Obsah
Prečo je tvaroh vhodný na chudnutie a fitness
- má extrémne vysoký obsah plnohodnotných bielkovín, tj obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
- má nízky obsah tuku (a to aj tučné verzie v porovnaní s inými potravinami)
- má málo kalórií
- je veľmi dobre stráviteľný, ale pomaly (7 – 8 hodín), zasýti teda na dlhú dobu, preto je ideálny pred spaním – telo bude v priebehu spánku zásobené kvalitnými aminokyselinami, podporí regeneráciu a tvorbu svalovej hmoty
- obsahuje rad vitamínov a minerálov, zj. vápnik, ktorý sa navyše veľmi dobre vstrebáva vďaka mliečnemu cukru (laktóze)
- má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm – pri výrobe tvrdého tvarohu nie je použitá termizácia a tým je zachovaná prospešná mikroflóra, ktorá má veľmi priaznivý vplyv na zdravie čriev, je preto vhodný aj pri ochorení žlčníka, čriev a pečene
- je lacný
Čo je potrebné na výrobu domáceho tvarohu
Tvaroh sa vyrába z mlieka, kedy sa pomocou zrážania oddelí kazeín od srvátky, čo sú bielkoviny v mlieku. V kravskom mlieku je 80 – 90 % kazeínu, zvyšných 10 – 20 % je srvátka. Toto zrážanie je možné dosiahnuť niekoľkými spôsobmi a jedným z nich je použiť niečo kyslé.
Pripravte si
- 2 litre čerstvého mlieka
- šťavu z 2 citróna (80 ml) alebo 80 ml octu alebo kombináciu pol napoly citrón a ocot
Aké mlieko použiť na výrobu domáceho tvarohu?
Najlepšiu chuť tvarohu dosiahneš použitím čerstvého nepasterizovaného alebo šetrne pasterizovaného mlieka, pretože to dobre kysne. Trvanlivé krabicové mlieko, tzv. UHT, nepoužívaj, to sa ti zrejme nepodarí vyzrážať.
Tučnosť mlieka záleží na tebe, ja som použila polotučné. Čím tučnejšie mlieko zvolíš, tým tučnejši a teda chutnejši bude tvaroh. Ak chceš redukovať hmotnosť, zvoľ nízkotučné alebo odtučnené.
Foto postup výroby tvarohu doma – recept
- Do veľkého hrnca daj variť 2 litre čerstvého mlieka, priebežne miešaj, nech sa nepripália. Trvá to 10 – 15 minút.
- Šťavu z citróna vytlač. Pokiaľ použiješ aj ocot, tak zmiešaj citrónovú šťavu a ocot.
- Akonáhle privedieš mlieko do varu, vypni horák, a potom pomaly nalej citrónovú šťavu, ocot alebo mix, miešaj a stane sa kúzlo. 🙂 Vďaka kyselinám v citróne a octe, sa kazeín začne oddeľovať od srvátky a začnú sa tvoriť hrudky.
- Nachystaj si veľké sitko a pod neho daj nejakú nádobu. Ja nemám veľké sitko, tak som použila nádobu na cedenie cestovín. 😀 Premiestni vzniknutú tekutinu do sitka a nechaj precediť srvátku.
- Na vzniknutý tvaroh zatlač naberačkou, nech vytlačíš vodu. Čím tvrdší tvaroh chceš získať, tým viac ho v tejto fáze vytlač. Potom ho nechaj 20 – 30 min odstáť, tvaroh ešte viac zhrudkovatie. A je hotovo.
Ako dlho domáci tvaroh vydrží
Domáci tvaroh uchovávaj v chladničke, kde vydrží 3 – 4 dni.
Koľko tvarohu vznikne z 2 litrov mlieka
Z 2 litrov polotučného mlieka mi vzniklo 300 g hrudkovitého tvarohu.
Na čo použiť domáci hrudkovitý tvaroh
Hrudkovitý tvaroh sa výborne hodí do studenej aj teplej kuchyne. Vo fit stravovaní ho môžeš použiť takto:
- samotný osladený sladidlom bez kalórií ako malá desiata pred spaním
- posypaný na fit kysnuté ovocné knedle
- posypaný na fit cestoviny nasladko
- posypaný na sladkú fit raňajkami, napr. ovsenú kašu, palacinky alebo lievance
- do fit kysnutých Honzových buchiet alebo do fit koláčov
- posypaný na pečené zemiaky
- do nátierok, napr. cesnakové
- do zeleninových šalátov
- miesto ricotty
- namiesto balkánskeho syra
Nutričné hodnoty v 100 g domáceho tvarohu
Hodnoty priamo domáceho tvarohu som nikde nenašla. Môžeme sa ale orientovať podľa nutričných hodnôt hrudkovitých tvarohov, ktoré sa predávajú v obchodoch, samozrejme záleží na tučnosti mlieka. Napr. Olešnícky tvaroh vo vrecku polotučný, ktorého hodnoty na 100 g sú 102 kCal, 17 g bielkovín, 2 g tuku, 4 g sacharidov.
A čo so zvyšnou srvátkou
Srvátka je tiež veľmi zdravá bielkovina a z 2 litrov mlieka jej vznikne viac ako liter a pol. Pokiaľ znesieš mierne kyslastú chuť z citróna a octu, môžeš ju postupne vypiť alebo použiť na varenie namiesto vody alebo mlieka. Treba z nej upiecť celozrnný ražný chlieb.
Komentáre
Dobrá práca
Vďaka za pochvalu, práve pred pár dňami som ho zase robila 😉
To čo robíte nie je tvaroh. Je to len vyzrážaná bielkovina mlieka. Mlieko pri tejto výrobe nekysá
ako mylne uvádzate. Tvaroh sa vyrába pomocou baktérií mliečneho kysnutia. A pomocou týchto baktérií dochádza práve k fermentácii nebolí kysleniu.
Dobry deň, aha, diky za uvedenie na pravú mieru. A tvrdý tvaroh na strúhaní v obchode tiež nie je tvaroh?
Mlieko v hrnci nevari, len zahrať na cca 65°C
Vďaka za doplnenie, Lesano. A keby sa zahrialo viac alebo varilo, tak sa stane, čo?
Zabijete všetku kultúru, inými slovami, to prečo si robíte ten tvaroh, by ste si zničili.