Obsah
Čo ovplyvňuje rýchlosť metabolizmu
- funkcia štítnej žľazy = koľko energie je v strave – jesť častejšie, ale primerane
- rôzne cviky produkujú rôzny metabolický stres, drepy sú náročnejšie – zvyšujú hladinu rastového hormónu
- teplota prostredia ovplyvňuje ukladanie tukov – v teple sa ukladá podkožný tuk, v chladnejšom prostredí viscerálny tuk, dôležitejší je viscerálny tuk, ideálna teplota prostredia je 26 °C
- stres tiež spaľuje energiu
- vláknina spomaľuje vstrebávanie živín – nedávať po cvičení ovocie
- termický efekt potravy – energia potrebná na trávenie potravy, pri ktorej sa uvoľňuje teplo, na trávenie bielkovín sa spáli najviac energie (30 %), potom na sacharidy (6 %) a najmenej na tuky (4 %) – to znamená, že nie je kalória ako kalória, pokiaľ budete jesť viac bielkovín, do tela dostanete po strávení menej kalórií
- počet jedál ovplyvňuje rýchlosť metabolizmu – ak chcem schudnúť, je lepšie jesť častejšie a naopak – väčšie dávky menej často, znamenajú vyšší termický efekt
Inzulín
- rast svalov, syntéza proteínov
- ukladá aj tuk
- umelé sladidlá zvyšujú inzulín
- vyššia citlivosť na inzulín – priberanie (predstupeň cukrovky)
- vysoká hladina inzulínu potláča rastový hormón
- ako stabilizovať – znižovaním príjmu, navýšením tukov, znížením sacharidov, pohyb, udržiavať si stálu hmotnosť
- sacharidy ovplyvňujú hladinu inzulínu
Rastový hormón
- jesť dopolosýta – vplyv na rastový hormón
- sacharidová večera brzdí rastový hormón
- arginín zdvíha hladinu rastového hormónu – berie sa v čase mimo tréningu (večer pred spaním)
Stres
- produkcia kortizolu
- horšie trávenie
- furt sa spracováva energia
- viac chuť na sladké
- telo inklinuje k cukru
- viac sa bude rozpadať cukor ako tuk
Bielkoviny
- 1 gram bielkovín = 4 kCal
- sú esenciálne – musia byť prijímané stravou
- odporúčaný príjem vo fitness 1,5 – 3 g na kg hmotnosti (podľa množstva pohybu)
- potreba bielkovín sa zvyšuje záťažou
- vstrebe sa maximálne 10 g bielkovín za hodinu
- je potrebné sledovať biologickú hodnotu jednotlivých druhov bielkovín (koľko bielkovín sa vytvorí zo 100 g prijatých potravou)
- biologická hodnota živočíšnych bielkovín je vyššia ako rastlinných
- najvyššiu bilogickú hodnotu má srvátka, vajcia, mlieko a ryby
- najvyšší termický efekt – spotrebúvajú najviac energie pri trávení
- bielkoviny sa trávia postupne, trávenie začína prebiehať už v stoličke – nevytláčajte ich zo žalúdka niečím ďalším
- jesť v menšom množstve viackrát denne
- sledovať množstvo bielkovín na porciu – max 50 g
- hovädzie mäso sa trávi dlhšie – je tvrdšie
- vyberajte typ bielkoviny podľa dennej doby – kuracie na raňajky, morčacie na obed, hovädzie na večeru
- tepelnou úpravou nad 60 °C sa frakcie v bílkovinách ičia = upravovať čo najkratšiu dobu, prípadne variť na nízku teplotu dlhšie (pomalý hrniec
- namiesto mikrovlnky ohrievať radšej na platni alebo vôbec
- dostatok príjmu bielkovín sa meria pomocou tzv. dusíkovej bilancie – rozdiel medzi dusíkom prijatým v bielkovinách a dusíkom vylúčeným z tela, pozitívna bilancia znamená anabolizmus (tvorba svalov), negatívny katabolizmus (rozpad svalov)
Rýchlosť vstrebávania bielkovín
Typ bielkoviny |
Rýchlosť vstrebávania |
losos | 12 – 14 g / hod |
hovädzie mäso | 10 g/hod |
srvátkový proteín | 9 g / hod |
caseín | 6 g / hod |
sójový proteín | 4 g / hod |
mlieko |
3,5 g/hod |
vajcia | 2 g / hod |
Biologická hodnota bielkovín
Potravina |
Biologická hodnota (zaokrúhlené) |
srvátka |
95 |
vajcia celé |
94 |
hovädzie mäso |
91 |
mlieko |
85 |
tuniak |
82 |
tvaroh |
80 |
ryby (priemer) |
76 |
kuracie mäso |
74 |
bravčové maxo |
74 |
sójové bôby |
73 |
syr čedar |
71 |
zemiaky |
67 |
biela ryža |
64 |
fazuľa |
52 |
pšeničná múka |
52 |
Sacharidy
- 1 g sacharidov = 4 kCal
- nie sú esenciálne pre telo = telo si ich dokáže vyrobiť samo
- 50 % – 60 % z celkového príjmu by mali tvoriť sacharidy, z toho jednoduché cukry maximálne 10 % a jesť ich iba ráno
- dávkovať 2 g / 4 g / 6 g na 1 kg telesnej hmotnosti (podľa cieľa)
- sacharidy vyberať podľa glykemického indexu, glykemickej nálože a inzulínového indexu
- sacharidy sú zdrojom vlákniny a vitamínov rozpustných vo vode
- sú dôležité pre budovanie svalov – inzulín je potrebný na tvorbu svalov, v 1 kg svalov je 8 – 12 g cukru (glykogénu)
- majú podiel na ukladaní tuku – tuk potrebujete inzulín, ktorý sa viaže na sacharidy (1 – 2 % sa ukladá ako zásobný tuk)
- glukóza, fruktóza – po tréningu, kedy sú tieto zásoby vyčerpané
- glykogén je svalový a pečeňové, pečeňové sa čerpá pri vytrvalostnom športe
- fruktóza sa metabolizuje na tuk pri naplnení pečeňového glykogénu
- pre optimálnu mozgovú činnosť je v diéte najvhodnejšie komzumovať 120 – 150 g sacharidov/deň, pri naberaní 200 g a viac sacharidov/deň
- spôsob a dĺžka varenia sacharidov, má vplyv na zloženie a vlastnosti danej potraviny – glykemický index
- nerozkolísávať hladinu krvného cukru
- umelé sladidlá – síce nemajú žiadne kalórie, ale aj tak zvyšujú hladiny inzulínu, čo znamená, že po 2 – 3 hodinách má človek potrebu zjesť asi o 25 % viac jedla
- umelé sladidlá narúšajú trávenie, črevnú mikroflóru – horšie sa potom vstrebávajú živiny (neplatia pre prírodné sladidlá, napr. steviu)
- v diéte je vhodnejšie neraňajkovať sacharidy – inzulín nižšie
Príjem glukózy podľa cieľov
Cieľ |
Po tréningu |
nárast svalovej hmoty |
30 – 60 g cukor (glukóza) + amino (leucín) + kreatín |
chudnutie |
nič |
sila |
20 – 30 g cukor (glukóza) + kreatín |
vytrvalosť |
100 g cukor (75 g glukóza + 35 g fruktóza- pomer 3:1) + minerálne látky + mastné kyseliny + valín |
stagnácia |
20 – 30 g cukor (glukóza) |
Vhodné zdroje sacharidov pre fitness
- kváskové pečivo
- ražné pečivo
- celozrnné pečivo
- ryža nelúpaná, hnedá (basmati a jazmínová len po tréningu)
- zemiaky
- strukoviny – červená šošovka, proso, bulgur, pšeno, pohánka
- kukurica nie je veľmi vhodná, len občas po tréningu – má vysoký glykemický index
Tuky
- 1 gram tuku = 9 kCal
- 25 % – 35 % z celkového príjmu by mali tvoriť tuky
- odporúčaný príjem 0,5 – 1,5 g / kg
- aké má mastné kyseliny – kvôli hormónom, nezávislý od inzulínu – nerozkolísáva hladinu krvného cukru
- esenciálne – nesie mastné kyseliny
- ideálny pomer (napr. nie iba bôčik) – musí byť nasýtený, polonasýtený, mononasýtený a nie transmastný
- MCT oleje – kokos, kokosovýolej, palmový, plnotučné mliečne výrobky
- mono a poly – viac energie na trávenie
Rozloženie príjmu tukov
Tuky |
100 g |
nasýtené |
20 g (mäso, vajcia, maslo, kokos, kokosový olej) |
mononasýtené (tečú) |
30 g (repkový olej, olivový olej, sezamový olej) |
polynasýtené |
50 g (morské ryby, avokádo, orechy, orechové maslá) – omega 3 a omega 6 v pomere 1:5 |
Voda
- čím viac, tým lepšie
- 40 ml na kg hmotnosti x 60 (bez aktivity) + 500 ml/hod pri silovom tréningu + 250 ml/20 minút aeróbneho tréningu
- voda vydrží v žalúdku 15 minút
- výhodnejšie je piť pri jedle
Vitamíny
- zvýšená potreba je pri športovej záťaži a strese
- sledovať vstrebateľnosť – je potrebné, aby sa vstrebali v žalúdku alebo tenkom čreve – guličky obalené živicou = postupné uvoľňovanie
- vitamín A, D, E, K – rozpustné v tukoch (musíte prijímať s tukom)
- vitamín C
- vitamín D3 – vyššia syntéza proteínov
- vitamín B – v diéte na spracovanie tuku
- v kombinácii s flavonoidmi
- ak má človek zdravotné problémy a nevie, ktorý vitamín mu chýba, mal by do seba dostať čo najviac všetkých vitamínov vo vysokých dávkach (previtamínovať sa)
Minerály
- súvislosť s vodou – sodík a draslík musia byť v rovnováhe – udržujú vodu
- osolené jedlo má vyšší glykemický index, ale nevynechávať zo stravy soľ úplne, nedostatok soli = únava
- sacharidy sa nadväzujú na sodík = lepší metabolizmus sacharidov
- horčík
- chróm – znižuje chuť na sladké, ale až po 3. týždni užívania
- škorica reguluje hladinu glykémie
Suplementy
- nemali by zaujímať viac ako 20 % celkového energetického príjmu
- skúšať jeden po druhom – nemixovať ich, potom nespoznáte, čo účinkuje
- na značke nezáleží – 4 zdroje v Európe, ktoré sa líšia iba brandom
- ako sa vyrábajú suplementy – video na Ronnie.sk
- strážiť obsah balastných látok a sladidiel
- dokázateľne fukčná je 4 – 6 %, zvyšok je placebo
- vyberať podľa zloženia, vstrebateľnosti, formy, pôvodu a spracovania – granulované tablety, vrstva želatíny, gély, cheláty
- gainery nepoužívať
- kreatín – na regeneráciu po tréningu, vo vrcholovej fáze diéty nie (ukladanie tukov), nekombinovať s kofeínom (kofeín mení PH žalúdka a kreatín sa potom správne nevstrebe)
- glutamín – pred spaním po výkone
Proteínový prášok
- používa sa po tréningu, pred tréningom alebo ako náhrada jedla
- vyberať podľa zloženia, spracovania a množstva bielkovín
- má vplyv na imunitu
- srvátkový proteín – bielkovina kravského mlieka – má biologickú hodnotu 100, vyrába sa 3 druhy – koncentrát, izolát a hydrolyzát
- proteínový koncentrát – obsahuje 30 – 80 % bielkovín, mliečny tuk a laktózu
- izolát – viac ako 80 % bielkovín, menej tuku a laktózy, ale aj vitamínov a minerálov, najkvalitnejšia metóda výroba je iónová výroba
- hydrolyzát – rozštiepený, lepšie a rýchlejšie trávenie, horšia chuť, stačí menšia dávka
- kazeín – na noc, dlhá doba vstrebateľnosti, vstrebáva sa 6 g za hodinu – až 7 hodín, biologická hodnota 80
- sójový proteín – rastlinný proteín zo sójových bôbov, vstrebateľnosť 4 hodiny, bilogociká hodnota 70
- z rastlinných proteínov je najvýhodnejšia kombinácia všetkých typov (sója, hrášok, ryža)
- proteínový prášok používať ideálne bez tepelnej úpravy (piť alebo dochucovať jedlo)
BCAA – aminokyseliny
- 100 mg na kg hmotnosti, odporúčaná denná dávka 6 g
- pôsobí proti únave
- valín, leucín, izoleucín – izoleucín musí byť, inak sa nevstrebe leucín
- pred výkonom pomer 2:1:1
- po výkone pomer 4:1:1 alebo 3:1:2
- proteín väčšinou obsahuje aj BCAA
- dávať pred a po tréningu – zastaví katabolizmus
- užívať aj v netréningové dni (ráno po prebudení, v priebehu dňa, keď je stres)
Kĺbová výživa
- Glukosamín + MSM
- Chondron + želatína (kolagén)
- Glukosamín + kyselina hyalurónová
- každé pôsobí na niečo iné, preto dávať spoločne
- účinnosť až po 2 – 3 mesiacoch
Spaľovače
- L-karnitín – nie je preukázané, že funguje – odporúčaná denná dávka 1 – 3 g
Silový tréning
- 2 % obyvateľov SR chodí do fitka
- 60 – 80 % maxima
- partie cvičiť po 2 – 3 dňoch
- po dokončení série má byť pauza 2 – 3 minúty, aby sa obnovilo ATP
- ATP sa metabolizuje z kyslíka
- bunka sa ničí kyslosťou – laktátom
- energetický výdaj po cvičení je tým dlhší, čím bol tréning intenzívnejší
- silový tréning má najväčší vplyv po 3 – 4 hodinách podľa kyslíkového dlhu
- po silovom tréniku sa odporúča 10 minút kardio kvôli laktátu
- silovým cvičením sa vyčerpáva zo svalu glykogén
- unilaterovaný tréning (každou končatinou zvlášť) je lepší pre výkon
- necvičiť jednu partiu stále – rastový hormón
Chudnutie
- princíp všetkých diét je kalorický deficit 10 – 20 %
- vhodný trojpomer živín (rozloženie bielkovín, sacharidov a tukov – pre športovcov väčšinou 25 % bielkovín, 25 % tukov, 50 % sacharidov)
- pohybová aktivita
- chceme zachovať svaly, znížiť tuk
- množstvo tukových buniek vzniká do 5. roku veku – je dôležité, ako sa dieťa do tejto doby stravuje
- ak žena stráca menštruáciu, keď jej klesne tuk pod určité percento, nemá chodiť pod toto percento
- sacharidové vlny – pondelok 60 g, utorok 120 g, streda 180 g, štvrtok 240 g, piatok 300 g, sobota 360 g, nedeľa 420 g
- hormón štítnej žľazy musí byť v poriadku, aby človek chudol – jód, selén, antioxidanty
- leptín – hormón sýtosti – súvisí s fruktózou, vytrvalostným výkonom a spánkom – lepšie je chodiť spán normálne a nie neskoro v noci
- reverzná diéta znamená jesť 2 – 5 % nad svoj vyrovnaný príjem, a to po dobu 3 – 4 týždňov, kedy sa telo adaptuje, potom zase navýšiť o 2 – 5 % – používa sa u pretekárov po skončení diéty
Kardio
- ženy športovkyne – lepšia nízka intenzita
- muži športovci – lepší HIIT
- kardio je lepšie ráno nalačno alebo pred večerou
- intenzita 60 – 65 % maxima tepovej frekvencie
- beh
Ostatné
- Metabolické typy – sacharidový, bielkovinový, tukovo-bielkovinový, zmiešaný
- Sacharidový typ – pomer makroživín 20 B : 25 T : 55 S (jesť 5 – 7 x denne)
- Koľkokrát denne jesť – podľa stráviteľnosti a udržania hladiny krvného cukru
- Ľudia, ktorí horšie spia, jedia viac cez deň.
- Večera by mala obsahovať bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, zinok, horčík, vitamín D, leucín a tryptofán.
- Mlieko, zelenina, sóda a necitrusové ovocie upravuje PH v žalúdku.
- Orechy nie je nutné namáčať v slanej vode.
Krátka exhibícia Evy Dlabajovej
Druhý deň do Impact Hubu prišla zverenkyne Jana Cahy, ktorá závodí v bikini fitness. Chvíľu hovorila o tom, ako prebieha prerušované hladovanie, metóda, ktorá jej aktuálne veľmi vyhovuje a ktorú si nakopla spaľovanie tukov, a potom sa predviedla v plavkách. Zaobstarala som krátke video. No chlapi samozrejme slintali. 😀
Záver
Jedná sa o zhrnutie všetkých informácií, ktoré ma zaujali a ktoré z úst Jana Cahy zazneli. Neviem, či má správne informácie ohľadom znehodnocovania proteínového prášku pečením, okolo tejto problematiky sa snažím zisťovať viac. Inak výklad Jana Cahy bol celkom komplikovaný, tento seminár určite nie je pre začiatočníkov. Dostali sme tlačené aj elektronické skriptá, ale tie sú tiež napísané dosť zložito. A musím konštatovať, že odborníkom na fitness výživu som sa jeho absolvovaním určite nestala, pretože problematika je veľmi obšírna a výklad nebol poňatý polopäto.
Komentáre