne prisypávaj múku k mlieku a vajcu a miešaj. Akonáhle začne byť cesto konzistentnejšie, tak ho miesť buď vareškou v mise medzi kolenami podberaním od seba k sebe alebo na doske rukami otáčaním cesta v štvrtotáčkach v smere hodinových ručičiek, zadný okraj cesta vždy prehni doprostred a pritlač. Hnetenie trvá minimálne 10 minút. Riaď sa konzistenciou cesta, ktorá má byť pružné a nelepivé. Nemusíš použiť všetku pripravenú múku, ale mne to vyšlo presne. Prácu si značne uľahčíš použitím kuchynského robota.
  5. Dobre prepracované cesto prikry potravinárskou fóliou a kuchynskou utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť cca 1 – 2 hodiny (mne kyslo 1,5 hodiny). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Na uľahčenie môžeš použiť hrniec s horúcou vodou alebo urýchľovač kysnutia.
  6. Medzitým marhule umy, vykôstkuj a rozdeľ na štvrtiny. A pred koncom kysnutia daj variť do veľkého hrnca vodu.
  7. Vykynuté cesto vyvaľkaj na podlhovasnejší valec, ktorý rozkrájaj na 16 častí. Cesto prikry, nech neosychá.
  8. Z každej časti urob v rukách guľatú placku, do nej daj štvrtinu marhule. Ak chceš viac, môžeš dať polovicu alebo aj celú, ale knedle potom budú veľmi veľké a bude ich menej. Potom konce pritlač uprostred k sebe a vytvaruj guličku. Guličky skladaj na papier na pečenie, nech sa vám neprilepí zospodu, a maj ich zakryté, než vytvoríš všetky. Celozrnné cesto totiž rýchlejšie osychá.
  9. Variacu vodu trošku osol a daj do nej 8 knedlí. Budú plávať na hladine. Voda sa musí variť, ale nie bublať ako o závod. Hrniec priklop pokrievkou a nechaj ju trochu odrobenú, nech môže unikať para. Knedle veľa nadobudnú, takže ich nedávaj do hrnca všetky.
  10. Knedle var 4 minúty, potom je otoč a var ďalšie 4 minúty. Potom jeden vytiahni, rozpol a pozri sa, či nie je vo vnútri ešte surový. Ak je, tak je ešte trochu povar, ale mne to vyšlo na 4 minúty z každej strany.
  11. Knedle postupne vytiahni do misky a hneď ich prepichaj špajľou alebo špáradlom, aby sa z nich uvoľnilo teplo a nezrdcli sa. Potom uvar aj druhú várku.
  12. Podávaj poliate rozmixovanými marhuľami (nariedenými vodou), posypané tvarohom a osladené práškovým erytritolom. Tvarohom nešetri, pokiaľ budeš mať knedle ako hlavné jedlo a chceš tam mať dostatok bielkovín. Namiesto tvarohu na strúhanie si môžeš aj jednoducho vyrobiť domáci hrudkovitý tvaroh z mlieka, pokiaľ nemáš tvaroh po ruke .
  13. Samozrejme môžeš knedle poliať aj troškou masla alebo kokosového oleja, ale naozaj len trošku a nie pred tréningom.
  14. Nutričné hodnoty sú uvedené iba na knedle bez tvarohu a polevy. Vznikne 16 ks, tj cca 5 porcií.
  15. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Ovocné kysnuté knedle foto postupFit zdravé kysnuté ovocné knedle - recept Bajola